El pla de viabilitat del CatSalut sobre l'Hospital Sant Bernabé, última peça del traspàs

El departament d'Economia ha demanat una millora del document ja existent al Servei Català de la Salut, un tràmit que a hores d'ara "està ben encaminat" però que ha endarrerit el procés

21 de gener del 2020
Actualitzat el 22 de gener a les 19:43h
Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga.
Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga. | HCSB
El traspàs de gestió de l'Hospital de Berga a la Generalitat de Catalunya es troba pendent de l'últim dels serrells. Tal com va recollir fa mesos NacióBerguedà, el procés estava previst que pogués finalitzar-se al desembre. No obstant això, el traspàs s'ha endarrerit en l'últim moment. El departament d'Economia ha demanat una millora del pla de viabilitat que ja havia fet el mateix CatSalut i això ha suposat que tot plegat s'alentís. "És la peça final", ha explicat l'alcaldessa Montse Venturós a aquest diari. Es tracta de l'últim dels passos perquè la conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat emeti el seu informe favorable, tal com han fet des de Salut i Patrimoni, i també per la banda jurídica.

"Ara estan refent això, hem estat treballant amb Economia i el CatSalut, i en principi, tot va ben encaminat", ha indicat l'alcaldessa. Venturós prefereix no avançar cap nova data però es mostra optimista perquè l'expedient pugui resoldre's aviat. "No m'aventuro a dir cap més data fins que no vegi el document signat", ha indicat.

Malgrat que hi ha un contacte periòdic entre les parts, i el govern de la CUP està molt pendent de quan culmina aquest procés; la pilota no és ara mateix a la teulada de l'ajuntament ni de l'hospital. "És un tràmit intern entre ells. No és una cosa que ens requereixin a nosaltres, sinó que el govern de la Generalitat li requereix al CatSalut", ha matisat Montse Venturós. Abans de conèixer la petició d'Economia, el govern de Berga confiava a tancar el traspàs abans de Nadal, motiu pel qual al desembre es van celebrar diversos Patronats de l'Hospital que estaven pensats per acabar d'enllestir el procés per la part berguedana. "No entenem per què ho han demanat ara, després de tres anys de treballar en el traspàs", va admetre l'alcaldessa en el darrer ple ordinari quan es va tocar aquesta qüestió. 

El conseller de Salut Toni Comín, ara a l'exili, va anunciar el canvi de gestió el 31 de juliol de 2017 en una visita a Berga. Des de llavors, el procés s'ha retardat més temps del previst, entre altres, per l'aplicació de l'article 155 del govern espanyol a la Generalitat de Catalunya després de l'1-O. 

El 20 de desembre Montse Venturós va rebre l'avís sobre que, finalment, el traspàs de gestió de l'Hospital Sant Bernabé no passaria pel Consell de Govern d'aquella setmana. Havia de fer-ho el dia 23, però la conselleria d'Economia i Hisenda va fer la petició relativa al pla de viabilitat per emetre el seu informe favorable. Ara per ara, sembla que és qüestió de poc temps per bé que, almenys públicament, no es posarà una nova data fins que estigui tot sobre el paper. 
Arxivat a