1 de 10
Agroalimentació

L'Escairador recull el premi PITA per la seva innovació i professionalització d'un antic ofici

La berguedana Maria Costa ha rebut el guardó per la seva tasca en la recuperació de varietats cereals tradicionals i de l'antic treball d'escairador

Maria Costa amb el premi PITA (al centre) al costat de la consellera Teresa Jordà. | L'Escairador
per Pilar Màrquez Ambròs, 31 de gener de 2020 a les 10:46 |
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va lliurar aquest dijous, 30 de gener, els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), que van celebrar la 18a edició al Museu de la Tècnica de Manresa, en el marc del Dia de la innovació agrària i agroalimentària. Una de les guardonades que va recollir el premi PITA en la categoria de Jove Emprenedor Innovador va ser la berguedana Maria Costa, de l'Escairador, per la seva tasca en la recuperació de varietats cereals tradicionals i professionalització d'aquest antic ofici. Aquest diari ja va informar el passat desembre que Costa havia estat guardonada. Els PITA es consideren els premis de major prestigi en el sector agroalimentari català. 

"Així com per la creació d'un projecte agroalimentari sostenible en tots els sentits; econòmicament viable, amb un procés de producció respectuós amb l'entorn i amb unes instal·lacions energèticament netes i eficients", segons ha valorat el jurat. 

 

En les divuit edicions que es porten celebrant aquests premis, aquesta és la tercera vegada que el Berguedà rep un d'aquests premis. 

Formatgeries Montbrú SA, de Moià (Moianès) i SAT la Reula, a Fígols d’Organyà (Alt Urgell) són els altres guanyadors d'enguany en les modalitats d'agroindústria i empresa agrària, respectivament. 
 
La consellera Teresa Jordà ha subratllat, durant l'acte, la "cultura d’innovació" del sector agroalimentari català, i la qualitat de les candidatures presentades en els premis PITA i Ruralapps: "Tenim un sector innovador, potent, molt professional, tecnificat, molt emprenedor. Catalunya té un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats, i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar, i equilibri territorial". 
 
Teresa Jordà ha posat de manifest que els PITA tenen l'objectiu de posar en valor la incorporació d'innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d'ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions.  
 
Així, Jordà ha destacat "la gran qualitat tecnològica però també vivencial dels projectes: l'empremta de les persones que estan davant de tots els projectes els fa únics i de gran valor"; i ha agraït  la feina feta per part del jurat, i el paper de les oficines comarcals en identificar projectes innovadors, i animar-los a presentar les candidatures.

El jurat ha estat format pel director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del DARP. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 euros cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.
 

Guardonats als Premis PITA d'agroalimentació. Foto: Govern

 
L'acte ha acollit també el Premi Ruralapps, amb què el DARP vol impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils que contribueixin a la millora del sector agroalimentari, forestal, pesquer i del medi rural, i també aplicacions que acostin aquest sector a la ciutadania, la consellera ha remarcat la quantitat i qualitat d'apps presentades en aquesta edició, i ha agraït la col·laboració d'EURECAT. 

 

Participació