Els opositors a la incineradora de Cercs estudien estratègies legals per plantar cara al projecte

Berguedans preocupats per les conseqüències ambientals de la planta creen a Vallcebre un nou front d'oposició

13 de gener del 2020
Actualitzat a les 20:27h
Reunió per estudiar estratègies legals contra el projecte amb un equip d'advocats.
Reunió per estudiar estratègies legals contra el projecte amb un equip d'advocats. | PAIC
La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs (PAIC) ha començat a estudiar les primeres estratègies legals contra el projecte amb un grup d'advocats. La intenció, segons ha explicat aquest dilluns Martina Marcet, portaveu de la plataforma opositora, a NacióBerguedà, és assessorar-se bé per establir els passos contra la planta de crema de residus industrials "a curt, mig i llarg termini". El grup d'advocats amb què ha parlat l'entitat és el Fons de Defensa Ambiental (FDA), una associació sense ànim de lucre especialitzada en l'assessorament jurídic ambiental. 

Des de la plataforma es prefereix no donar encara gaires detalls de les futures estratègies, si bé es treballarà en aquest assessorament jurídic i es buscaran fons per assumir-ne els costos. Entre altres fronts legals, es vol reiterar el fet que, sense un Pla Especial de Millora Urbana, l'Ajuntament de Cercs no podia autoritzar el desmantellament de l'antiga tèrmica, tal com va advertir ERC en el darrer ple del municipi, i s'estudiaran les futures al·legacions que es puguin presentar un cop que el projecte executiu hagi sortit a exposició pública. 

La plataforma denuncia que el projecte "és un sabotatge a l'emergència climàtica i ambiental" i que, per tant, una planta incineradora de residus industrials com la que es planteja seria "nociva" per al Berguedà i, en definitiva, per qualsevol territori on pogués situar-se. Per tot plegat, volen evitar que la Generalitat de Catalunya n'autoritzi els permisos. 

Oposició a Vallcebre

Martina Marcet ha explicat que, ara mateix, també s'ha activat ja un grup de persones de Vallcebre que s'oposen a la incineradora i que treballaran contra el projecte buscant el major nombre de suports possible al territori.

Cal dir que els veïns de la zona estan especialment conscienciats sobre els perills d'un projecte d'aquestes característiques, escarmentats pels greus episodis de contaminació que van viure als anys 80 quan es cremava carbó a la tèrmica. 

Jornada oberta amb experts a Berga
 
Com a part de la campanya d'accions de protesta contra el projecte, la plataforma ha anunciat, a més a més, una jornada sobre la incineració i els seus efectes sobre la salut i el medi ambient. Aquesta jornada tindrà lloc el dissabte 25 de gener al Pavelló de Suècia de la ciutat de Berga. Hi intervindrà l'expert Eduardo Rodríguez Ferrer.