Entitats ecologistes com la Plataforma Anti Incineradora de Cercs protesten a les portes de la Cimera Climàtica

Una cinquantena d'activistes de moviments pel clima i entitats socials es concentren a fora el TNC per reivindicar la seva veu i lamentar no haver estat convidats a la cimera

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:27h
Concentració de moviments pel clima i entitats ecologistes a l'exterior del TNC amb motiu de la Cimera Catalana d'Acció Climàtica.
Concentració de moviments pel clima i entitats ecologistes a l'exterior del TNC amb motiu de la Cimera Catalana d'Acció Climàtica. | David Zorrakino/Europa Press
Una cinquantena d'activistes de moviments pel clima i entitats socials, entre els quals membres de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs, s'han concentrat aquest divendres davant de la Cimera Catalana d'Acció Climàtica impulsada per la Generalitat per reivindicar la seva veu i lamentar no haver estat convidats a participar-hi. La plataforma berguedana ha anat a reclamar-hi que no vol una incineradora a la comarca però tampoc a cap altre indret. "Cal ser un clam, cal estar a tot arreu i no perdre oportunitat per tal que tothom ens escolti" amb l'objectiu de "sumar" i "pressionar", han expressat fonts de la mateixa entitat aquest matí. 

La cimera, organitzada pel departament de Territori i Sostenibilitat i presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb l'objectiu d'instar empreses i organitzacions a assumir compromisos concrets davant l'emergència climàtica però les entitats ecologistes no hi han estat convidades. 

La Xarxa d'Entitats Climàtiques, de la qual formen part la majoria d'associacions i entitats que s'han manifestat, ha reclamat una sèrie d'onze mesures urgents a la Generalitat per fer davant el canvi climàtic, com aturar els plans d'actuació d'ampliació d'activitat del port i l'aeroport, l'aplicació d'una taxa anticontaminació per entrar en vehicle privat amb baixa ocupació a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona. 

També han demanat implementar l'article de la llei de canvi climàtic per reduir el consum final d'energia un 32,5%, la prohibició de plàstics d'un sol ús, garantir la gestió pública de l'aigua o revisar el currículum escolar per afrontar l'estat d'emergència climàtica.

Un dels seus portaveus, Álex Guillamon, s'ha queixat de que s'afronti una cimera catalana sobre el clima "sense convidar les entitats que han posat el canvi climàtic a l'agenda política", mentre que una altra portaveu, Maria Serra, ha remarcat que no els silenciaran.
 

Activistes de moviments pel clima en una concentració a fora del TNC amb motiu de la Cimera Catalana d'Acció Climàtica, amb pancartes amb missatges dirigits al conseller Damià Calvet i al president de la Generalitat. Foto: Laura Fíguls/ACN


Els moviments Fridays For Future, Moviment per la Justícia Climàtica, Ecologistes en Acció, Rebel·lió o Extinció, Families For Future i Climacció, juntament amb altres col·lectius i entitats socials com la plataforma contra la crema de residus industrials a l'antiga tèrmica, han corejat consignes com "Justícia Climàtica ja" i han reclamat que Catalunya adopti les directives dels òrgans científics de Nacions Unides.