El Carnaval de Berga s'uneix a la Carlinada per enfrontar bàndol carlí i liberal en un febrer de disbauxa

Bàrbara Trash serà enguany Reina del Carnestoltes i, entre les novetats, destaca un concurs de disfresses per animals de companyia

10 de febrer del 2020
Actualitzat el 19 de febrer a les 12:03h
Presentació dels actes de Carnestoltes amb les regidores Roser Valverde i Roser Rifà.
Presentació dels actes de Carnestoltes amb les regidores Roser Valverde i Roser Rifà. | Pilar Màrquez Ambròs
L'any 1837 Berga va convertir-se en la capital carlina de Catalunya esdevenint així un dels epicentres polítics i bèl·lics de la Primera Guerra Carlina. Aquest 2020 el Carnaval de Berga uneix forces amb la Carlinada per créixer encara més i convertir-se en una part imprescindible de la batalla festiva entre carlins i liberals, de nou amb l'objectiu de recordar aquell passat des de la gresca i la xerinola. La suma de forces té lògica, ja que una de les activitats més singulars del Carnaval de Berga és justament la Guerra de la Farina entre carlins i liberals.

La regidora de Festes, Roser Valverde, i la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, han presentat el programa d'actes que aplega ambdós esdeveniments aquest dilluns a l'Ajuntament de Berga.
 
En primer lloc, enguany es demanarà que les diferents comparses s'identifiquin amb un dels dos bàndols quan s'inscriguin a la rua de Carnaval. Els èxits de les diferents colles seran també èxits d'un dels dos grups enfrontats: carlins o liberals. El Carnestoltes se celebrarà el penúltim cap de setmana de febrer. En segon lloc, es manté la tradicional Guerra de la Farina, que guanya al·licient perquè passa a puntuar dins de la Carlinada. A banda, els actes que fins ara ja acompanyaven la Carlinada, i que compten amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes, passen a celebrar-se la setmana a sobre de Carnaval.

Entre aquestes proposes, hi haurà el combat clàssic de Làser Tag, campionats de billar i tenis taula, el concurs Berga o Barbàrie a càrrec d'Albert Cols i una ruta guiada pel centre històric que s'anomenarà Por Dios, por la Patria y el rey... i Berga!; i visitarà racons de la ciutat i edificis com l'Ajuntament o Sant Francesc per explicar el passat de la capital berguedana. 

"El que farem és que el Carnaval sigui el tret de sortida de la Carlinada: fins a l'any passat es va celebrar al juliol però, conjuntament amb totes les entitats que hi participen, vam valorar que tenia un cert sentit canviar-la de dates i unir-la al Carnaval", ha explicat Rifà. 

El Carnaval tindrà Reina i disfressarà els animals de companyia
 
Més enllà de la Carlinada, el Carnaval de Berga presenta activitats que són completament noves, i a més, aquest 2020, la ciutat presumirà de reina del Carnestoltes amb Bàrbara Trash. Hi haurà el primer concurs d'animals de companyia disfressats, dissabte 22 de febrer al matí, que ha estat una iniciativa de l'Associació de Veïns del Carrer Major (es premiarà el millor animal disfressat i el millor duet de persona i animal); i també es farà el primer concurs de ploranera o ploraneres, el dia de l'enterrament de la sardina, dimecres 26 de febrer.

La rua serà un any més un dels actes estrella del programa de Carnaval.  S'espera repetir la participació de l'edició anterior, amb més d'una vintena de carrosses i 1.500 persones. Bàrbara Trash, la reina del Carnestoltes, s'acompanyarà d'una xaranga durant tota la tarda per animar el recorregut.

Hi haurà dos jurats, un d'incògnit itinerant i un d'estàtic situat a Cal Calderer, davant el Mercat Municipal, i es tornarà a donar aigua i fruita de manera gratuïta als integrants de les comparses. Durant la rua, hi haurà la presència del Punt Lila i LGTBI+ i d'Energy Control. Com l'any passat, es penalitzarà, amb punts del concurs, a aquells participants que facin ostentació del consum de begudes amb alcohol o altres substàncies. També es demana que el Carnaval sigui "un espai lliure de fum" del tabac, ha anunciat Valverde. 

Així mateix, la Policia Local farà controls d'alcoholèmia als conductors de les carrosses del Carnestoltes. 
 
La inscripció per participar en el concurs de carrosses i comparses de la rua es farà només a través d'Internet fins el divendres 21 de febrer a la 1 de la tarda. Les músiques de les colles es podran escoltar aquest any per megafonia perquè no es discrimini absolutament ningú per l'equip de so que es pot permetre, segons ha explicat la regidora de Festes. Els grups hauran d'entregar la música escollida en un llapis de memòria a l'organització i aquesta haurà de tenir una durada d'uns 3 minuts.

Es repetirà la macarronada, un sopar popular que es farà de nou al Vall per un preu de 12 euros per persona, i el Ball dels Cornuts. Diumenge serà el torn de l'esperada Guerra de la Farina i del ball del Carnaval Infantil amb l'espectacle Donem-li una volta al cos de Xiula, al Pavelló Vell. 

El pressupost del Carnaval serà de més de 27.000 euros i oferirà 5.200 euros en premis. La millor carrossa rebrà 1.000 euros i el primer premi de la categoria d'animació serà de 500 euros, entre altres. També es premiaran les millors comparses i les millors disfresses de la festa de nit al Vall. 

Consulta aquí les bases del Concurs de la rua de Carnaval 2020

La Carlinada canvia de data

La Carlinada agafarà plena força divendres 28 de febrer amb el combat de Làser Tag, un clàssic que, un any més, comença a la plaça de Sant Pere i s'enfila al Capdamunt de la Vila. Dissabte 29 serà el torn de la resta de propostes. Des d'un campionat de billar i de botifarrada, al Casal Cívic de Berga, o la Carlijuga, una proposta de la Companyia de Jocs l'Anònima, que es farà a la plaça de Sant Pere; fins al campionat de tenis taula, a la plaça Maragall, o el concurs Berga o Barbàrie, a càrrec d'Albert Cols, de nou a Sant Pere. 

A la tarda de dissabte, hi haurà la ruta guiada Por Dios, por la Patria y el rey... i Berga!, que organitza l'Agrupació Teatral La Farsa, i que tindrà inici a Cal Gironella, a la cruïlla entre el passeig de la Pau i el carrer del Roser. "Animem la gent a venir perquè en aquesta ocasió entrarem a diferents edificis del barri vell per on no és habitual que es facin aquestes rutes", ha apuntat Roser Rifà. 

Roser Rifà ha explicat, a més, que el motiu pel qual hi ha més actes que mai a la plaça de Sant Pere és perquè la Carlinada coincidirà amb les Gangues al Carrer que organitza Berga Comercial. "Per no originar problemes de pas, ens concentrem més a un lloc", ha dit Rifà.

Els botiguers, de fet, participaran per si mateixos a la Carlinada amb una de les novetats: la Carlinada en Joc. "Les compres als comerços tindran premi en un concurs obert a tothom", ha apuntat la regidora de Promoció Econòmica. Els clients de l'UBIC podran participar-hi, del 8 de febrer al 27 de febrer, prestant molta atenció als aparadors dels establiments adherits, on hauran d'esbrinar quelcom històric de la Carlinada. Entre totes les respostes es farà un sorteig de 10 vals de 20 euros cadascun, el 29 de febrer a dos quarts de 7 de la tarda, a la plaça de les Fonts.

Per acabar la Carlinada, hi haurà recompte de punts, entrega de premis i proclamació del bàndol vencedor, a dos quarts de 7 de la tarda de dissabte 29, a la plaça de les Fonts. La hissada de bandera es farà com sempre a la plaça de la Creu. 

Com a afegitó històric, la Peça del Mes d'Àgora Cultural Berga es dedica durant el febrer al Sabre Carlí, que es pot veure del 7 de febrer al 5 de març al Museu Comarcal de Berga.

Consulta aquí el programa d'actes complet del Carnaval de Berga
Arxivat a