ERC denuncia que no es podia autoritzar el desmantellament de la tèrmica i demana que s'aturi

Jordi Riera ha exigit que "es parin les obres" i "es faci el pla de millora urbana que demana la llei" per adequar-se a la normativa que asseguren que correspon

07 de gener del 2020
Actualitzat a les 22:12h
El ple de Cercs d'aquest dimarts al vespre.
El ple de Cercs d'aquest dimarts al vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
ERC ha denunciat al ple de Cercs d'aquest dimarts que l'Ajuntament no podia autoritzar el desmantellament de la tèrmica i, per tant, ha demanat que s'aturin els treballs. Una cinquantena de persones contràries al projecte, convocades per la Plataforma Anti-incineradora de Cercs (PAIC) s'han concentrat abans de l'inici de la sessió plenària per instar de nou al govern local a rebutjar el projecte de la planta de crema de residus que vol impulsar al municipi l'empresari manresà Lluís Basiana. 

El portaveu del grup municipal d'Esquerra, Jordi Riera, ha explicat, tant abans de la sessió en declaracions als mitjans com en l'apartat de precs i preguntes del plenari, que el desmantellament que s'està duent a terme a l'antiga tèrmica va acceptar-se en el marc del pla urbanístic aprovat el 4 d'agost de 2019. "Creiem que no podia ser així perquè la llicència es va sol·licitar amb anterioritat. Aquest pla urbanístic encara no havia estat aprovat quan va demanar-se la llicència, això fa que l'autorització s'hauria d'haver fet d'acord amb el pla urbanístic de novembre de 2006, el que hi havia vigent abans", ha assegurat Riera.

L'enderrocament és necessari per poder desenvolupar amb posterioritat el projecte de la incineradora si aquest arriba a obtenir el vistiplau ambiental de la Generalitat de Catalunya. 
 

Una cinquantena d'opositors a la incineradora han assistit de públic al plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Jordi Riera ha demanat que "es parin les obres de desmantellament i es faci el pla de millora urbana que demana la llei" per adequar-se a la normativa. "L'article 101.7 de la normativa urbanística anterior preveia que calia limitar i reconèixer les instal·lacions existents o en desús abans de desaparèixer o ser eliminades", segons ha defensat el regidor d'ERC. Esquerra ha exposat, en aquest sentit, que "sense pla de millora urbana" que determini "quines construccions són enderrocables" no es podia autoritzar el desmantellament. L'alcalde Jesús Calderer (Demòcrates de Cercs-Junts per Catalunya) ha assegurat com a resposta en la sessió plenària que s'estudiarà aquesta qüestió i es respondrà per escrit a l'oposició.

"Haurem de mirar aquesta informació que diu, és evident que ara no li puc contestar tot el que ha llegit i tots els articles, li prego que faci arribar aquesta informació al secretari i li podrem contestar per escrit", ha afirmat Calderer. 

El PIBER de Cercs, l'altre grup de l'oposició, havia instat fa uns dies al govern local a aturar el desmuntatge de la central per la falta de l'informe jurídic de secretaria a l'hora de tramitar la llicència d'obres. 
 

Jordi Riera en les declaracions que ha fet als mitjans abans del plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs