Les pluges fan créixer el cabal del Llobregat i obliguen a desembassar més aigua a la Baells

El pantà es troba al límit i ha alliberat un cabal de sortida de 220m3/s, una quantitat poc habitual

23 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:07h
Embassament de la Baells.
Embassament de la Baells. | ACA
Les pluges del temporal Gloria han situat el nivell dels pantans catalans al límit. L'embassament de la Baells, al Llobregat, s'ha situat al 99% de capacitat, obligant-lo a desembassar a tot drap. De fet, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començar a alliberar aquest dimecres un cabal de sortida de 75m3/s, una quantitat poc habitual. A les 8 del matí, s'ha pres la decisió d'augmentar-lo encara més, fins als 220m3/s. Segons fonts consultades, el nou cabal no ha de representar "cap risc d'inundació llevat de zones puntuals" com guals o zones baixes de la llera del riu, però es demana extremar les preocupacions.

L'ACA ha pres la decisió d'augmentar el cabal de desembassament dues vegades, a dos quarts de 7 de la tarda de dimecres i a les 8 del matí de dijous, pel ràpid creixement que presenten, a hores d'ara, tant el riu Llobregat i els seus afluents com l'embassament berguedà. Dilluns ja s'havien iniciat mesures per buidar-lo davant del temporal però no van ser suficients. 

Tot plegat, ha motivat el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera a diversos municipis com a mesures preventives i advertències de molta precaució. Gironella va anunciar el tancament de la llera ahir al matí. El consistori ha demanat al vespre "extremar precaucions". "L'embassament de La Baells seguirà alliberant més cabal de l’habitual, pujant significativament el nivell del riu Llobregat al pas per Gironella", s'ha assegurat en un missatge a la població.

Puig-reig ha advertit de la prohibició d'accedir als punts de risc i ha posat en coneixement dels veïns i veïnes del poble la nova maniobra de desembassament de l'ACA.
  L'aigua es desborda a Susqueda

Pel que fa a altres embassaments del país, la presa de Susqueda ha desbordat per dalt durant hores, situant-se al 95% de capacitat. En poc menys de quatre hores ha pujat un 3%. Tres dies enrere, aquest pantà se situava a una capacitat del 70%. Així mateix, l'embassament de Sau (Osona) estava al 93% de la seva capacitat aquest dimecres, quan el dia anterior la xifra era de només el 63%.

Dels més propers, al Solsonès, el pantà de Sant Ponç ha arribat a un màxim del 91,5% de la seva capacitat total amb 22,3 hm3 d'aigua. La Llosa del Cavall s'ha quedat en el 84,5%.

Les pluges de les darreres hores ja han deixat més de 200 litres acumulats a molts punts del país, superant els 300 en diversos indrets. A més de les destrosses al Delta de l'Ebre, la
preocupació principal és el cabal dels rius i el risc de desbordament. Els rius on hi ha alerta
especial són el Tordera, l'Alt Ter, la Riera Major, el Daró, l'Onyar al seu pas per Girona i la Riera d'Osor, si bé el Llobregat tampoc ha parat de créixer. El Ter a Girona i el Fluvià a la Garrotxa ja s'han desbordat lleugerament.