La Fundació Joan Maragall homenatja mossèn Climent Forner per la seva trajectòria

L'acte tindrà lloc dijous 6 de febrer, a les 7 del vespre a Barcelona, i prendrà forma de recital amb tres generacions de poetes: Jordi Pàmies, Josep Pedrals i David Jou, la presència de l'homenatjat i persones vinculades a la seva obra

29 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:04h
Mossèn Climent Forner.
Mossèn Climent Forner. | CC Berguedà
La Fundació Joan Maragall homenatjarà el talent i trajectòria del poeta i sacerdot berguedà mossèn Climent Forner amb un recital poètic aquest mes de febrer. "Fa uns anys, des de la fundació, vam acollir la presentació del seu llibre 'Preneu-m'ho tot, deixeu-me la Paraula' (2007), en què ell mateix va reunir tota la seva poesia revisada i seleccionada en un únic volum. Ara, que té 92 anys, volíem dedicar-li un homenatge des d'un vessant més personal i afectuós", ha explicat la secretaria de la fundació Pilar Saraís. Per homenatjar-lo, han escollit "tres poetes de diferents generacions" com són Jordi Pàmies, Josep Pedrals i David Jou, que oferiran un recital poètic. També hi haurà el mateix Climent Forner. 

L'acte tindrà lloc dijous 6 de febrer, a les 7 del vespre, a l'Auditori de la Fundació Joan Maragall, al carrer València número 244, 1r pis, de Barcelona. El recital tindrà una durada d'1 hora i mitja i vol servir d'elogi proper a la figura del sarcerdot i poeta berguedà. L'entrada és lliure. "Estem convidant aquelles persones que li són més properes i que han seguit la seva trajectòria, ja sigui perquè li han atorgat premis o l'han entrevistat al llarg dels anys. Volem que sigui una tarda molt especial", ha apuntat Saraís. 

A més de poeta, David Jou, un dels autors que participarà al recital, és president de la Fundació Maragall.  

Creada per l'Arquibisbat de Barcelona l’any 1989, la Fundació Joan Maragall és un espai de debat i de reflexió sobre temes de diàleg entre el cristianisme i la cultura, "fent present l’Església en el món de la cultura i aquest en l'Església", segons indiquen els seus responsables.

Climent Forner i Escobet (1927) va entrar al seminari de Solsona i va ordenar-se sacerdot l'any 1952. Va ser un dels fundadors i primer director de la revista L'Infantil, i va començar la seva trajectòria de capellà exercint com a vicari a Bellpuig, Tàrrega i Castellar de n'Hug. Va ser nomenat rector de Navàs el 1958, on va exercir durant una llarga etapa, fins a retirar-se a la petita parròquia de Viver el 1989, des d'on exerceix de capellà rural a Viver, Serrateix i Sant Joan de Montdarn. L'any 2019 va rebre el Premi d'Honor de Cultura del Berguedà. 

La seva poesia té un gran rigor formal però, alhora, mostra quotidianitat i elements metafísics i religiosos. Ha publicat un munt de llibres, des dels primers, als més contemporanis. Entre molts altres, Els únics mots (1964), L'Ull de Taüll (Edicions del Mall, 1983), Amb peus lleugers com els dels cérvols (Columna, 1993), Un llarg hivern a Castellar de n'Hug (Diari d'un rector) (La Central, 1996), A sou d’amor (Proa, 2002), Preneu-m'ho tot, deixeu-me la Paraula: poesia 1945-2007 (L'Albí, 2007), Paraules sobre paraules: pròlegs i discursos (L'Albí, 2010) i A la vora del foc: contes i molt més que contes (L'Albí, 2011). Ha traduït de l'occità tota l'obra coneguda del trobador Guillem de Berguedà, publicada l'any 1986 al segon volum de la col·lecció Escriptors del Berguedà, de l'editorial berguedana l'Albí.