Cercs atura el desmantellament de l'antiga central tèrmica

L'empresa estava fent més obra de la que té aprovada i ha de presentar nova informació per poder continuar els treballs

20 de gener del 2020
Actualitzat a les 20:17h
Un dels edificis que s'estava desballestant.
Un dels edificis que s'estava desballestant. | Cedida
Cercs ha aturat el desmantellament de l'antiga central tèrmica a l'espera que Imfreemu SL, l'empresa que l'estava realitzant, aporti tota la documentació requerida sobre el projecte de desbastellament de les instal·lacions. L'empresa estava fent més obra de la que té aprovada i ha de presentar nova informació per poder continuar els treballs.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer ha explicat a NacióBerguedà que l'aturada cautelar s'ha decretat després que en una inspecció de l'arquitecte municipal, feta durant la passada tardor, es detectés que la informació que l'empresa havia donat inicialment sobre el que traurien de quantitats de runa i altres materials "no acabava de quadrar". El consistori va demanar-los complementar l'expedient de les obres, però l'empresa encara no ho ha fet. 

"Amb un enderroc sempre és més difícil saber què acabaràs retirant, ells van posar unes quantitats, sobretot de ferro, que nosaltres hem vist que eren menors de les que estaven traient. Bàsicament els hem demanat que es posin el dia: no hi ha cap tema de riscos, és fer quadrar el que diu l'expedient amb la realitat", ha apuntat Jesús Calderer. 

Les obres per desmantellar la central són necessàries per al projecte de l'empresa EM Spain Waste&Treatment del manresà Lluís Basiana, que vol convertir l'antiga tèrmica en una planta incineradora de residus industrials. A hores d'ara, l'expedient per a la incineradora és en mans de la Generalitat de Catalunya, que ha d'aprovar-ne o denegar els permisos, una decisió que pot allargar-se mesos fins que no estigui presa. El projecte per a la crema de residus per produir electricitat ha generat una gran polèmica i rebuig al Berguedà. 

Fa poques setmanes, l'oposició de Cercs va demanar l'aturada de les obres de desmantellament de l'antiga tèrmica per motius diferents. El PIBER va instar al govern local a aturar el desmuntatge de la central per la falta de l'informe jurídic de secretaria a l'hora de tramitar la llicència d'obres. I ERC va argumentar, en l'últim ple, la manca d'un pla de millora urbana. Un document que, segons van afirmar els republicans, es requereix al POUM sobre el qual s'hauria d'haver concedit la llicència d'obres. Calderer va sol·licitar als republicans que entressin la qüestió per escrit a l'Ajuntament per estudiar-la bé. "Ara per ara, però, no l'han entrat; i és difícil que nosaltres puguem posicionar-nos", ha afirmat aquest dilluns.