Ple del Consell Comarcal

El Consell oferirà per tercer any una línia de crèdit d'1 milió d'euros per als ajuntaments del Berguedà

Els préstecs es concediran per un any i s'ha apujat el topall màxim fins als 100.000 euros

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 30 de gener de 2020 a les 13:59 |
Votació durant el ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat per unanimitat aquest dimecres les bases de la línia de tresoreria del consell comarcal per als ajuntaments per al 2020.

Aquesta serà una nova convocatòria d'1 milió d’euros adreçada a concedir crèdits als 31 ajuntaments del Berguedà. El president comarcal, Josep Lara, ha recordat que el Consell ha estat "pioner" en "aquesta línia de suport econòmic als ajuntaments". Aquest és el tercer any consecutiu que s'ofereix i s'ha apujat el topall màxim de cada ajuntament de 50.000 a 100.000 euros. "Hem ampliat la quantitat màxima que es pot demanar, perquè hi havia ajuntaments que trobaven que era una quantitat petita. La passada legislatura van haver-hi només dos ajuntaments que van peticionar-ho, però creiem que és un bon producte i tornem a ofertar-ho, incorporant-hi alguns canvis", ha assegurat Lara. 


El topall mínim, que en les altres edicions se situava en 15.000 euros, s'ha fixat en 25.000. Aquesta quantitat s'ha acordat després que Esquerra hagi alertat al plenari que a la documentació constava que enguany el mínim que es podia demanar eren 50.000 euros, una quantitat que s'ha considerat massa alta a l'hora d'adaptar-se bé a les diferents necessitats que puguin tenir els ajuntaments. 

Un altre dels canvis respecte a les dues primeres convocatòries és que el termini del préstec no serà fins al 31 de desembre, sinó que es concedirà per un any. "Per als ajuntaments, que pensaven en demanar-ho al setembre o a l'octubre, hi havia poc temps de temps per poder-ho executar", ha apuntat Josep Lara. "En funció del mes que es demani aquest crèdit, serà l'any a sobre quan es podrà retornar", ha afegit. "Ens sembla que així és més coherent i queda més endreçat", ha dit el president comarcal. 


La previsió de cara al pressupost d'aquest 2020 és "com a mínim" dedicar-hi una partida d'1 milió d'euros, en la línia dels altres anys, per fer front a les demandes dels ajuntaments. 

La finalitat d'aquesta iniciativa és la possibilitat d'atorgar crèdits a curt termini als municipis per a necessitats transitòries de tresoreria. Els diners seran per finançar amb més rapidesa actuacions per les quals s'està esperant ingressar una subvenció ja concedida. És a dir, es cedeixen els diners en condició de bestreta i aquests s'han de reintegrar al Consell un cop es cobri la subvenció o com a màxim en el termini d'1 any. 

 

Participació