El Grup Horitzó formarà part de la nova fundació de l'Associació Pro Disminuïts del Berguedà

Aquest pas ha de facilitar l'accés de l'entitat a places de Centre Especial de Treball (CET)

28 de gener del 2020
Actualitzat el 29 de gener a les 16:48h
Presentació de l'acord per adquirir Delícies del Berguedà, en una imatge de fa uns dies (arxiu).
Presentació de l'acord per adquirir Delícies del Berguedà, en una imatge de fa uns dies (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Grup Horitzó entrarà a formar part de la nova fundació de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Aquest pas ha de facilitar l'accés de l'entitat a places de Centre Especial de Treball (CET). 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que "la fundació [per refinançar el deute de Pro Disminuïts] ha d'aglutinar tots els col·lectius que pengen de l'associació", malgrat que "no hem de deixar de pensar en altres col·lectius i serveis que en tenen necessitat", ha dit. En aquest sentit, Lara ha indicat que el Govern català s'estaria plantejant atorgar noves places reconegudes com a Centre Especial de Treball, però considera que d'aquests centres n'hi ha d'haver només "un per comarca". Com a membre de la fundació, Grup Horitzó podria accedir a aquestes places, quelcom que porta reclamant molt temps. 

El nou model de governança de Pro Disminuïts ha de permetre superar la greu crisi econòmica d'aquesta entitat i, per començar, s'està reactivant una fundació que ja existia (va crear-se el 2003), i que a posteriori s'haurà d'adaptar a les necessitats actuals amb uns nous estatuts.

"El Grup Horitzó ha fet un esforç i ha adquirit Delícies del Berguedà, i és una empresa que treballa per la reinserció social i laboral, entenc que ha de formar part de la nova fundació amb tots els drets", ha apuntat Josep Lara. El Taller Coloma és l'únic CET reconegut al Berguedà. Amb tot plegat, fa més de 35 anys que Grup Horitzó fa tasques d'inserció laboral, i actualment se centra en trastorns de salut mental i atén a persones derivades dels serveis públics malgrat ser una entitat privada. Fa uns dies va anunciar l'adquisició (per un valor simbòlic d'1 euro) de la marca de iogurts Delícies del Berquedà, que a través de l'empresa Portal del Berguedà SL, dona feina a tres joves amb patologia dual a la seva planta de Cercs i que li obre les portes a ser considerada una empresa social.  

"La nostra proposta és que, dins de la nova fundació, hi hagi un membre de Grup Horitzó amb veu i vot perquè hi puguin dir la seva. No volem que es trobin, al final d'aquest procés, que formen part d'una fundació i no hagin pogut decidir el seu futur", ha assegurat Lara.

A Grup Horitzó, convertir-se en centre de treball li garantiria cobrir la meitat de les nòmines dels treballadors en risc d'exclusió. 

Cita de Pro Disminuïts amb l'Institut Català de Finances

El procés per a la nova fundació està actualment en marxa. "Fa 15 dies escassos vam reactivar una fundació antiga. La nostra idea és que, un cop que estigui constituïda, baixarem a l'Institut Català de Finances (ICF) a renegociar el deute de Pro Disminuïts, demanarem un crèdit per poder-hi fer front", ha afirmat el president comarcal.

La cita està marcada a les agendes de treball de l'entitat pel proper dijous 6 de febrer. 

Serà en la fase immediatament posterior quan el consell comarcal espera que "un o dos alcaldes passin a formar part de la fundació, i hi hagi el canvi de patrons, amb la incorporació de Grup Horizó. A hores d'ara, en són patrons el president del Consell, l'alcaldessa de Berga, més membres de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics i de l'associació de pares i mares del Taller Coloma. En un primer moment, el president comarcal Josep Lara havia proposat no assumir el rol de patró, perquè és un treballador en excedència del Taller Coloma, però els estatuts vigents li obliguen. "El que faré serà delegar la presència en les reunions", ha concretat Lara. 

Divendres passat, la presidenta de Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Cecília Camprubí, ja va indicar a NacióBerguedà que sobre la taula hi havia la idea de col·laborar activament amb Grup Horitzó. Una idea que busca "aglutinar el màxim possible les entitats berguedanes d'inserció laboral de persones amb discapacitats o que pateixen patologies de salut mental", i sobre la qual el president del mateix Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, va admetre que hi havia hagut converses a mitjan gener, en la presentació de l'acord amb Delícies del Berguedà. 
Arxivat a