Personal mèdic fa públic un manifest i recull signatures contra la incineradora de Cercs

Els impulsors manifesten preocupació i rebutgen "la posada en marxa d’una incineradora de residus pel risc que suposarà per la salut pública de la població"

29 de gener del 2020
Actualitzat a les 20:09h
Opositors a la incineradora presents en el darrer ple del municipi de Cercs (arxiu).
Opositors a la incineradora presents en el darrer ple del municipi de Cercs (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Personal mèdic del Berguedà ha fet públic un manifest de rebuig a la incineradora que l'empresa manresana EMSpain Waste&Treatment vol construir a Cercs i recollirà signatures per refermar la seva posició contrària al projecte. Les signatures es recolliran des d'ara i fins a finals de febrer amb l'objectiu de sumar-ne el màxim possible i entregar-les a la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC). "Els hi donarem a ells perquè en facin l'ús que creguin que és més convenient en la lluita contra la construcció de la incineradora", ha assegurat la metgessa Mercè Botinas. "El projecte ens sembla una aberracció", ha confirmat.

El manifest ja es pot trobar als centres d'atenció primària del Berguedà, a l'Hospital Sant Bernabé i a les farmàcies de la comarca, així com al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (Cdiap) del Berguedà, entre altres. En el text, els professionals mèdics avisen que "les plantes de tractament de residus alliberen emissions tòxiques al medi ambient que afecten a la població propera". A més asseguren que, en el cas de la incineradora de Cercs, "per la seva situació geogràfica, la orografia i la climatologia de la zona, que impedeixen una correcta dispersió dels contaminants a l'atmosfera, l'impacte d'aquestes emissions és superior". 

Metges, infermeres, i altres professionals mèdics que hi donen suport, mantenen al manifest que "des de fa molts anys existeix evidència científica que demostra l'augment de la mortalitat per càncer, malalties pulmonars i cardiovasculars i de la incidència de malalties relacionades amb l'impacte hormonal de les partícules que emeten aquestes plantes incineradores: dioxines, furans i metalls pesats". Mercè Botinas ha recordat, en la línia del document, a més, que "més de 33.000 metges han signat a Europa un manifest de protesta contra les incineradores pel seu efecte sobre la salut pública com ja van fer al 2009 un grup de metges experts a Catalunya". El Col·legi de Metges també va difonedre els efectes adversos d'aquestes instal·lacions en el seu quadern de bones pràctiques de setembre de 2013, segons ha apuntat Botinas. 

Un augment del risc de limfoma no Hodgkin i tumor d'ovari i cervell en dones
 
"Estudis realitzats a l'estat espanyol demostren de forma categòrica un augment de risc de càncer de pulmó i càncers combinats i , concretament, un augment de càncer de pleura i vesícula en homes i d'estómac en dones. A més, es demostra un augment de risc estadísticament significatiu de limfoma no Hodgkin i de tumor d'ovari i cervell en les dones que resideixen en les immediacions de les incineradores", segons assegura el manifest. 

L'augment de risc és degut, segons el personal mèdic, "a les dioxines que alliberen les incineradores, malgrat disposin dels filtres actuals més moderns i eficaços, i que es troben a l'aire, al sòl i a l'aigua". La Unió Europea ha recomanat el 2019 "que no es construeixin més plantes d'aquest tipus per motius de salut", diuen. 

Les partícules emeses tenen "un efecte disruptor endocrí, que afecta especialment a dones i nens, i són responsables d’infertilitat (masculina i femenina), síndrome d’ovari poliquístic, alteracions menstruals, endometriosi, miomes uterins, avortaments, i pubertat precoç", conclou el manifest. 

Els impulsors manifesten preocupació i rebutgen "la posada en marxa d’una incineradora de residus pel risc que suposarà per la salut pública de la població".  

MANIFEST de rebuig contra la incineradora dels professionals mèdics del Berguedà.