Berga elabora un protocol per detectar i erradicar la violència masclista

El document no només se centra en l'oci nocturn i estableix criteris en d'altres àmbits com l'esportiu

31 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:18h
Presentació del protocol per evitar la violència sexista a Berga.
Presentació del protocol per evitar la violència sexista a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha presentat aquest divendres el protocol d'actuació davant les violències sexuals en espais festius. Es tracta d'una eina per a la prevenció, detecció i actuació davant la violència masclista en espais d'oci nocturn, però que vol anar més enllà. És un document transversal que ha de servir per identificar totes les formes de violència masclista, establir les pautes d'actuació i posar en coordinació els diferents agents del territori. La regidora de Feminisme, LGTBI i Societat Inclusiva, Roser Valverde, ha explicat que el protocol estableix una sèrie d'actuacions a fer davant de les actituds masclistes en l'oci nocturn. Ara bé, també enceta altres recorreguts que tenen a veure "amb la sensibilització i la formació d'entitats", així com també amb "l'acció contra el masclisme en altres àmbits com, per exemple, l'esportiu", ha apuntat la regidora. 

El document, que recull fins a una seixantena de mesures, no es limita a l'oci nocturn sinó que fa passos en altres direccions. "A partir de la redacció d'aquest protocol han anat sorgint diferents necessitats, entre altres, que hi hagi formació específica pels bars i espais d'oci privat, però també una campanya de sensibilització en l'àmbit de l'esport, i reforçar i ampliar els tallers de prevenció de violències en l'àmbit educatiu", ha apuntat Valverde. 
 

Accions marc del protocol d'actuació davant les violències sexuals de Berga by naciodigital on Scribd


 
L'elaboració del protocol s'ha portat a terme a través d’un procés deliberatiu mitjançant l'ús de metodologies participatives basades en criteris de diversitat, inclusió i legitimació democràtica amb la participació d'entitats i persones individuals. La creació del protocol ha comptat amb l'assessorament de l’observatori Noctambul@s i la Diputació de Barcelona i la implicació de diversos agents de la ciutat per promoure la implementació i l'eficàcia d’aquesta eina. 

L'Ajuntament va aprovar l'elaboració d'aquest protocol al març de l'any passat. 

Roser Valverde ha volgut recalcar que la feina no acaba amb la presentació del protocol. Aquest, segons ha defensat la regidora, "s'ha de posar en marxa de manera col·lectiva i establir diferents canals de treball. La feina de prevenció del sexisme no s'acaba aquí, sinó que continua en diferents espais".

Segons una enquesta a nivell global, el 20,9% de les violències masclistes per part de persones alienes a la parella es produeixen en espais d'oci i un 18,3% en l'espai públic. A Berga, el govern de la CUP ha impulsat ja diverses iniciatives per evitar aquest tipus de violències en festes com la Patum i ha apostat pels Punts Liles en l'oci nocturn i diverses campanyes preventives. El propòsit és identificar les violències masclistes que són estructurals a la societat i erradicar-les. 

Ivet Oriols, de Noctambul@s, ha afirmat que, a partir del treball realitzat, "ens hem adonat que no només ens hem de fixar i incidir en l'oci nocturn, també en el diürn i en violències en diferents contextos". 

Berga i la comarca no són alienes als casos de violència sexista, fins i tot als més greus. Fa un any, el febrer de 2019, un home de 33 anys va violar una dona de 72 anys en ple carrer a Berga. Una setmana després, una jove de Gironella va denunciar haver estat agredida en un portal del poble i una menor d'edat va denunciar que dos homes havien abusat sexualment d'ella a l'antiga discoteca Menfis. 

La Diputació de Barcelona ha donat suport econòmic a la redacció del protocol de violències sexistes a la ciutat. Aquest divendres en la presentació del protocol a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga, hi ha assistit la diputada delegada de Polítiques d’Igualtat de Diputació de Barcelona, Alba Barnusell. Hi han intervingut també la regidora de Feminisme, Roser Valverde, i el regidor de Joventut, Isaac Santiago, així com representants de l'observatori Noctambul@s.
Arxivat a