Gairebé 300 persones commemoren a Berga els dos anys de la «Música per la llibertat»

Fa 24 mesos que 'El Cant dels Ocells' ressona cada dia a la ciutat per reivindicar la llibertat dels presos

10 de gener del 2020
Actualitzat a les 22:48h
Segon aniversari de la Música per la Llibertat.
Segon aniversari de la Música per la Llibertat. | Pilar Màrquez Ambròs
Gairebé 300 persones han commemorat els dos anys de Música per la Llibertat aquest divendres a Berga. La iniciativa interpreta cada dia El Cant dels Ocells a la ciutat. L'acció reivindica diàriament la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats independentistes en un acte a la plaça de Sant Pere, centre neuràlgic de la ciutat. 

El músic berguedà Pep Vancells va començar a donar vida a la iniciativa fa 24 mesos, després que el 9 de gener de 2018 el convidessin a participar a la cita de la Música per la Llibertat de Manresa. "Em van dir de tocar el dia 9 de gener a Manresa i el dimecres dia 10 vaig començar a tocar aquí a Berga", segons les seves paraules. Des de llavors, a Berga, hi ha hagut dies amb vent, amb pluja i amb vent, però no s'ha deixat de celebrar mai aquesta activitat. 
 
Els encarregats d'interpretar amb emoció El Cant dels Ocells han estat, aquest vespre, el mateix Pep Vancells, i alguns dels altres músics que hi participen habitualment com Ferran Badal, Xavier Torrabadella o Augusto Lebourgeois, entre altres. 
 

Públic assistent a l'acte d'aniversari de la Música per la Llibertat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, ha agraït la fidelitat dels berguedans a aquesta reivindicació. "Avui ja fa dos anys que cada dia a les 7 de la tarda ens trobem ininterrompudament per acompanyar amb El Cant dels Ocells els nostres presos, preses, exiliats i exiliades polítiques. Amb aquestes paraules volem donar les gràcies a tots els músics, cantants, intèrprets, rapsodes i actors que han permès la nostra presència cada dia en aquest acte", ha assegurat Escriche. "També volem agrair, amb tot el cor, als que ens heu acompanyat tant com heu pogut", s'ha dirigit al públic Escriche. "Entre tots hem dignificat un acte senzill i emotiu que simbolitza el sentit de la nostra lluita i ens ensenya que cal persistir i resistir sense pausa", ha apuntat el coordinador de la territorial de l'Assemblea a la ciutat. 

Els presos independentistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han enviat una carta als veïns de Berga per agrair la música per la llibertat que sona cada dia a la capital del Berguedà. Els encarregats de llegir ambdues missives han estat la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, i el membre de l'ANC, Manel Escobet. "Fa dos anys, i des de Berga estant, ens feu saber que seguiu junts, més avui davant del menysteniment dels poders de l'Estat a les institucions i al poble de Catalunya. Tot el suport al president Torra i al vicepresident Junqueras. La justícia espanyola ha decidit no obeir-se fins i tot a ella mateixa; l'Estat està cada vegada més aïllat, i com més s'evidencia l'autoritarisme, més imprescindible es fa la mobilització", ha reflectit la carta de Cuixart. "Mai no renunciarem a la república catalana i a una societat millor al voltant d'una cultura transformadora que enforteixi l'autoestima col·lectiva als Països Catalans", ha afegit en el text. 
 

L'orgue de la parròquia de Santa Eulàlia ha sonat per cloure l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Sé de la vostra solidaritat i compromís insubornable amb la llibertat, avui fa dos anys que exigiu la nostra llibertat i manteniu viu el record de l'1 d'octubre. Des de la cel·la 62 de Lledoners, el cost de trobar les paraules justes per transmetre tot l'agraïment per la vostra constància i determinació, em sento afortunat, gràcies a la vostra actitud i a la tanta altra gent que en mil formats no heu deixat d'exigir la nostra llibertat des del 2017", ha expressat Jordi Sànchez en la seva missiva. "Pensareu que ningú es pot trobar afortunat des de la presó, i segur que teniu raó, però la vostra solidaritat ens alleugereix el pes de la presó, i sobretot la vostra persistència em fa mantenir totes les esperances vives", ha dit. 

Els assistents a l'acte de la plaça de Sant Pere s'han traslladat, abans d'acabar, a l'interior de l'església de Santa Eulàlia on s'ha tocat la música dels Segadors amb l'orgue del temple. En sortir, hi ha hagut un piscolabis.   

Públic de l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a