Suspeses totes les activitats a l'aire lliure a la Catalunya Central pel temporal Gloria

Diversos ajuntaments del Berguedà com Berga, Gironella o Puig-reig han demanat extremar precaucions i es troben en prealerta davant la possibilitat de nevades

Redacció
20 de gener del 2020
Actualitzat el 24 de gener a les 12:43h
Un arbre caigut avui a Catalunya.
Un arbre caigut avui a Catalunya. | Ajuntament de les Franqueses del Vallès
El Departament d'Interior ha ordenat la suspensió de "totes les activitats a l'aire lliure al medi natural" a les comarques de les demarcacions de Girona, Barcelona i la Catalunya Central, segons ha difós Protecció Civil. En una nota signada pel conseller Miquel Buch, s'indica que vista la "confluència" dels riscos meteorològics per neu, vent, onatge i pluja associats al temporal, i atès el que disposen les diferents normatives en la matèria, es resol suspendre les activitats "mentre es mantingui l'activació" dels plans Neucat, Vencat i Inuncat "de forma simultània", o fins que es dicti una nova resolució que anul·li aquesta.

Finalment, Buch subratlla que l'incompliment d'aquesta prohibició "pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes" a la normativa corresponent i "altres responsabilitats que se'n puguin derivar de l'ordenament jurídic vigent".

Els ajuntaments del Berguedà, en alerta per vent i possibles nevades

Al Berguedà, diversos ajuntaments han publicat consells de precaució per a la població i s'han posat en prealerta per una possible nevada en les pròximes hores. Les nevades es podrien estendre a la Catalunya Central durant la nit, tot i que durant la matinada de dimarts es preveu que la cota de neu pugi fins als 1.000 metres al Pirineu i Prepirineu. 

L'Ajuntament de Berga ha activat de forma preventiva el Pla d’Actuació Municipal (PAM) davant la possibilitat que es produeixin episodis de vent i neu durant la nit d’aquest dilluns, 20 de gener. 

L’activació de la fase de prealerta del Pla d’Actuació Municipal comporta la preparació de les tasques i el material fundent necessaris per portar a terme la neteja de la via pública, així com la mobilització del personal municipal i extern que participarà en el dispositiu esmentat mentre es realitza el seguiment de l’evolució de l’emergència. Tal com estableix el PAM, en cas que es produeixi una nevada es prioritzarà la retirada de neu als accessos dels serveis d’emergències, els centres sanitaris i residencials de la tercera edat i els equipaments educatius. Tanmateix es realitzaria el tall de les vies que poden comportar dificultats en la mobilitat.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Gironella i el de Puig-reig han demanat extremar les precaucions i evitar desplaçaments innecessaris. En cas de nevades, Gironella ha anunciat també que habilitarà un punt de recollida de sal al magatzem del servei municipal d’obres. Pel que fa a Puig-reig, el seu consistori ha demanat "fer xarxa tots plegats" per tal d'ajudar a qui ho necessiti davant el temporal Gloria, sobretot en el cas de persones més vulnerables i gent gran.