El nombre de viatgers de bus urbà a Berga cau un 1,5% i s'estudien mesures per augmentar-ne l'ús

El bus tanca l'any amb 42.819 viatgers, 688 viatgers menys que el 2018; per això, l'Ajuntament vol augmentar les freqüències al polígon i crear una extensió que el juliol i agost arribi fins a Queralt

14 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:21h
Bus urbà de Berga (arxiu).
Bus urbà de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga, i l'empresa ALSA, concessionària del servei de bus urbà de Berga, han fet públiques les dades del servei de l'any 2019. El bus ha tancat l'any amb 42.819 viatgers, fins a 688 viatgers menys que els 43.507 de l'any anterior, és a dir, una davallada de l'1,5%. Segons les dades facilitades, el 2017 el van utilitzar 41.578 viatgers, una xifra que representa el 5,34% menys que el 2016, que va ser de 43.925.

El regidor de Mobilitat de Berga, Eloi Escútia, ha valorat a NacióBerguedà les xifres esmentades i afirma que "és necessari seguir treballant per a què el nombre d'usuaris del transport públic augmenti en els propers anys; i això passa per valorar els usos actuals i adequar el servei a les demandes". Per fer-ho possible, el govern local mantindrà converses amb associacions de veïns, empresaris del polígon i altres col·lectius ciutadans i plantejarà quines millores poden donar un major impuls al servei. També es posarà l'accent en la comunicació perquè els veïns i veïnes de Berga coneguin el bus Berga i el tinguin en compte com a opció de transport en el seu dia a dia. 

La regidoria de Mobilitat està estudiant la incorporació d’una sèrie de canvis que fomentin l'ús del bus urbà. En concret, s'està valorant augmentar les freqüències al polígon de la Valldan i crear una extensió que els mesos de juliol i agost arribi fins a Queralt. També es reforçarà el pas en algunes de les parades que compten amb més usuaris i es valorarà la possibilitat de suprimir les que tenen un ús nul, així com s'estudiarà modificar l'horari dels trajectes d'algunes línies per tal d'ajustar a la realitat el temps de pas de l'autobús, que en alguns casos no es compleix. 
 
Les xifres actuals marquen que hi ha força estabilitat en el nombre de passatgers i passatgeres al llarg de l'any, que oscil·la entre els 3.000 i els 3.500 mensuals. Els mesos que van registrar un major ús van ser el març, el maig, l'octubre i el novembre, ja que van sumar entre 4.100 i 4.500 usuaris i usuàries, en cada cas. En canvi, el juny i l'agost van comptar amb 2.790 i 2.438 viatgers i viatgeres, respectivament. Les dades de 2019 no recullen el nombre d’infants de les escoles de primària de la ciutat que poden fer ús del bus urbà de forma gratuïta, sempre que vagin acompanyats d’una persona adulta.

De cara a aquest any 2020, i per poder realitzar aquest recompte, s'ha establert un sistema de tiquets de colors que els centres dispensaran a l'alumnat i que els nens i nenes hauran d’entregar al conductor o conductora quan accedeixin a l'autobús per poder comptabilitzar els trajectes.
 
El regidor Escútia ha remarcat "l'ús important dels serveis que fan els escolars, ja que és precisament en els mesos en els que no hi ha vacances quan el nombre d'usuaris i usuàries és més elevat. Un motiu més per intentar conèixer aquesta darrera xifra que fins ara no queda reflectida en els resultats". 
 
Recaptació econòmica del servei
 
La recaptació econòmica ha experimentat un descens de l'1,2%, en consonància amb la pèrdua d'usuaris i usuàries. En concret, el 2019 es van recaptar 30.580,50 euros mentre que el 2018 es van recaptar 30.967 euros, el que suposa una diferència de 386,50 euros. Els diners provenen principalment de l'adquisició de bitllets senzills, així com de la compra i recàrrega de targetes multiviatge. En aquest cas, s'han dispensat un total de 8.828 bitllets d’un sol ús, s'han registrat 32.796 viatges realitzats amb targetes multiviatges i 1.195 trajectes efectuats amb altres modalitats de bitllets i abonaments.

No hi ha canvis al preu que continuarà costant 1 euro, el mateix que ha costat sempre, per tal de fomentar el transport públic, segons ha confirmat el regidor Escútia. 
Arxivat a