Els contraris a la incineradora insisteixen al govern de Cercs perquè rebutgi el projecte

Insten a l'executiu local a "aturar totes les obres i processos en relació a la incineradora i a negar-se a la instal·lació d'aquest projecte o de qualsevol altre de característiques semblants"

07 de gener del 2020
Actualitzat el 08 de gener a la 13:06h
Una cinquantena de persones ha protestat davant del consistori abans del ple.
Una cinquantena de persones ha protestat davant del consistori abans del ple. | Pilar Màrquez Ambròs
La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs reclama a l'Ajuntament "aturar totes les obres i processos en relació a la incineradora i a negar-se a la instal·lació d'aquest projecte o de qualsevol altre de característiques semblants". Els contraris al projecte han tornat a fer evident el seu malestar amb el projecte abans de la sessió ordinària del ple que s'ha celebrat a Cercs aquest dimarts. Una cinquantena de persones han mostrat pancartes i han cridat consignes contra la incineradora. "Què volem? Aire net", "Calderer dimissió" o "Fora, fora, fora la incineradora" han estat algunes de les consignes que s'han cridat en una concentració davant del consistori. "Incineradora ni aquí ni enlloc", s'ha pogut llegir en una gran pancarta amb què s'han acompanyat els opositors al projecte. També s'ha instat a la resta de veïns i veïnes a unir-se a la protesta. 
 
En un comunicat que ha llegit la portaveu de la plataforma, Martina Marcet, s'ha insistit en l'oposició al projecte de l'entitat. "El problema dels residus se soluciona a partir de la reducció de residus, el  reciclatge i la reutilització. Seguim afirmant rotundament que l'emissió zero no existeix. Aquesta instal·lació emetrà grans quantitats de gasos d'efecte hivernacle la qual cosa representa un sabotatge en tota regla a l'emergència climàtica actual", ha dit Marcet. A més, en la lectura, s'ha exposat que "la central emetrà dioxines, furans, metalls pesats i compostos orgànics persistents, altament nocives per la salut de les persones i de l'entorn, i comportarà la destrucció de llocs de treball vinculats amb el turisme i l'activitat agrària i ramadera".  

Els contraris a la incineradora han insistit al govern de Cercs perquè rebutgi el projecte durant l'acció. "Demanem que es prenguin les mesures necessàries perquè no es pugui dur a terme el projecte i que desemboquin en el desmantellament, tancament i restauració de la central. Exigim transparència total en les accions que es duen a terme respecte al projecte i també demanem una consulta a la població de la comarca sobre aquest projecte, així com altres d'alt impacte que puguin aparèixer en un futur", ha defensat Marcet. 
 
Jornada oberta amb experts a Berga
 
Com a part de la campanya d'accions de protesta contra el projecte, la plataforma ha anunciat una jornada oberta a tothom amb la participació d'especialistes nacionals i internacionals sobre la incineració i els seus efectes sobre la salut i el medi ambient. Aquesta tindrà lloc el dissabte 25 de Gener al Pavelló de Suècia de la ciutat de Berga. Els opositors al projecte hi han volgut convidar a l'alcalde de Cercs i els regidors del municipi "a participar-hi per tal d'informar-se sobre els perjudicis d'una instal·lació com aquesta".
 

Martina Marcet ha llegit el comunicat de l'entitat on s'ha instat a rebutjar el projecte i aturar totes les obres que hi siguin relacionades. Foto: Pilar Màrquez Ambròs