El documental «A prop de casa» sobre Sant Salvador de la Vedella es projectarà a Barcelona

És la primera vegada que la història de la desaparició del poble s'explica a la capital catalana

06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:53h
Presentació de l'acte que es farà a l'Ateneu Barcelonès el pròxim 18 de febrer.
Presentació de l'acte que es farà a l'Ateneu Barcelonès el pròxim 18 de febrer. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Cercs i Òmnium Cultural del Berguedà portaran a Barcelona el documental "A prop de casa" sobre el que va suposar fer desaparèixer Sant Salvador de la Vedella sota les aigües de la Baells amb la construcció del pantà i la lluita dels veïns i veïnes per no marxar del municipi i fer possible la construcció de Sant Jordi de Cercs. El documental es presentarà en un acte a l'Ateneu Barcelonès el proper dimarts 18 de febrer a les 7 de la tarda. Serà la primera vegada que la història del poble que va quedar sota l'aigua i els detalls que van fer possible la creació del nucli de Sant Jordi s'expliquen en un acte a la capital catalana. 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha recordat que aquest documental va néixer l'any 2017 del projecte Lluites Compartides d'Òmnium, a partir d'una exposició que es va fer per posar en valor les lluites de ciutadans del país per aconseguir millores socials, culturals i polítiques, i que es va utilitzar per commemorar els 40 anys del naixement de Sant Jordi. Uns moments del passat de Cercs que es recorden "entre el trauma" d'haver d'abandonar un poble i "la il·lusió" de poder traslladar-se a un nou nucli al mateix municipi. "Aquell va ser un canvi radical i ens venia molt de gust explicar-ho a la capital, per poder donar a conèixer aquesta històrica, que nosaltres considerem única, i que creiem que és suficientment important per donar-la a conèixer a la resta del país", ha dit Calderer. "També volem donar l'oportunitat als berguedans que viuen a Barcelona d'acostar-se a aquesta commemoració que vam fer pels 40 anys d'aquells fets", ha afegit. 

"És la manera d'explicar a la capital com grans infraestructures que ens transformen el territori, serveixen perquè la gent pugui viure a l'àrea metropolitana, al cap i a la fi, es va fer un embassament perquè els pogués arribar l'aigua de boca. És una manera d'explicar-los que existim i de posar sobre la taula els efectes de la construcció d'una gran infraestructura com aquesta", ha reflexionat Calderer. 

El documental "A prop de casa", produït per Pi3B Produccions, sota la direcció de Jaume Duran i finançat per l’Ajuntament de Cercs i la Diputació de Barcelona, repassa un fet únic en l'Espanya franquista, on van abundar la construcció de pantans dins dels anomenats Planes de desarrollo, però on no era habitual que es construís un nou poble al costat, sinó que la gent afectada acabava habitualment repartida per diversos municipis.

Aquesta singularitat va ser possible gràcies a la unió de la gent de Sant Salvador de la Vedella, liderada pel seu alcalde Ignasi Camps, que van ser capaços de crear un patronat per fer realitat aquell projecte i acabar construint  el nou poble de Sant Jordi de Cercs.

De la creació del documental, l'any passat en va sorgir també el llibre "Sant Salvador de la Vedella, la força d’un poble" de Josep Ramon López Pepito, qui també va ser membre del patronat i que aquest dijous ha tornat a recordar aquells moments en roda de premsa.

La presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, ha recordat que tant el llibre com el documental fan un recull ben acurat i detallat d'aquella història i s'han creat gràcies al treball de molta gent i també a la col·laboració de testimonis d'aquell moment que avui encara ho recorden amb nostàlgia.
 
En l'acte a Barcelona hi haurà una taula-col·loqui al principi i, després, la projecció del documental. Hi participaran Mercè Tatjer, catedràtica de la Universitat de Barcelona (UB), especialista en geografia i història urbana i que va participar en l'estudi geogràfic d'on calia situar Sant Jordi de Cercs perquè fos un lloc més assoleiat i adient; Jordi Viola, un dels arquitectes; Ignasi Camps, un dels fills de l'alcalde d'aleshores; Josep Ramon López, autor del llibre "Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble" i que va ser membre del patronat; Jaume Duran, director del documental; i Iolanda Fresnillo d'Òmnium Cultural. Estarà conduït pel periodista berguedà i responsable de 30 Minuts, Carles Solà. 

L'alcalde de Cercs ha avançat aquest matí en roda de premsa que l'exposició Lluites Compartides d'Òmnium tindrà un lloc on poder-se visitar permanentment al poble de cara a la primavera i que es podrà inaugurar als voltants de la festa del Roseret.