750 alumnes de 23 centres educatius del Berguedà participen al programa «Esport Blanc Escolar» 2020

La comarca aposta per l'activitat, malgrat que el Govern va amb retard en el finançament de les anualitats, el que ha portat els consells esportius de Lleida a aturar "provisionalment" el projecte

10 de gener del 2020
Actualitzat a les 22:35h
Presentació del programa 'Esport Blanc Escolar'.
Presentació del programa 'Esport Blanc Escolar'. | Pilar Màrquez Ambròs
750 alumnes berguedans de 23 centres educatius es formaran a 4 estacions d’esquí a partir del dimarts 14 de gener. El Berguedà aposta per l'activitat, malgrat que el Govern deu el 20% del finançament de les dues darrers anualitats, el que ha portat els Consells Esportius del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, l'Alt Urgell i el Solsonès a aturar "provisionalment" el programa. "El projecte s'ho val", ha afirmat el conseller comarcal d'Esports, Abel García, respecte a la decisió de continuar endavant un programa que busca "educar mitjançant l'esport a l'aire lliure", i que permet a nens i nenes "gaudir del medi natural i adquirir les habilitats i la tècnica dels esports de neu". Els retards en el finançament generen "tensions de tresoreria", però "confiem en la Secretaria General de l'Esport", ha apuntat García. 

El programa 'Esport Blanc Escolar' 2020 s'ha presentat aquest dijous a la tarda al Berguedà de la mà del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, el conseller d'Esports, Abel García, els professors Christian Garcia de l'Escola Santa Eulàlia de Berga i Eli Serra de la FEDAC de Gironella i diversos alumnes participants al programa. El president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha destacat en roda de premsa que l’activitat mobilitzarà 104 autocars i 18 serveis de taxi.

La iniciativa, coordinada pel Consell Comarcal del Berguedà, el Consell Esportiu del Berguedà, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i el Consell Català de l’Esport, pretén acostar els esports d’hivern a l'alumnat de 3r i 4rt de primària de les escoles de les comarques del Pirineu català. Al Berguedà apropa a la neu tots els nens i nenes de 23 centres educatius públics i concertats i és la comarca del Pirineu català que més participants aporta. El programa va començar el curs 2014-15 amb 31 alumnes d’un sol centre i ha anat creixent fins als 750 nens i nenes d'aquesta edició. Aquest 2020 hi ha el mateix número de centres de l'edició anterior però mig centenar més d'alumnes. Segons García, el programa 'Esport Blanc Escolar' permet potenciar la base perquè, en un futur, els infants puguin competir arreu del món. El conseller comarcal d'Esports ha posat d'exemple els joves dels Mountain Runners que disputen les olimpíades juvenils a Lausana.

Mestres i alumnes, que han explicat la seva experiència amb el programa en roda de premsa, han coincidit en indicar els pros d'una activitat que és accessible per a tothom. Cada alumne paga 25 euros + 7 euros d'assegurança en cas de no ser del Consell Esportiu per participar als cursos. Els serveis socials procuren també que les famílies més vulnerables puguin apuntar-hi els seus fills i que els diners "no siguin un impediment" per participar d'una experiència que resulta molt enriquidora per a tots els nens i nenes, i els permet conèixer "noves disciplines esportives", segons han detallat Abel García i Josep Lara. 

Hi participa l'alumnat de 23 centres educatius: Bagà, Cercs, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Zer Alt Berguedà (Gósol, Vallcebre i Sant Julià de Cerdanyola), Gironella (escoles: Pública, Fedac i Sant Marc Bassacs), Zer Berguedà Centre (Vilada i Borredà), Puig-Reig (escoles: Alfred Mata i Sant Martí), Avià, Casserres, Zer Baix Berguedà (Olvan i Montmajor), Berga (escoles: Sant Joan, La Valldan, Santa Eulàlia, Xarxa i Vedruna).

Es faran les activitats d’esquí alpí, esquí de fons i surf de neu a les estacions de Lles, Tuixent, Aransa i La Molina.

Els retards en el finançament

El programa 'Esport Blanc Escolar' costa uns 100.000 euros, 77.000 es corresponen a la subvenció del Consell Català de l'Esport i 32.000 euros més són de transport que assumeix el consell comarcal. Els retards en les anualitats del finançament de la Generalitat afecta, dins la mateixa convocatòria de 180.000 euros, el finançament que el Consell Esportiu rep per a les activitats per dinamitzar l'esport escolar i el blanc escolar. "Cadascú és sobirà de prendre les seves decisions, nosaltres d'una manera molt consensuada, hem decidit apostar per l'esport blanc, perquè creiem en la paraula del secretari general de l'Esport i estem convençuts del projecte", ha apuntat Abel García. 

2.500 alumnes de tot el país

Emmarcat en el Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya, el programa 'Esport Blanc Escolar' té l'objectiu d'impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques.

L’activitat va néixer el curs 2013-14 i es realitza en horari lectiu durant vuit sessions, que es divideixen en tres dies d'esquí nòrdic, tres d'esquí alpí i dos de surf de neu. En la seva sisena edició, l’any passat hi van participar un total de 2.481 alumnes de 60 escoles de nou comarques, entre les quals el Berguedà.