Crida a renovar la gratuïtat del Túnel del Cadí en línia per evitar llargues cues a la seu del Consell

L'any 2020 caduquen 7.678 descomptes del Túnel del Cadí al Berguedà, la majoria entre abril i juny; una xifra que multiplica per set la registrada l'any passat

28 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:02h
El peatge del Túnel del Cadí.
El peatge del Túnel del Cadí. | TBC
L'any 2020 caduquen 7.678 descomptes del túnel del Cadí al Berguedà, la majoria entre l'abril i el juny. Són set vegades més de les caducitats que es van atendre el 2019. Per això, el Consell Comarcal del Berguedà ha fet una crida als veïns i veïnes de la comarca que hagin de renovar la gratuïtat del peatge del Túnel del Cadí per fer-ho en línia i evitar les cues i un possible col·lapse de les oficines de l'administració comarcal. Ho han explicat avui el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Sabata en roda de premsa. El Consell Comarcal ha agilitzat els passos en línia i crearà un vídeo tutorial al seu web per explicar com han de fer pas a pas aquesta tramitació. 

Josep Lara ha advertit que durant el 2020 el volum de descomptes que caduquen és molt superior als dos anys anteriors i que la meitat de les caducitats del 2020 es produiran durant els mesos d'abril, maig i juny. Aquesta xifra de renovacions és "inassumible" i fa pensar que, de cara a la primavera, hi haurà cues importants a la seu del Consell, ha apuntat el president comarcal. Les renovacions dels descomptes són per a 3 anys i moltes persones residents van activar aquestes renovacions el 2017.

El Consell Comarcal del Berguedà va registrar un total de 1.750 altes i renovacions el 2018; i en va sumar fins a 1.234 l'any 2019. Durant l'any passat, van caducar 1.089 descomptes i se'n van renovar 754, el 69,24% del total, ja que 335 no es van renovar. També hi va haver 480 altes noves de persones residents que mai abans havien gaudit del descompte i es van tramitar 2.162 canvis de targeta vinculada al descompte. Tanmateix, el 2020 caduquen gairebé 8.000 descomptes, una xifra molt superior a les anteriors.

Avui en dia, en total, hi ha 14.430 descomptes donats d’alta al Berguedà.
 
La renovació es pot tramitar tres mesos abans de la caducitat, és a dir, si el descompte caduca el 31 de maig de 2020, ja es pot renovar per tres anys a partir de l'1 de març. Tot plegat, es pot fer des de la pàgina web del consell comarcal. Amb anterioritat, només cal donar-se d'alta a un dels certificats digitals existents, com pot ser l'IdCAT.
 

Roda de premsa amb Jordi Sabata i Josep Lara al Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El conseller comarcal Jordi Sabata ha recomanat fer les tramitacions en línia per evitar cues; i ha destacat que aquestes poden realitzar-se "des de qualsevol punt i a qualsevol hora". Sabata ha valorat l'oportunitat d'aprofitar "l'alt volum de renovacions" per aconseguir "la digitalització" de la població. Josep Lara i Jordi Sabata han advertit que, si l'actual descompte no es deixa caducar, renovar la gratuïtat és molt més "senzill". Ara bé, en el cas que caduqui o no s'hagi fet mai abans, s'ha de fer una nova alta i aportar tota la documentació que s'especifica. Els detalls concrets sobre els diferents tràmits es poden trobar a www.bergueda.cat/tunel.

Els responsables del Consell han indicat que qualsevol persona resident que compti amb la gratuïtat pot comprovar quan se li caduca el descompte al web del Túnel del Cadí

Poden sol·licitar el descompte els residents al Berguedà, les persones que hi treballin o aquells que hi tinguin fills escolaritzats. Per donar-se d'alta, cal presentar la sol·licitud i aportar el document acreditatiu d’empadronament, el certificat bancari, una còpia o l’original del DNI i del carnet de conduir i el document emès pel Servei Català de la Salut. Fa uns anys, les condicions van endur-se per evitar la picaresca, però en cap cas es tem per la continuïtat del descompte en l'actualitat. "És un acord que en el seu moment vam adoptar, juntament amb la Cerdanya i l’Alt Urgell, i res ens fa pensar que es pugui acabar", ha assegurat Josep Lara.