Uns 800 veïns sense subministrament elèctric a l'alt Berguedà

Endesa col·locarà grups electrògens per recuperar el servei aquest dijous a la tarda

23 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:51h
Una torre elèctrica caiguda a Vallcebre, al Berguedà.
Una torre elèctrica caiguda a Vallcebre, al Berguedà. | Endesa
Els efectes del temporal Gloria continuen deixant-se notar al Berguedà. A l'alt Berguedà hi ha 800 abonats d'Endesa sense llum aquest dijous al matí. Per resoldre-ho, la companyia elèctrica instal·larà grups electrogens en poblacions que no tenen subministrament elèctric des de dimecres. S'actuarà a Gósol, Saldes i Gisclareny, però també a Tuixent, a l'Alt Urgell; i a La Coma i la Pedra, Port del Comte i la Llosa del Cavall, al Solsonès, segons han explicat fonts d'Endesa.

La caiguda de torres elèctriques, algunes de les quals doblegades pel pes de la neu, ha generat aquesta problemàtica. En alguns punts, la nevada i el vent han fet caure arbres i pals a sobre d'algunes línies. La falta d'electricitat ha afectat pobles sencers en les darreres hores, com Gósol, Saldes, Vallcebre i Gisclareny. Tanmateix, hi ha altres punts sense electricitat. A la Pobla de Lillet, queden 13 clients d'Endesa sense subministrament, segons confirma l'empresa. 

Si tot va bé, els veïns haurien de recuperar el subministrament en les properes hores en la majoria de llocs. Però no està tant clar que això passi a Gisclareny, on la neu dificulta l'accés. En total, hi ha una 30 d'operaris treballant sobre el terreny.

Tècnics d'Endesa sobrevolaran amb helicòpter les zones afectades del Berguedà, així com d'altres comarques, per comprovar l'abast real del problema. 

"Hi ha grups electrogens ja col·locats, i altres que estan en camí. Confiem en connectar Gósol i Saldes aquesta tarda, els dos municipis al complet", han assegurat les fonts d'Endesa. No serà una solució definitiva perquè la companyia haurà de treballar en la reparació de les torres, però la falta de llum ja no afectarà els usuaris. 

A la comarca hi ha tres carreteres tallades. La BV-4021 i la BV-4024, a Guardiola; i la BV-4031, a Castellar de N'Hug. A municipis com Vallcebre, Fígols, Gósol i Castellar del Riu són necessàries les cadenes.
 

Línia elèctrica amb neu a Vallcebre. Foto: Endesa

 

Una torre elèctrica tombada, a Gisclareny. Foto: Endesa