La temporada de la tòfona silvestre es preveu «dolenta» per la sequera de l'estiu i els aiguats de la tardor

La producció es manté estable gràcies a la de cultiu, i el preu ronda els 400 euros el quilo

Ramon Estany
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:40h
El cuiner Vicenç Fajardo olorant una tòfona collida a Lladurs.
El cuiner Vicenç Fajardo olorant una tòfona collida a Lladurs. | Estefania Escolà
La sequera i les altes temperatures d'aquest estiu sumat a les fortes precipitacions que van caure a la tardor en zones productives com el Tarragonès han complicat l'inici de la temporada de tòfona silvestre a Catalunya. La producció es manté estable gràcies a la tòfona de cultiu, però tot i això, des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya es calcula que, enguany, la producció serà més baixa que la de l'any passat, quan en total es van recollir unes 3,8 tones de tòfona, el 25% d'elles de conreu.

El sector assegura que la tòfona passa per un moment dolç amb més presència a la cuina. El seu preu aquest any se situa entre els 300 i 400 euros el quilo, tot i que això depèn de la qualitat de cada peça.

L'avi del tofonaire Dídac Espasa ja es dedicava a la tòfona. El  seu nét recorda ara com als anys 70, a Catalunya hi havia molta tòfona silvestre, però la situació va anar canviant a partir dels anys 90. "Va començar a minvar la producció i, de cada cinc anys, n'hi havia un de bo. Ara cada cop és pitjor i el futur passa pel cultiu", ha assegurat.

El tofonaire Pere Muxí amb el seu gos, Tor Foto: Estefania Escolà


De fet, el que permet la tòfona de conreu és estabilitzar la producció perquè les empreses tinguin continuïtat i puguin treballar. "Quan només depeníem de la producció silvestre fèiem el pic de serra, un any climàtic bo teníem molta producció i, l'any següent, si era dolent, ens repercutia en el preu, en la quantitat i en l'exportació de les empreses catalanes que s'hi dediquen", ha explicat Oliach.

Malgrat les dificultats de la temporada, el sector opina que la tòfona passa per un moment "dolç". Cada cop s'utilitza més a la cuina, i el consum està creixent, tot i que el 80% de producció de l'Estat encara s'exporta a l'estranger.

Una jornada per donar el màxim d'informació als cuiners

Aquesta setmana s'ha celebrat a Lladurs, al Solsonès, la tercera jornada de productors de tòfona negra i cuiners en xarxa. L'objectiu, segons ha explicat Oliach, és oferir al màxim d'informació als cuiners, que són els qui l'han d'acabar consumint.

Donem a conèixer sobre el terreny com es cullen les tòfones, quina qualitat tenen, quins preus tenen perquè creiem que això pot afavorir a uns i als altres", ha assegurat. En definitiva, es tracta de crear sinergies per intentar fer créixer encara més el consum d'aquest preuat producte a les cuines catalanes.

Aquest cap de setmana se celebra al recinte firal El Sucre de Vic el Congrés Internacional del Trufforum, que enguany se centrarà en l'afectació del canvi climàtic a la producció de la tòfona.