Berga vol controlar millor les colònies de gats i la reproducció de coloms

Eloi Escútia ha explicat que una de les mesures que s'està tirant endavant ara mateix és la de posar-se en contacte amb les persones que alimenten les colònies de gats a títol individual per tal de supervisar-les i coordinar-les

07 de febrer del 2020
Actualitzat el 08 de febrer a les 0:29h
Una senyora dona de menjar una colònia de gats.
Una senyora dona de menjar una colònia de gats. | Adrià Costa

Una senyora dóna menjar a una de colònia de gats. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Berga vol aconseguir un millor control de les colònies de gats i de la reproducció dels coloms a la ciutat.

El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha explicat que una de les mesures que s'està tirant endavant ara mateix és la de posar-se en contacte amb les persones de Berga que alimenten les colònies de gats a títol individual per tal de poder-s'hi coordinar. "Sabem que hi ha veïns i veïnes que alimenten les colònies de gats. Ara que va entrar una tècnica de Medi Ambient al consistori, la Cristina Ballonga, hi ha la voluntat d'organitzar aquestes iniciatives individuals, coordinar-les i supervisar-les, perquè totes segueixin un protocol, una mateixa manera de fer, de manera que això ens permeti tenir un millor control d'aquestes colònies", ha explicat el regidor. Aquesta supervisió de l'alimentació de les colònies serviria per conèixer bé els punts concrets on s'alimenten, controlar-ne més l'esterilització i informar els veïns d'aquest espai. ​

Una de les qüestions que s'estudien és buscar metodologies per alimentar els gats "que no permetin que els coloms se n'aprofitin", com passa ara, si el menjar queda a la via pública sense cap tipus d'impediment.

L'Ajuntament de Berga, la Diputació de Barcelona i la protectora tenen un conveni establert i cada any ja es destina una partida per a la captura de gats de carrer per a la seva esterilització. Però, per fer-ho el millor possible, cal tenir les colònies controlades, saber on són i quants animals hi ha. Els gats s'agafen, s'esterilitzen; i habitualment, si no estan malalts, es retornen al carrer, o bé n'hi ha que també es donen en adopció o a la protectora. Ara es vol també aconseguir una millor cartografia d'aquestes colònies.

Deixar verí a la via pública, un delicte greu

L'últim any, la Policia Local de Berga ha detectat almenys un cas d'abocament de verí a la via pública, en punts on s'acostuma a deixar menjar per les campanyes d'esterilització per a les colònies de gats, a les voreres i a prop dels arbres del passeig de la Indústria. Es tracta d'un delicte considerat greu que pot ser penalitzat amb multes de 400 fins a 21.000 euros. "És un perill perquè el verí pot provocar la mort de gats i coloms, però també d'altres ocells i animals de companyia", ha lamentat Escútia. 

L'entesa amb les persones que alimenten les colònies ha d'ajudar a controlar les colònies de gats, evitar incidents amb els veïns a qui poden molestar i, a la vegada, reduir la sobrepoblació de gats malalts o sense alimentar. Per col·laborar amb aquesta regulació de les colònies, el consistori està en contacte amb membres de l'Associació berguedana per a la protecció dels animals. "No es tracta de deixar amb gana els gats, però cal evitar que es reprodueixin indiscriminadament i reduir les poblacions en un termini de cinc anys, garantint que visquin en zones amb bones condicions", n'asseguren fonts consultades.

Per als coloms, l'Ajuntament de Berga es planteja "utilitzar un tipus de pinso que els esterilitza perquè no pugui proliferar", ha dit Eloi Escútia. 

Rates al barri vell

Al ple d'aquest dijous, la regidora d'Esquerra Dolors Tous, a l'oposició, ha exposat la preocupació de diversos veïns del barri vell per la presència de rates al Carrer Major, al carrer Cardona, Sant Francesc i algun punt més del barri vell. El regidor Eloi Escútia ha confirmat que l'àrea de Medi Ambient n'és coneixedora i s'hi ha actuat.

"La tècnica de Medi Ambient s'ha posat en contacte amb els veïns per detectar el focus i l'empresa que gestiona els tractaments ja en té la informació per fer-los; si no s'ha fet ja, es farà en breu", ha apuntat Escútia.
Arxivat a