Junts per Berga vol que la Patum tingui gots reutilitzables per reduir els 800 quilos de plàstic que genera

La proposta contempla que es tracti d'un got retornable que els patumaires puguin endur-se per una petita quantitat de 50 cèntims o 1 euro en fer una consumició, i retornar en qualsevol altre bar adherit a la campanya

06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:49h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Adrià Costa
El grup municipal de Junts per Berga proposarà al ple d'aquest dijous introduir l'ús de gots reutilitzables a la Patum per evitar l'abús de plàstic durant els cinc dies de festa. El principal grup de l'oposició demana dur a terme aquesta acció per reduir "els 800 quilos de plàstic" que es generen durant el Corpus berguedà, ha explicat el regidor Ferran Aymerich. Els bars de Berga utilitzen els gots de plàstic per la Patum, i no el vidre, per evitar accidents a la plaça de Sant Pere i altres espais on es desenvolupa la festa. 

La proposta contempla que es tracti d'un got retornable que els patumaires puguin endur-se per una petita quantitat de 50 cèntims o 1 euro en fer una consumició, i retornar en qualsevol altre bar adherit a la campanya. "Més enllà de la creació d'un got reutilitzable, del que es tracta és de poder-hi involucrar el màxim de bars possibles, de manera que una persona que hagi fet una consumició i hagi adquirit el got, pugui retornar-lo a qualsevol dels altres bars", ha dit Ferran Aymerich. 

Aquest aspecte concret de la mesura es considera vital perquè, per les característiques de la festa, la gent que participa de la Patum, especialment als passacarrers, no només es desplaça d'un lloc a altre de la ciutat durant la nit, sinó que li seria poc pràctic guardar un got tota la nit. "És una logística que sabem que és complexa, pot ser que l'endemà un bar en concret, que sigui més cèntric, hagi acumulat més gots que la resta, però si això no és possible, no prosperarà", ha reflexionat Aymerich. "Si algú s'ha de penjar el got i portar-lo amb ell tota la nit, no arreglaríem res, perquè ningú voldrà fer-ho", ha indicat. 

"Un suggeriment que hem rebut avui i en el qual no havíem pensat, és que sigui un got plegable. Sigui com sigui, aquesta proposta que fem del got reutilitzable és una mesura que s'hauria d'estudiar amb detall perquè només té sentit si esdevé una campanya global de ciutat", ha apuntat Ferran Aymerich. 

Els gots reutilitzables haurien de ser distribuïts per tots aquells bars que es volguessin adherir voluntàriament a la campanya, "sumant esforços amb l'Ajuntament de Berga per tal d'organitzar-ne la  recollida, agrupar-ne les compres i altres millores que la gestió conjunta pot aportar", ha assegurat Aymerich.

En els casos que l'ús d'un got reutilitzable no es consideri possible, com per exemple, en l'entorn de la plaça de Sant Pere en les Patums completes de dijous i diumenge, per evitar caigudes, es demana substituir els actuals gots de plàstic per alternatives d'un sol ús biodegradables com el cartró o els compostables com el PLA, biopolímer que s'obté del blat de moro. 

Per tal que aquestes mesures no representin un cost extra als consumidors o als restauradors, des de Junts per Berga es proposa buscar la col·laboració de patrocinadors privats per tal d'assumir una part o la totalitat del cost a canvi de publicitat impresa en els gots. Segons asseguren des de Junts per Berga, ja hi hauria interessats en esponsoritzar aquest projecte, que en cap cas significaria l'ús de tots els recursos publicitaris de la Patum, sinó només els recursos específics de la pròpia campanya. "Es tracta de buscar una empresa que pugui patrocinar la iniciativa i que s'ajusti als valors de sostenibilitat ambiental que plantegem. Hem comentat la idea i sabem d'empreses a qui els faria gràcia", ha exposat Ferran Aymerich. 
 
Segons defensa Junts per Berga, la generació de residus és un problema, i cal tenir en compte que el 2021 entraran en vigor diversos instruments legals impulsats per Europa per tal de prohibir els plàstics d’un sol ús. "Tot i que els gots no hi estan inclosos, és sabut  col·lectivament que, en el cas de Patum, són residus d'un sol ús que es generen  inevitablement i que podrien ser minimitzats", adverteixen. 

Una proposta per a la Patum 2020

Si la proposta s'aprova al ple d'aquest dijous, el grup de l'oposició confia que es pugui desenvolupar ja de cara a la Patum de 2020. "En tres mesos hi ha prou temps per estudiar-ho, si s'ho agafen amb ganes i els ajudem, seríem a temps de poder-ho implementar. És una proposta oberta perquè es pugui adaptar", ha dit Ferran Aymerich. 
 

Una multitud de persones durant el passacarrers (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a