L'oposició tem que l'acord per l'aigua amb Sant Aniol devaluï la marca Patum

Exposen que "hi ha informes jurídics negatius que expliquen que aquest acord no pot ser formalment un conveni i que hauria de ser un contracte de patrocini"

08 de gener del 2020
Actualitzat a les 21:36h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Sergi Boixader
L'acord de l'empresa gironina Sant Aniol i l'Ajuntament de Berga pel subministrament de 20.000 ampolles d'aigua gratuïta per les festes de la Patum, a canvi de figurar als cartells i fulletons de la festa, no es veu clar des dels partits de l'oposició, que temen que això devaluarà la marca Patum. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha afirmat a NacióBerguedà que la visió que té el seu grup de l'acord és "que hem venut la marca a un preu que no li tocaria". Sabata ha defensat que el conveni que s'ha presentat aquest dimecres fa un "flac favor" a la marca de la festa.

Des del principal grup de l'oposició, Sabata, ha exposat que "hi ha informes jurídics negatius [de secretaria] que expliquen que aquest acord no pot ser formalment un conveni i que hauria de ser un contracte de patrocini". Jordi Sabata ha advertit que "encara que es digui que no hi ha diners pel mig, no vol dir que no hi hagi una contraprestació econòmica". "El que fan és vendre la marca Patum, posar el logo de Sant Aniol a tots els cartells i tots els programes de la festa, a canvi de 20.000 aigües que tenen un valor econòmic determinat, un valor que és molt baix", ha lamentat.

"Hem passat d'ingressar 15.000 euros + 10.000 euros d'Estrella Damm a 0 euros i 20.000 ampolles. Hem devaluat la marca Patum i serà difícil amb aquest acord aconseguir finançament privat si pràcticament s'ha regalat la presència als cartells", ha expressat el també regidor de Junts per Berga, Ferran Aymerich en una piulada a Twitter que ha aixecat un intens debat aquesta tarda. 
 
Sabata ha coincidit amb les paraules del seu company de partit. "Hem deixat perdre altres patrocinis i no entenem quina és la diferència", ha dit. "Tots sabem que, quan comprem ampolles de plàstic al majorista, el preu és molt baix. Si relacionem els costos d'aquestes ampolles amb la promoció que es farà de la Patum, estem dient que la marca Patum val molt pocs diners", ha apuntat el portaveu de Junts per Berga. "Estem d'acord que és aconsellable reduir l'alcohol durant les festes, però això es pot fer habilitant fonts d'aigua, incrementant el número de fonts que es posen", ha afirmat. 

En el mateix sentit, s'ha expressat el portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps. "El preu del que ens acaben donant són uns 3.000 euros com a molt tirant llarg, sent generosos. El conveni ens facilita la feina d'etiquetar les aigües, perquè sí que es cert que segurament faran una etiqueta especial amb la marca Patum i Sant Aniol, però econòmicament no tenim clar que se'n tregui gaire res", ha subratllat. Camps ha apuntat també que el secretari diu que "la fórmula de conveni no és la que tocaria, i que caldria fer-ho amb algun tipus de contracte" de patrocini. 

"Crec, parlo per mi, que hi ha molta comunicació amb l'equip de govern, i en general crec que és la tònica, però aquest era un dels punts o temes a poder debatre. És un acord a quatre anys que, amb el potencial que té la marca de la Patum, podria haver anat a més", ha manifestat, així mateix, el socialista Abel García. "El finançament de la Patum penja d'un fil, desconec si aquest acord és incompatible amb la possibilitat d'arribar a altres patrocinis, planteja molts dubtes, però ho estic analitzant en calent, s'ha d'analitzar amb detall, perquè no hi ha hagut un debat", ha comentat el regidor socialista.  

Falta "de debat" amb els grups 

Els tres grups de l'oposició, Junts per Berga, ERC i PSC, consideren que hi hauria d'haver hagut un debat previ que no s'ha produït ,ja que l'acord es va aprovar per junta de govern. "Potser a vegades comentem coses menors, i un tema com aquest que és important, caldria haver-ne parlat", ha reflexionat Abel García. 

"A l'hora de parlar de finançament de la Patum, es diu que s'ha d'explorar entre tots, però no és el que s'ha fet en aquesta qüestió", ha apunta el republicà Ramon Camps. Camps ha recordat que el finançament de la Patum continua sent una assignatura pendent. "La festa és molt important en l'àmbit de país, però no aconseguim que se'ns ajudi des de les administracions, i en l'àmbit privat, entenem que hauria de tenir un pes molt més gran", ha dit Camps. "Potser no estem disposats a vendre la marca encara que ens donin molts diners, però això ho hauríem de parlar entre tots, i de moment el govern de la CUP no ens deixa aquesta opció", ha opinat Ramon Camps.

També l'aspecte de la sostenibilitat genera dubtes a l'oposició. "Per molt que es parli que hi haurà contenidors que recolliran plàstic, l'important és no generar-ne, i estem posant 20.000 ampolles de plàstic al circuït de residus", ha opinat Jordi Sabata de Junts per Berga. 
Arxivat a