La CUP proposa fer el Museu de la Patum a la mateixa plaça de Sant Pere

Francesc Ribera detalla 32 propostes per regenerar el barri vell de Berga

Pere Gendrau
27 de març del 2015
Actualitzat el 28 de març a les 17:35h
El regidor Francesc Ribera i la cap de llista de la CUP a Berga, Montse Venturós
El regidor Francesc Ribera i la cap de llista de la CUP a Berga, Montse Venturós | Pere Gendrau

El regidor Francesc Ribera i la cap de llista de la CUP a Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau


“No cal que en faci un inventari; amb una passejada qualsevol se'n pot fer una idea”. Amb aquestes paraules, el regidor de la CUP Francesc Ribera resumia l'estat en què des del seu punt de vista es troba el barri vell de Berga. Davant d'aquesta situació, la candidatura proposa 32 mesures agrupades en cinc eixos d'actuació per regenerar aquesta part de la capital berguedana. Es tracta d'un projecte que s'ha elaborat durant deu mesos i que parteix de les aportacions dels veïns, recollides en diverses sessions de debat a què van ser convocats.
 

El projecte l'ha presentat, a més de Francesc Ribera 'Titot', la cap de llista de la CUP a les properes eleccions municipals. Montse Venturós ha assegurat que “la victòria no rau en el document que us presentem sinó en la participació i la presa de decisions col·lectives que s'han pres”. Això ho deia davant de la seixantena de persones que s'han acostat al Casal de Gent Gran per escoltar les propostes de la candidatura. Seguint aquest fil, Venturós ha destacat la “participació fonamental” del centenar llarg de veïns i ha qualificat la ciutat que vol la CUP d'“integradora, diversa, digna, cohesionadora i compacta”.

 

Idees en lloc de diners

 

El conjunt d'actuacions que planteja la CUP les ha explicades el també número tres de la llista, Francesc Ribera, el qual ha format part del grup de treball que ha estat en contacte amb el veïnat. Ribera ha assenyalat que el projecte s'ha de concebre amb un canvi de paradigma, ja que “les actuacions no es poden fer a cop de talonari”. En altres paraules, Ribera ha indicat que des de l'Ajuntament de Berga s'ha d'assumir que “no hi ha diners i a curt termini no n'hi hauran”.

 

Des de la perspectiva de les dificultats econòmiques, Ribera ha advertit que, possiblement, no totes les propostes es podran aplicar. Ara bé, segons ha assenyalat, el conjunt de mesures que sí que es podrien dur a la pràctica tindrien “una conseqüència real i efectiva” de cara a revitalitzar el comerç, per exemple. Aquest, el de la revitalització del teixit comercial, és un dels cinc eixos en què es basa el projecte, juntament amb el desenvolupament del potencial econòmic, la recuperació del valor social i cultural, el reforç dels serveis i la millora urbanística.

 

El museu, a la plaça

 

Recuperant l'argument de l'escassetat de diners, Francesc Ribera ha proposat diverses actuacions entre les quals destaca el replantejament del Museu de la Patum. “En lloc de fer un edifici nou”, ha assenyalat el regidor en referència al projecte actual, el que es proposa des de la CUP és fer el museu “al millor lloc del món, a la plaça”. Una plaça on, seguint amb aquest plantejament, també s'hi prohibiria d'aparcar.
 

El del trànsit és un altre dels aspectes que es replantejarien al barri vell segons el projecte elaborat per la Candidatura d'Unitat Popular. El que es proposa és restringir-lo i permetre únicament el pas dels veïns i dels vehicles de càrrega i descàrrega. Això està relacionat amb una altra de les mesures que cerquen revitalitzar el teixit comercial i el desenvolupament econòmic del barri, i que és retirar el tribut d'obertura i les taxes als locals que obrissin de nou durant tres anys. I és que, segons Ribera, “no pot ser que quan vagis a comprar t'hagis d'amagar en un portal perquè passa un cotxe”.

 

El projecte de la CUP inclou moltes altres propostes com ara recuperar les festes dels carrers o programar esdeveniments al Capdamunt de la vila, i també se centra en gran part en l'urbanisme. En aquest apartat, planteja elaborar un cens dels immobles, incrementar les sancions als propietaris que descuidin els edificis i arribar a expropiar aquells immobles que acumulin sancions per promoure, per exemple, la masoveria urbana a canvi de la rehabilitació d'habitatges.

 

El resum de l'esperit amb què es presenta aquest projecte és, en paraules de Francesc Ribera, evitar que el barri vell "s'encamini només cap a la buidor". “El barri vell explica què és Berga, d'on venim i com som; si perdem el barri vell, perdem bona part de la nostra ànima”, ha afirmat.  

 

La cap de llista de la CUP a Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau