Puig-reig oferirà un nou FP públic i dual sobre agroalimentació

La regidora d'Ensenyament assegura que el cicle s'inaugurarà al setembre

Redacció
25 de març del 2015
Actualitzat el 29 de març a les 20:41h
Tots els plats estan elaborats al moment a la seva cuina.
Tots els plats estan elaborats al moment a la seva cuina. | Cedida

A partir del curs que ve, l'Institut de Puig-reig podrà oferir un nou cicle formatiu de grau mitjà de caràcter públic i dual sobre elaboració de productes agroalimentaris. Un FP llargament reivindicat per l'Ajuntament de Puig-reig i el Consell Comarcal del Berguedà, que finalment s'ha pogut tirar endavant amb la col·laboració de l'Associació Comarcal d'Empresaris Berguedans (ACEB). 

Segons ha explicat a aquest diari la regidora d'Ensenyament, Carme Rosell, el nou cicle formatiu serà l'únic de caràcter públic i modalitat dual de la comarca, un servei amb què s'espera donar un impuls al Berguedà, així com atreure alumnes de tot Catalunya. En aquest sentit, ha precisat, tirar endavant aquest FP no s'hagués pogut fer sense el compromís de 16 empreses del Berguedà i del Bages, que han signat un conveni per acollir els alumnes amb contracte després d'un any de formació. 

De fet, durant el primer any els ensenyaments s'impartiran des de l'obrador que hi haurà a l'Institut i, de cara al següent, els alumnes realitzaran pràctiques de producció retribuïdes mitjançant un contracte de treball o una beca salari. “El 60 o 70% dels alumnes que surten de l'FP dual acaben al món laboral”, ha assegurat la regidora, que també ha volgut precisar que aquest grau mitjà no s'adreça només als alumnes que hagin acabat l'ESO, sinó també a gent aturada, emprenedors o altres persones que vulguin tenir aquest tipus de formació. 
 
Per tirar endavant aquest cicle, d'altra banda, s'ha tingut el suport de les Conselleries de Treball, Ensenyament i Agricultura de la Generalitat, que s'han volgut sumar a l'aposta per la formació a la comarca que, d'altra banda, també es veu com una “aposta arreu de Catalunya”, ja que el mateix cicle es va implantar amb èxit fa dos anys a Vic. 

 
El nou FP de Puig-reig obrirà el períodes d'inscripcions el maig, amb la previsió que al setembre que ve es pugui engegar. Fins que s'obri, però, l'Ajuntament del municipi haurà d'habilitar alguns espais, com ara l'obrador, per poder realitzar els manipulats dels productes, així com adaptar totes les instal·lacions a la normativa de sanitat. Segons ha precisat la regidora, actualment s'està fent el projecte per poder aprofitar l'antic menjador i cuina de l'Institut. 

Puig-reig com a centre geogràfic

La regidora de l'Ajuntament de Puig-reig ha explicat que, a l'hora de tirar endavant el cicle, es va defensar el municipi del Baix Berguedà com a “ubicació geogràfica òptima” per acollir alumnes d'arreu de Catalunya.

A més, tot i que la indústria agroalimentària al Berguedà sembla que prospera, i que la comarca està “demostrant tenir un compromís” amb aquest sector, ha assegurat que “no va ser fàcil” convèncer les empreses perquè signessin el conveni: “És una victòria, un somni pràcticament”.

Pel que fa a l'oferta de cicles formatius públics al Berguedà, Rosell denuncia que hi ha “una deficiència brutal”. En aquesta línia, ha assegurat que la majoria són privats i que, alguns dels públics, han hagut de marxar fora. Per tant, era “prioritari” impulsar un servei educatiu com aquest a la comarca, ja que s'han d'aprofitar els recursos i la indústria del territori. 
Arxivat a