Berga organitza un cinefòrum sobre el racisme institucional dissabte al Teatre Patronat

Es tracta d’una activitat impulsada per l’àrea de Feminisme, LGTBIQ+ i Societat Inclusiva, "per generar un espai de diàleg sobre les conseqüències del racisme institucional" i "construir una realitat alternativa més justa"

Redacció
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:32h
Fotograma del documental 'El racisme mata. Les múltiples cares del racisme institucional'.
Fotograma del documental 'El racisme mata. Les múltiples cares del racisme institucional'. | SOS Racisme
"El racisme mata. Les múltiples cares del racisme institucional" és el títol del documental realitzat per SOS Racisme que es projectarà el proper dissabte, 25 de gener, a Berga. Es tracta d’una activitat impulsada per l’àrea de Feminisme, LGTBIQ+ i Societat Inclusiva, "per generar un espai de diàleg sobre les conseqüències del racisme institucional a partir de reflexions i experiències per construir una realitat alternativa més justa", segons fonts de l'Ajuntament de Berga.

L'activitat pretén mostrar "com el racisme present a les fronteres, a les lleis i a la societat pot acabar amb els somnis de moltes persones, els seus drets, els valors de la societat i, en alguns casos, amb la vida", afirmen aquestes fonts.
 
Sessió de cinema i debat 
 
La projecció del documental es completarà amb un debat dinamitzat per SOS Racisme en què es tractaran diverses qüestions com per exemple: les conseqüències del racisme i la xenofòbia, les polítiques migratòries, els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), el procés de regularització i la gestió de les fronteres, la influència dels mitjans de comunicació i el tractament de la informació, el paper de la ciutadania en la lluita contra el racisme i la defensa dels drets humans, la convivència i la cohesió social. El cinefòrum és una activitat gratuïta que es portarà a terme a les 6 de la tarda, al Teatre Patronat de Berga i compta amb la col·laboració de l'entitat 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic.  
 
 
Un documental amb rerefons social 
 
L'audiovisual consta de diversos blocs temàtics: els Centres d'Internament d’Estrangers (CIE), la política migratòria i les fronteres entre països, i també compta amb la intervenció de persones referents en la lluita pels drets humans com Alícia Rodríguez, del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD); Cristina Fernàndez, de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH); Norma Falconi, de Papers i Drets per Tothom, o Rafael Ribó, del Síndic de Greuges. 
 
En defensa de la igualtat de drets i oportunitats
 
El documental estrenat l’any 2016 forma part de la campanya "Tancarem el CIE" promoguda per SOS Racisme després que l'Ajuntament de Barcelona ordenés el cessament de l'activitat del CIE situat a Zona Franca per manca de llicència d'activitats i que, posteriorment, el Ministeri de l'Interior del govern espanyol decretés la seva reobertura. SOS Racisme és una entitat que des del 1989 treballa per defensar la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones que formen la societat, des de l'acció antiracista. Podeu consultar més informació sobre la lluita contra el racisme i la xenofòbia al web www.sosracisme.org.