Ple Municipal de Berga

El ple de Berga rebutja la inhabilitació a Torra i Junqueras decretada per la JEC

S'ha aprovat una moció amb els vots a favor de la CUP, Junts per Berga i Esquerra Berga i l'abstenció del PSC

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 9 de gener de 2020 a les 19:40 |
Abans de cada ple, a Berga, es fa un minut de silenci de rebuig a la situació de presos polítics i exiliats. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de Berga ha aprovat aquest dijous una moció de rebuig a la inhabilitació de la Junta Electoral Central (JEC) a Torra i Junqueras. La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de la CUP, Junts per Berga i Esquerra Berga i l'abstenció del PSC. 

La moció, que han presentat els tres grups sobiranistes del plenari, i de la qual ha fet lectura l'alcaldessa Montse Venturós, contempla el rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central per la qual "s'intenta executar" la inhabilitació del president Quim Torra i s'ordena la retirada de la seva credencial de diputat, i a la resolució de la mateixa JEC en què nega la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras, "malgrat la recent sentència del TJUE en què es dictamina que hauria d'haver recollit l'acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària".


El document recorda, respecte a la condició de Junqueras, que, en data de 5 de gener, el Parlament Europeu ha reconegut com a eurodiputats al propi Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín.

La moció dona suport "a les propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya el passat dia 4 de gener, així com les actuacions que, des del Govern de la Generalitat i des del Parlament de Catalunya, es prenguin per defensar tant els drets del President com dels eurodiputats que són a la presó o a l'exili". 


A més, insta l'estat espanyol "a trobar una solució política al procés que viu el nostre país" i a "posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d'electes, representants de la societat civil i institucions que, a més de no aportar solucions, allunyen l'acord polític".

Finalment, el text reclama "la posada en llibertat dels presos i preses polítics, el lliure retorn dels exiliats i exiliades i la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya" i "mantenir el compromís com a electes locals a seguir defensant el dret a l’autodeterminació de Catalunya, el dret a què siguem els catalans els qui decidim el nostre futur per mitjans polítics pacífics i democràtics". Així com "comunicar els presents acords a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés dels Diputats, a la presidència del Govern de l’Estat, a la presidència del Parlament Europeu, als municipis agermanats i a les entitats municipalistes de Catalunya.

El regidor socialista Abel García s'ha abstingut. "No comparteixo ni el fons ni la finalitat ni crec que el ple sigui sobirà per debatre la moció", ha dit.

García ha volgut també fer algunes apreciacions sobre la qüestió i ha recordat el pacte signat entre els socialistes espanyols i Esquerra per buscar "una entesa" per "un problema compartit i reconegut". Tanmateix, ha indicat que diversos ajuntaments, entre els quals el la ciutat de Berga, han tret símbols polítics de la façana en període electoral, que era el que es demanava a Torra. I ha recordat que el mateix ajuntament de Berga "ha viscut una inhabilitació" per una qüestió similar. D'Europa, ha dit que, "hem de poder jugar tots a la mateixa velocitat, a nivells econòmics però també judicials".

Venturós: "És encara més greu que en el meu cas, ens trobem que mecanismes administratius estan passant per sobre els tribunals"

L'alcaldessa Montse Venturós ha puntualitzat, després de la intervenció del regidor socialista, que en la seva inhabilitació "hi havia una sentència ferma", fet pel qual el cas de Torra és: "encara més greu que la viscuda en el meu cas, perquè ens trobem que mecanismes administratius estan passant per sobre els tribunals".

 

Participació