El temporal deixa sense llum desenes de clients a la vall del Pedraforca

El vent i la caiguda d’arbres sobre les línies elèctriques per l'acumulació de neu afecten el subministrament elèctric a la comarca, però també a l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà

Jordi Ubach Llorens / Pilar Màrquez Ambròs
22 de gener del 2020
Actualitzat el 24 de gener a les 12:43h
Una torre caiguda per la nevada al Pirineu central.
Una torre caiguda per la nevada al Pirineu central. | ACN
Desenes de clients d'Endesa s'han quedat sense subministrament elèctric aquest dimecres a l'alt Berguedà, especialment a la vall del Pedraforca, a causa del temporal Gloria. En alguns punts, la nevada i el vent han fet caure arbres i pals a sobre d'algunes línies. Alguns trams d'aquestes estan situats en zones de difícil accés, fet que dificulta les tasques que duen a terme els operaris de la companyia per restablir el servei. 

Un dels municipis que es troben sense servei des de primera hora del matí és Saldes. El seu alcalde Moisès Masanas ha explicat a NacióBerguedà que, des de mig matí, no hi ha ni llum ni telèfon al poble i, per tant, tampoc calefacció. "Ens han dit que estan treballant per arreglar-ho. Hi ha hagut un intent de reconnexió però, de moment, a Saldes, no ha funcionat", ha assegurat. La temperatura màxima a Saldes ha estat aquest dimecres de 6 graus. La mínima, de 3 graus. A Gósol i Vallcebre tampoc hi ha hagut llum des de primera hora, encara que en aquest darrer poble el subministrament sembla haver tornat cap a les 7 de la tarda, segons fonts consultades.

Alguns abonats d'Endesa d'altres municipis de l'alt Berguedà com la Pobla de Lillet han patit afectacions durant diverses hores. A les 10 del vespre, la meitat dels veïns del carrer Pau Casals de la Pobla, portaven onze hores sense subministrament elèctric, pendents que la companyia arreglés "una avaria" a la zona, segons han informat. 

Els talls de subministrament també afecten les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà, on hi ha problemes a probles com Tírvia, la Vall de Cardós, Farrera i Alins. 

Restriccions en el trànsit

Les precipitacions en forma de neu que continuen caient aquest dimecres a la tarda al nord del Berguedà obliguen encara a circular amb cadenes per diverses carreteres, com és el cas de la B-401 a Vallcebre, la BV-4025 a Fígols, la BV-4243 a Castellar del Riu i la C-563 a Gósol. Es mantenen tallades la BV-4024 a Coll de Pal i la BV-4031 a Castellar de n'Hug.

La neu, que ha arribat aquesta matinada en cotes de fins a 700 metres, també ha obligat aquest matí a suspendre vuit rutes escolars al Berguedà.

El temporal segueix viu

Pel que fa a la previsió meteorològica, de moment aquest dimecres ens continuarà afectant la precipitació de forma general, especialment al Pirineu, amb una cota de neu per damunt ja dels 1.600 metres. La temperatura seguirà la tendència a l’alça. 

Demà dijous encara tindrem el cel força ennuvolat amb alguna precipitació que podria afectar qualsevol punt però de forma més dispersa i amb unes temperatures que continuaran pujant. Divendres tindrem ja més estones de sol amb uns termòmetres que encara podran pujar lleugerament a les hores centrals del dia.