Bagà repartirà més de 2.500 racions d'arròs en una de les seves festes més antigues

L'essència de la Festa de l'Arròs es remunta a l'edat mitjana, quan es va fundar la vila

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:53h
Festa de l'Arròs de Bagà (arxiu).
Festa de l'Arròs de Bagà (arxiu). | Jordi Garcia Petit
Bagà es prepara aquesta setmana per celebrar una de les festes amb més història de la vila, la de l'Arròs. Una tradició que, malgrat prendre forma de paella gegant després del convuls període de la Guerra Civil, té una història que es remunta a fa més de 700 anys, quan tots els vilatans s'implicaven per oferir un gran àpat a la gent més necessitada del poble. 
 
Denominada antigament com a l'àpat dels pobres, es celebrava abans el diumenge de Carnaval. Ara, però, està fixada el segon diumenge de febrer. 

El 9 de febrer és enguany la data assenyalada per celebrar una de les festivitats més antigues del municipi, que commemora, des dels inicis de la fundació del poble, al segle XIII, quan els cònsols (els antics regidors) passaven per les cases recaptant donatius en diners o espècies –fins i tot llenya- per oferir un àpat a la gent necessitada de la vila i als de fora.

En l'actualitat, la Festa de l'Arròs reuneix als vilatans i visitants d'arreu per menjar una gran paella a la Plaça Porxada. Segons fonts de l'Ajuntament de Bagà, diumenge es repartiran més de 2.500 racions d'arròs, que seran cuinades per diversos cuiners veterans del poble amb l'ajuda, la feina i la dedicació de diversos baganesos. Per fer-ho possible, s'inclouran gairebé 250 quilos d'arròs i 20 pollastres, en una paella de 2,8 metres de diàmetre.

Tothom podrà gaudir del típic Ball Cerdà mentre es cuina el tradicional arròs, una dansa que, des dels anys 50, porta a terme l'esbart Cadí, i que antigament havia de començar aquella parella que es casés en dates més properes a la celebració. Avui en dia, l'esbart Cadí fa una primera passada i, després, la gent del poble s'afegeix a la dansa. "Ara ja no s'entén l'Arròs sense l'actuació de l'Esbart", han destacat des del consistori, ja que és un entreteniment "importantíssim" per a la festa i la gent del poble. 
 

Ball Cerdà amb l'Esbart Cadí. Foto: Jordi Garcia Petit


A banda dels actes més tradicionals del programa, els representants del sector de restauració de Bagà presentaran les seves noves propostes a la segona edició de la Festa de l'Arròs Gastronòmica. En aquesta iniciativa, els visitants podran degustar un menú on l'arròs prendrà protagonisme per completar la diada. Per poder degustar els menús caldrà fer reserva prèvia als establiments i el preu oscil·larà entre 15 i 30 euros aproximadament. Com a novetat també s'ha inclòs una visita guiada gratuïta per descobrir la vila medieval de Bagà i l'origen i tradició d'aquesta emblemàtica trobada.
 
Ja tancant els actes, es podran trobar diferents productes típics a la fira d'alimentació
artesanal, la trobada de plaques de cava, els balls tradicionals i tot un programa d’activitats entorn de la Festa de l'Arròs. 

Consulta aquí el programa d'actes de la Festa de l'Arròs de Bagà.