Sensibilització LGTBI per a les comparses de la Patum i el personal municipal

Es considera que els membres de les comparses són membres actius de la festa que estan presents en tots els actes i que, per tant, poden ser part activa per aturar possibles casos de discriminació o agressions

01 de febrer del 2020
Actualitzat a les 20:51h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Josep Maria Montaner
Berga dirigirà activitats de formació i sensibilització a les comparses de la Patum i al personal municipal per evitar la discriminació i les actituds contràries a persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) en el context de la festa. Segons s'ha aprovat en la darrera reunió del Patronat de la Patum, celebrada aquest divendres a la nit, "es preveu dur a terme dues formacions, prèvies a la celebració de la festa, adreçades tant a les comparses com al personal tècnic municipal, entorn de la sensibilització en LGTBI", ha confirmat aquest diari.  

Es considera que els membres de les comparses són membres actius de la festa que estan presents en tots els actes i que, per tant, poden ser part activa per aturar comportaments inadequats, discriminació i agressions. Amb aquest pas, l'Ajuntament de Berga vol fer un pas més a favor de la diversitat i combatre les actituds LGTBIfòbiques. El Patronat ha plantejat que aquesta formació, que impartiran tècnics especialitzats en els protocols d'actuació de violències sexuals, sigui obligatòria. 

Fins ara, en el marc de la campanya "Vull la nit!", membres de les comparses ja havien realitzat sessions de formació sobre la detecció de violències masclistes i com actuar per evitar-les.

També es farà formació en atenció en primers auxilis a comparses i personal municipal, segons allò acordat pel Patronat. 

L'acord per aigües Sant Aniol es debat al Patronat

L'Ajuntament de Berga també està decidit a posar fi a la vinculació entre alcohol i Patum i reduir determinats riscos associats a la nit i al consum. Per això, a principi d'aquest mes, es va formalitzar un conveni de col·laboració entre l'empresa d’aigua Sant Aniol SLU i l’Ajuntament per a l’aportació de 20.000 aigües per a la campanya Patumaigua pel període 2020-2023. Un acord que s'ha exposat al Patronat de la Patum en aquesta darrera reunió. 

És un tema polèmic. El conveni determina que l'empresa s'encarregarà del disseny i l'etiquetatge amb la imatge i el lema de la campanya i l'aportació de tres contenidors per al reciclatge dels envasos de les aigües i, en contrapartida, l'Ajuntament de Berga inclourà la imatge i la marca de l'empresa d'aigua en els cartells, fulletons de mà i programes de la Patum. Però l'oposició tem que l'acord devaluï la marca Patum perquè, creuen, que econòmicament no és prou satisfactori i, en canvi, constitueix un acord de patrocini. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que s'ha mantingut el mateix debat que ja va haver-hi al ple municipal fa unes setmanes. "Sí que és cert, i així s'ha expressat, que potser no vam implicar suficientment el Patronat de la Patum en aquesta decisió, aquí entonem el mea culpa i és una qüestió a esmenar en properes converses que puguem mantenir amb qualsevol empresa interessada a participar de la Patum, que esperem que en siguin unes quantes", ha valorat Valverde. 
Arxivat a