Espai públic

La plaça de l'Església d'Avià es transformarà urbanísticament amb una inversió de mig milió d'euros

El govern local es proposa canviar la cara a l'espai per potenciar-ne l'ús ciutadà, incloure-hi una zona arbrada i reubicar l'aparcament

per Pilar Màrquez Ambròs , Avià, 5 de febrer de 2020 a les 12:54 |
Una vintena de veïns han assistit a la reunió per presentar l'avantprojecte. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avià urbanitzarà la plaça de l'Església amb una inversió de mig milió d'euros. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha destacat que aquesta serà "una intervenció molt important"amb l'objectiu de donar una nova cara a aquest espai cèntric i ha confiat que les obres puguin començar l'any que ve. El cost total estimat de l'obra és ara mateix d'uns 475.000 euros  De moment, l'ajuntament disposa de l'avantprojecte, que han redactat els barcelonins Barrio Peraire Arquitectes, i té reservats 120.000 euros que els permetria fer una primera fase. 

Patrocini Canal confia poder aconseguir aquest mateix any la resta del pressupost de l'obra. "Ens pertoquen entre 350.000 i 400.000 euros de les meses de la concertació de la Diputació, un recurs  que, en principi, ha de sortir entre maig i juny", ha afirmat. El projecte està estructurat en dos fases donat l'elevat cost, però si s'aconsegueix la totalitat del finançament, es podria desenvolupar en una. 


L'Ajuntament d'Avià ha presentat aquest dilluns l'avantprojecte als veïns i veïnes del poble en una reunió oberta a tothom, a l'Ateneu, per tal de recollir propostes i adaptar-les, de cara a la futura redacció del projecte executiu que s'acompanyarà d'un període d'exposició pública i que ja serà prèvia a l'obra. 

L'espai d'actuació serà l'esplanada de davant de l'església, la zona dels antics horts i la vorera en la franja de carrer que travessa del carrer Padró en direcció al camí de Santa Maria. Segons l'arquitecte Josep Peraire, el projecte persegueix quatre línies d'actuació: la dignificació de l'espai de davant de l'església de Sant Martí, facilitar l'ús d'aquesta plaça com a espai polivalent per organitzar-hi activitats i muntar-hi algunes de les festes del poble, l'adequació de places d'aparcament ben senyalitzades i disposar d'un bon espai d'ombres i repòs amb una arbrada i un disseny estèticament respectuós "sense pèrgoles ni elements estranys". 


"És un espai molt important de dins del poble però que té certes mancances, el primer objectiu és dignificar l'àmbit de davant de l'església que ara mateix serveix com a aparcament espontani i que té aquest arbrat davant del temple que no permet una visió franca de la façana", ha dit l'arquitecte. L'avantprojecte contempla un espai diàfan a l'aire lliure amb una zona verda i 30 places d'aparcament que es recol·locaran als voltants. D'una banda, la majoria dels aparcaments se situaran al costat d'una vorera amb nous fanals a la zona del camí de Santa Maria i, de l'altra, s'habilitaran 3 places d'estacionament a la zona del carrer del Padró.
 

Croquis de l'avantprojecte que transformarà l'aspecte de la plaça de l'Església d'Avià. Foto: Cedida


El paviment que es planteja és de llamborda de formigó. El centre de la plaça serà per a vianants amb arbrat i diferents camins interiors. Així mateix, la creu existent es desplaçarà del centre de la plaça a un dels costats per poder optimitzar-ne l'espai. "Ara queda mig amagada entre xiprers i plantegem posar-la en valor amb una vegetació especial i singular que l'acompanyi i que la distingeixi", ha apuntat Peraire. La creu es mouria uns cinc metres i s'hi plantaria un arbre de Judea, de flor rosada, per fer-lo destacar. En la resta de la plaça, es planteja la plantació de til·lers, també caducifolis, i alguna alzina, que mantingui el verd a l'hivern. 

Davant de l'església, es mantindrà un espai molt més ampli amb llamborda per permetre-hi les activitats i una bona visió de l'edifici, mentre que a la zona dels antics horts es vol apostar per un terreny "molt més tou" amb gespa, franges de camins interiors amb formigó terrós i parterres amb vegetació més olorosa, per exemple, del tipus calèndula, així com bancs per seure. L'accés des del camí de Santa Maria serà d'escales i es preveu mantenir el perfil de la bassa actual amb vegetació que remeti a zones humides però amb poca aigua. 

L'actuació vol evitar canviar en excés la topografia de la plaça, de manera que en el desnivell entre l'esplanada i la zona dels horts, es vol consolidar el talús. A més, a la plaça s'hi vol situar un petit aparcament de bicicletes i una font. 
 
L'avantprojecte també fa l'aposta per enllumenat, amb diversos fanals i dos projectors de llum, que permeti que la plaça estigui ben il·luminada de nit a la zona de davant l'església, amb criteris d'eficiència energètica.
 

Els arquitectes, explicant l'avantprojecte de la plaça en la reunió amb els veïns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació