L'estació dels Rasos de Peguera s'orienta cap a una gestió publicoprivada

L'alcalde de Castellar del Riu afirma que una urbanització al costat de les pistes “no serà mai possible”

Aida Morales
27 de març del 2015
Actualitzat a les 17:31h
Rasos de Peguera
Rasos de Peguera | Rasos de Peguera

El camí a seguir per reobrir l'estació d'esquí dels Rasos de Peguera està essent llarg i pesat. Sobretot, per al municipi de Castellar del Riu, que veu com el seu terme s'omple cada cap de setmana de turistes que busquen una neu propera a poc més d'una hora de la ciutat. Davant d'això, la necessitat de resoldre el futur dels Rasos s'acreixenta i més, amb les possibilitats que ofereix la candidatura Barcelona Pirineu 2022.

No obstant això, tornar a obrir els Rasos comporta una inversió molt important per part de la propietat, la família Pujols que, d'altra banda, va ser qui va decidir tancar l'estació el 2004 per dificultats econòmiques i diverses temporades amb escassetat de neu. La solució, doncs, i després que darrerament s'hagin avançat negociacions entre la propietat, la Generalitat, l'Ajuntament de Castellar del Riu, de Montmajor, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i empresaris del Berguedà, passaria per una gestió publicoprivada del servei. 

“Són les ganes d'endreçar una mica tot això, aprofitar-ho i oferir uns serveis, com a mínim, una estació de debutants, un circuit d'esquí de fons o de raquetes”, ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé. El batlle també ha destacat que, des de fa alguns anys, les parts s'estan començant a implicar en la recuperació de l'atractiu turístic, que ja es veu com un dels elements principals per a la recuperació econòmica del Berguedà. En aquest sentit, ha posat l'exemple del Refugi dels Rasos. 

Davant d'aquesta voluntat, les administracions s'hi volen implicar i volen “trobar una solució” per aconseguir “obrir-ho i desencallar-ho”. Aquesta, ha continuat, passaria per una estació “mig municipal”, un servei que pogués rebre subvencions i ajudes, però que aquestes no anessin directament al benefici privat, sinó que, del conjunt de tot plegat, la pista d'esquí dels Rasos es convertís en un servei “més popular”. En conjunt, però, un projecte que s'ha d'estudiar, treballar i perfilar.

Nou POUM a Castellar del Riu

Per tal de posar ordre al conjunt del territori que compren Castellar del Riu, l'Ajuntament està en fase d'aprovació d'un Pla Urbanístic Municipal per adaptar les normatives actuals a la peculiaritat del poble, que es troba desmembrat entre Espinalbet, i diverses cases i masies al llarg del seu terme. 

En aquest sentit, bona part del terreny residencial passarà a adoptar el caràcter de zona urbana, en comptes de rústica, i es legalitzan tots els serveis que, fins ara, el consistori ofereix sense obligació. Entre aquests, el d'asfaltatge de carrers, el clavegueram o treure la neu, ha explicat l'alcalde, que també ha precisat que, a partir d'ara, aquests terrenys es revaloritzaran. Així, quan estigui finalitzat el POUM, hi haurà una sèrie de parcel·les que es podran urbanitizar, tot i que només a la zona d'Estinalbet, ha destacat, i “de manera molt regulada”. 

Una regulació que també serà molt estricta en el cas dels Rasos, on s'haurà de realitzar un Pla Especial per a cada moviment urbanístic que s'hi vulgui fer. En aquest cas, Solé ha descartat completament que els entorns de l'estació d'esquí es puguin urbanitzar, motiu pel qual ha desestimat que pugui venir una gran empresa a fer-se càrrec de l'estació: “El fet que vingui una empresa de fora a especular amb una possible urbanització, no serà mai possible”.