Berga impulsa la campanya «Llegim-nos» on cada regidor recomanarà un llibre

La proposta vol fomentar la lectura i l'ús de la biblioteca, cada llibre que es proposi anirà acompanyat de fins a 10 títols relacionats de la mateixa temàtica i la ciutadania també podrà fer constar les seves propostes literàries a les urnes habilitades

07 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:45h
Presentació de la campanya 'Llegim-nos' a la biblioteca de Berga.
Presentació de la campanya 'Llegim-nos' a la biblioteca de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Una campanya que pretén fomentar l'hàbit de la lectura entre els veïns i veïnes de la ciutat de Berga, i que ho vol fer a partir de la selecció literària dels regidors i regidories. Cada mes, un regidor de la ciutat, de manera successiva, i fins que hi hagin participat els 17 membres del plenari, recomanarà una lectura que anirà acompanyada de fins a 10 títols relacionats de la mateixa temàtica. Els llibres es podran trobar al  nou punt "Llegim-nos" de la planta baixa de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet. La regidora de Cultura, Roser Valverde, al costat de regidors dels partits de l'oposició, i de la directora de Grup Horitzó, Eva Sànchez, ha presentat la proposta aquest dimarts en una roda de premsa a la mateixa biblioteca.

Els primers llibres es podran consultar a partir del dimarts 14 de gener, i estaran disponibles durant el període d'un mes a la planta baixa de l'equipament. El següent mes es posarà a disposició dels usuaris i usuàries les lectures de la segona recomanació, i així amb tots els regidors i regidores, de manera que s'estendrà fins al maig de 2021. 

La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha explicat que la campanya, que impulsen l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga i la biblioteca, busca "incentivar la lectura" a la ciutat i, a més, aconseguir un major ús de la biblioteca entre els veïns i veïnes de Berga, però també "vol apropar els regidors i regidores compartint les seves preferències literàries". Valverde ha donat les gràcies a la resta de regidors del consistori per la predisposició i també ha destacat les facilitats i el treball realitzat conjuntament amb la biblioteca a l'hora de desenvolupar el projecte.

L'organització ha habilitat un espai a la planta baixa de la biblioteca on hi haurà els llibres del mes i l'urna de recomanació perquè tothom pugui fer-hi suggerències. L'estand es trobada decorat amb diverses peces de mobiliari cedides pel Grup Hortizó, de manera que es busca recrear un espai íntim de lectura.

La directora de l'entitat social, Eva Sànchez, ha afirmat, paral·lelament, que el mobiliari es renovarà periòdicament i que les peces es posaran a la venda per a les persones que hi estiguin interessades. "Volem donar una segona vida als mobles procedents de donacions de particulars fomentant l'economia circular", ha dit Sànchez. L'entitat, segons ha recordat la seva directora, també realitza un taller de restauració de mobles obert a tothom per aprofitar el mobiliari en pitjor estat. 
 
"Llegim-nos" i recomanem-nos
 
El concepte "Llegim-nos" fa referència al vincle que s'estableix entre persones quan es recomanen lectures i s'exploren llibres que han proposta d'altres. Així com els regidors faran la seva recomanació, la ciutadania també podrà escriure la seva proposta de lectura per recomanar llibres als altres. Per això, s'habilitaran diferents recursos per a què tothom pugui proposar alguna lectura. La regidora d'Esquerra Berga, Dolors Tous, ha valorat  "la importància de participar activament fent recomanacions, ja que, és una forma d’enriquir-nos els uns als altres". La fórmula ideada per fer les recomanacions serà a través de quatre urnes habilitades a la biblioteca, el Casal Cívic, la Llibreria Huch i la Llibreria Quatre Cantons. 

La ciutadania podrà escriure en una butlleta la seva recomanació, dipositar-la a l’urna i després de cada període de recomanació s'elaborarà un llistat amb les propostes efectuades pels usuaris i usuàries que es podrà consultar a l'espai "Llegim-nos" i a les xarxes socials de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l’Ajuntament de Berga.

De la campanya se'n farà un seguiment a les xarxes socials. D'aquesta manera, les recomanacions s'anunciaran mitjançant un vídeo enregistrat pel regidor a qui pertoqui triar lectura aquell mes. El regidor de Junts per Berga, Marc Marginet, ha dit que, en aquest vídeo, cadascú hi explicarà "la lectura escollida i la motivació". A més, cada mes es publicarà una segona píndola per preguntar a la ciutadania què els ha semblat la recomanació d'aquell mes i, a la vegada, es donarà a conèixer la temàtica de la següent lectura.

Ambdós vídeos es difondran a través de les xarxes socials del consistori i la biblioteca. El seguiment de la campanya per Internet es podrà fer a través de l’etiqueta #llegimnos.
 
Llibres en servei de préstec limitat
 
Tots els llibres proposats estaran disponibles a la biblioteca per a què la gent pugui consultar-los i també s'editaran fulletons informatius amb les recomanacions mensuals. El préstec dels llibres estarà limitat a una setmana i només en el cas de la lectura principal, hi haurà un segon exemplar disponible. 
 

L'àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet emprenen una campanya per incentivar la lectura. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a