Gironella presenta la primera programació estable del Culturitza’t gràcies al renovat Local del Blat

Lluís Vall ha explicat que, des del consistori, feia anys que es treballava amb aquesta idea, però no es disposava dels equipaments necessaris

13 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:52h
Presentació de la nova programació del Culturitza't amb el regidor Lluís Vall i el tècnic Samuel Mateos.
Presentació de la nova programació del Culturitza't amb el regidor Lluís Vall i el tècnic Samuel Mateos. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Gironella ha presentat aquest dilluns la primera programació estable del Culturitza't, que inclou un total de set espectacles de màgia, teatre i música de gener a juny, i que s'oferirà al renovat Local del Blat. 
 
El regidor de Cultura, Lluís Vall, ha explicat que enguany es presenta una oferta molt variada, amb estils artístics diversos, des d'espectacles infantils fins a obres de teatre, passant per espectacles on el públic es converteix en actor. "Aquesta programació pretén i busca fer una programació com una gran ciutat o una gran capital de comarca", ha valorat Vall. En aquest sentit, Vall ha explicat que, des del consistori, feia anys que es treballava amb aquesta idea, però no es disposava dels equipaments necessaris. "En l'anterior mandat, es va renovar el Local del Blat, per transformar-lo en un espai escènic-musical ben equipat, que permet realitzar espectacles professionals", ha apuntat el regidor.

"Això ens ha obert una porta molta gran a l'hora de programar. Tal com teníem les instal·lacions abans, estàvem molt limitats; ara tenim uns equipaments amb què es poden programar grans espectacles", ha afegit Vall.

Segons ha anunciat Lluís Vall, a hores d'ara, ja han començat, a més, les obres de l'Església Vella de la vila, que han de permetre que "la següent programació del Culturitza't, que es traurà de cara a setembre, inclogui també aquest nou espai polivalent com a escenari", millor preparat que fins ara en l'àmbit escènic i que, pel seu format, acollirà moltes de les propostes musicals. Les obres al temple tenen un cost de 245.000 euros i compten amb el suport de la Diputació de Barcelona. L'antiga església de Santa Eulàlia de Gironella és un edifici del segle XIV situat al nucli antic de la vila, que fins ara era un equipament cultural i polivalent, però "amb algunes mancances que en limitaven el seu ús".

Amb la remodelació, podrà acollir un ventall més ampli d'activitats culturals i espectacles, i s'afegirà a l'oferta que aculli el flamant Local del Blat que compta amb un aforament de 200 persones.  

El Culturitza't de gener a juny compta amb un pressupost a l'alça de 25.000 euros, i que ha anat augmentant amb el pas de les edicions.

Temporada de gener a juny: teatre, música i màgia
 
El primer acte del Culturitza't d'aquesta primera temporada estable, serà aquest diumenge 19 de gener, amb Jordi Purtí i l'Orquestra de cambra de l'Empordà, que presentaran Concerto a Tempo d'Umore, un espectacle de música i humor apte per a tots els públics.

Al febrer hi haurà un espectacle teatral de la Cia. La Tal, titulat Italino Grand Hotel. Al març, hi haurà dos espectacles, el primer, diumenge 1 de març, coincidint amb Carnestoltes, Party Game! T’atreveixes a jugar? en el que el públic es converteix en protagonista; i el segon, diumenge 15, El silenci dels Telers, un espectacle de la gironellenca Maria Casellas en el qual l'Ajuntament de Gironella ha fet de mecenes i que tindrà recorregut per tot Catalunya.

"Aquesta obra tracta de la recuperació de la memòria històrica a les colònies industrials, estem contents que es pugui estrenar a Gironella i després pugui anar a altres teatres com el Gran Teatre del Kursaal de Manresa", ha indicat Vall. L'espectacle de Maria Casellas està basat en la novel·la d'Assumpta Montellà del mateix nom, que dona veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya.

A l'abril, arriba el primer acte musical amb la presentació el disc I AM de l'osonenca Paula Valls, diumenge 19, i al maig la màgia envairà Gironella amb la Gala Internacional Un Toc de Màgia, el primer festival de màgia de la comarca. "La màgia és un camp per recórrer, de manera que volem explorar-ho", ha apuntat Vall.

L'últim espectacle serà diumenge 7 de juny amb Humor Xou! Espectacle de mems i monòlegs.

"És una molt bona programació, una programació estable amb molt de nivell, que ha de continuar sent d'aquesta manera i que ens ho permet el fet de tenir unes molt bones instal·lacions", ha descrit Lluís Vall. Les entrades anticipades tindran un preu de 8 euros i a taquilles tindran un preu de 12 euros. "Ens mantenim amb preus assequibles, hi ha un petit increment, però cal tenir en compte que portem espectacles d'alt nivell; el nostre objectiu és que la gent no hagi de desplaçar-se a poblacions més grans per veure aquestes obres i representacions i, alhora, pugui gaudir-ne a un preu assequible", ha assegurat el regidor de Cultura. "Estem a un molt bon nivell d'oferta cultural per ser un municipi de menys de 5.000 habitants, el nostre propòsit és també fer comarca", ha dit Vall. 

Les entrades ja estan a la venda i es poden comprar a través del microsite del Culturitza't o a l'App de Gironella. El Culturitza't també tindrà presència a Instagram on es presentaran les diferents promocions i es farà sorteig d'entrades, entre altres. En futures edicions, hi ha el compromís de treure abonaments per al Culturitza't. "Hem de veure d'entrada com funcionarà aquesta temporada i l'encaix posterior de l'Església Vella", ha afirmat Lluís Vall.