El Consell aprova per unanimitat la voluntat d'incorporar-se al consorci del polígon d'Olvan per desencallar-lo

És un nou pas per refermar la seva intenció d'integrar-se amb veu i vot a l'òrgan promotor del polígon i així alliberar d'una part del pes econòmic a l'Ajuntament d'Olvan

29 de gener del 2020
Actualitzat a les 22:02h
L'alcalde d'Olvan en el moment d'intervenir al ple.
L'alcalde d'Olvan en el moment d'intervenir al ple. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat per unanimitat la voluntat d'incorporar-se al Consorci del Polígon de Rocarodona-Olvan per ajudar a desencallar-lo. És un nou pas per refermar la seva intenció d'integrar-se amb veu i vot a l'òrgan promotor del polígon i així alliberar d'una part del pes econòmic a l'Ajuntament d'Olvan.

El president comarcal Josep Lara ha explicat, en la sessió plenària d'aquest dimecres, que "ara estem en un procés on aquesta intenció d'integrar-nos al consorci ja ha passat pel consell general de l'òrgan promotor on hi ha l'Incasòl". "Ens demanen visualitzar que realment hi ha aquest interès i aquesta voluntat de formar-ne part", ha assegurat. "De moment, hi ha un acord verbal amb l'Incasòl, encara que s'han de debatre els percentatges de participació. A partir d'aquí, s'hauran de modificar els estatuts per encabir el Consell Comarcal del Berguedà com a nova administració que haurà de fer front a les possibles despeses del projecte i la futura gestió", ha detallat Lara. 

Josep Lara ha recordat que el consell comarcal "recull el guant" llançat per l'alcalde d'Olvan a l'estiu. El batlle Sebastià Prat (CUP) va alertar de la necessitat que el consorci tingués "un abast més comarcal", tal com va recollir NacióBerguedà. Aquest dimecres, l'alcalde olvanès, que és conseller comarcal al ple, ha reiterat que "un equipament de gairebé 100 hectàrees de sòl industrial no pot ser un equipament només municipal". "L'Ajuntament d'Olvan ha intentat acollir el projecte tot aquest temps, però les inversions que eren necessàries, eren molt grans per un ens com el nostre", ha apuntat. 

Sebastià Prat s'ha mostrat favorable a un espai que concentri l'activitat industrial de la comarca i que, per tant, permeti "destinar altres espais a altres usos". "Penso que ens en sortirem", ha confiat Prat. "Hem defensat la nostra posició i des de l'Incasòl han entès que s'havia de poder preservar l'Ajuntament d'Olvan, que és un ens municipal petit davant d'un gran projecte", ha afirmat. L'alcalde d'Olvan ha advertit, a més, que "a hores d'ara, s'ha de repensar com s'ha de finançar el polígon". "La situació actual és que el cost d'inversió en terrenys és superior al valor que tenen aquestes parcel·les al mercat", ha dit.

"Hi ha pendent quelcom complicat, que és definir el model de polígon que volem, en això hem de fer prevaldre la visió comarcal, ser una mica valents per no agafar-nos al primer que passi i ser capaços d'anar una mica més enllà", ha afegit Sebastià Prat. 
 

L'alcalde d'Olvan i conseller comarcal, Sebastià Prat (CUP). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Fins ara, el Consorci Rocarodona-Olvan l'integren l'Incasòl (50%) i l'Ajuntament d'Olvan (50%), fent inassumible el cost pel consistori. La previsió inicial, encara que avui Lara no ha avançat xifres i ha dit que encara s'han de debatre, és que l'Incasòl passi a tenir el 65% i consell comarcal i consistori disposin del 35% restant, dins de l'ens. 

El departament de Territori i Sostenibilitat preveu començar les obres per finalitzar la primera fase del polígon d'Olvan a finals de 2020, sempre que la Generalitat aprovi els pressupostos. Si això és possible, la finalització de l'actuació se situarà entre 2021 i 2022. El Govern ha d'invertir 1,8 milions d'euros per habilitar una cinquantena d'hectàrees. 

El projecte preveia l'any 2007 un cost total de 8,6 milions d'euros, i dels quals avui en dia l'Incasòl hi ha invertit només 2,6 milions d'euros. La crisi econòmica va aturar el seu desenvolupament.