El Centre d'Estudis d'Avià reedita el llibre de vivències de Josep Simon, supervivent de Mauthausen

L'Ateneu d'Avià acull dissabte a dos quarts de 7 de la tarda la presentació del llibre, que fins ara estava exhaurit i que s'ha volgut recuperar amb motiu del 75è anivesari de l'alliberament de Mauthausen

29 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:10h
Alliberament del camp de Mauthausen amb la històrica pancarta republicana. 5 de maig de 1945.
Alliberament del camp de Mauthausen amb la històrica pancarta republicana. 5 de maig de 1945. | Cedida
Amb motiu del 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen per  les tropes americanes, el 5 de maig de 1945, el Centre d'Estudis d’Avià ha reeditat enguany el llibre de l'exdeportat berguedà Josep Simon i Mill (1912-2008), titulat Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen, que estava exhaurit. El llibre, que explica l'experiència de Josep Simon, fill d’Olvan, des del final de la Guerra Civil fins a l'alliberament, és el fruit de moltes hores conversa amb Joan Ballarà i va ser publicat originàriament el 2002.

El primer acte de presentació del llibre, després de la reedició, tindrà lloc dissabte, 1 de febrer, a dos quarts de 7 de la tarda a l'Ateneu d'Avià. Es preveu que hi intervinguin el regidor de Cultura d'Avià, Rossend Mangot, l'alcaldessa Patrocini Canal, els membres del Centre d'Estudis d'Avià, Pep Rafart i Daniel Montañà, i Josefina Madrid, neta del deportat. 

Pep Rafart ha posat en valor a NacióBerguedà una obra que, ha dit que, constitueix un important testimoni d'interès de l'època. "Penso que totes les explicacions dels supervivents dels camps nazis són d'interès. Encara que es va escriure a partir d'una conversa amb Joan Ballarà, el llibre recull l'experiència de Josep Simon i Mill explicada en primera persona, des de la Guerra Civil fins al seu alliberament de Mauthausen", ha apuntat Rafart. 

Josep Simon i Mill, va néixer a Olvan l'any 1912. Era fill d'una família humil i, d'adolescent, va treballar en la indústria del tèxtil. Conseqüent amb els seus ideals, es va fer sindicalista. Però tots els seus plans es van veure frustrats amb l'esclat de la Guerra Civil. Després van venir la retirada i l'exili a França. Va ser deportat a Mauthausen pels nazis el 3 gener de 1941, on s'hi va estar fins el 5 de maig de 1945 amb el número de presoner 4.929.

Posteriorment, va ser alliberat i va refer la seva vida a França, però no va tornar a Catalunya fins l'any 2000. També va escriure les seves memòries amb la col·laboració de Ramon Salvadó a Un clam de llibertat. Aquestes van ser publicades per Abadia Editors, el 2003.

Un dels actes del cicle de memòria històrica de Berga

El dissabte, 15 de febrer, Berga acollirà també la presentació de la reedició del llibre Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen sobre les vivències de Josep Simon i Mill. L'acte es portarà a terme a l’Ajuntament de Berga, a dos quarts de 8 del vespre. L'activitat s'emmarca dins el cicle "Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat" que organitza per cinquè any l'Ajuntament de Berga i la Comissió de Treball de la Memòria Històrica.

Un cop que s'hagin realitzat les presentacions de Berga i Avià, l'obra es distribuirà i es podrà comprar a les llibreries de Berga i Avià. 
 

Josep Simon i Mill, exdeportat a Mauthausen. Foto: CEA