Berga viu una cavalcada de Reis històrica amb un Baltasar sense betum i balls nadalencs

Les carrosses han recorregut els principals carrers de la ciutat guiats per una gran estrella de llum i davant d'una multitud de nens i nenes que esperaven Ses Majestats

05 de gener del 2020
Actualitzat el 06 de gener a les 15:55h
Baltasar a la plaça de Sant Pere de Berga.
Baltasar a la plaça de Sant Pere de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Cares d'il·lusió i de nervis entre els nens i nenes de Berga. Llums, confetis, colors i màgia. I més ballaruga que mai. Petits i grans han rebut amb entusiasme els tres reis de l'Orient a dos quarts de 6 de la tarda a la plaça Gernika. Les carrosses han sortit puntualment d'aquest punt i han començat a recórrer els principals carrers de la ciutat guiats per una gran estrella de llum. La desfilada ha acabat a les 8 del vespre a la plaça de Sant Pere. Una de les grans novetats d'aquest 2020 ha estat la presència a la cavalcada d'un rei Baltasar negre, sense betum ni maquillatge. Sa Majestat s'ha acompanyat de dues patgesses que també eren persones racialitzades.

La resta de patges de la carrossa del rei negre han deixat de portar la cara embetumada i han lluït un tipus de maquillatge facial similar al dels patges dels altres dos reis. 



Una multitud de persones ha omplert els carrers de la capital berguedana per rebre els mags d'orient que han repartit caramels a tothom. El punt àlgid ha estat quan l'alcaldessa Montse Venturós ha rebut els tres reis al balcó de l'Ajuntament de Berga i els ha entregat les claus de la ciutat. "Deia el Petit Príncep, que l'essencial és invisible als ulls. I l'essencial d'avui sabeu què és? La il·lusió d'aquests moments viscuts al costat dels Reis de l'Orient, el neguit que explota d'alegria en aquesta espera tan bonica, les vostres rialles i els vostres ulls quan us veiem, les llums de fanalet que resisteixen a apagar-se mai. Aquests seran, sense dubte, els millors regals que ens hauran fet mai a la vostra vida", ha afirmat Venturós amb una plaça plena de gom a gom.

Pocs minuts després, els Reis s'han dirigit a la canalla de la plaça, per assegurar-se que hagin fet bondat durant l'any i donar-los bons consells. Ha estat llavors que hi ha hagut un dels moments més entranyables i més esperats amb el tradicional "hamalahí, hamalahà" del rei negre, un clàssic de la Nit de Reis a Berga. El discurs de Baltasar sempre comença i acaba amb el crit de "Hamalahí!" i, llavors, tota la plaça respon "hamalahà!". Aquest any la plaça ha guardat més silenci que mai per escoltar les paraules d'un rei que ha despertat molta expectació. "Portem molts regals, però el regal més gran de tots és el que teniu cada dia al vostre costat, totes aquestes persones que us estimen tant", ha dit als infants. 
 
Una altra de les novetats de la cavalcada d'enguany ha estat la incorporació de tres grups de ball que han tancat el seguici de cadascuna de les carrosses realitzant diferents coreografies al ritme de músiques nadalenques i animant el pas de la desfilada per cadascun dels carrers de la ciutat. 

La cavalcada d'aquest 2020 ha renovat, a més a més, el vestuari dels patges que porten les torxes. Les espurnes que desprenen les torxes provoquen alguns desperfectes en els vestits i, per això, s'han confeccionat vestits nous amb un tipus de teixit ignífug que repel·leix les guspires que cauen al damunt dels portadors de les torxes. 
 
Més d'un centenar de persones participen cada any en la cavalcada i fan possible l'espectacularitat de les tres carrosses dels reis i la resta de comitiva. Enguany, l'Ajuntament de Berga ha apostat per un nou model organitzatiu i ha obert la cavalcada a més entitats i a ciutadans a títol individual. Ha continuat comptant amb la Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i el Grup de Colònies a Borredà però, a més, ha sumat el suport d'Unitat Contra el Racisme i el Feixisme i el grup d'esplai Punt i seguit, així com de diversos veïns i veïnes de la ciutat.

La comitiva ha estat especialment concorreguda un cop que ha arribat al carrer Pere II, i s'ha encaminat després cap a la zona de la Rasa dels Molins i la carretera de Sant Fruitós. La multitud encara ha estat més present quan els reis han baixat de les carrosses a la plaça de la Creu i han continuat a peu el seu recorregut pel Carrer Major, ja que aquest és un moment en el qual desenes de nens i nenes aprofiten per acostar-se als tres mags i expressar-los els seus desitjos.

El pas de Baltasar ha estat més lent que de costum perquè avui era el gran protagonista i tothom volia fer-se fotos amb ell. "És històric aquest rei, hem de retratar-nos-hi", li ha dit un pare a un dels seus fills a qui li feia una mica de vergonya apropar-s'hi, al pas de la comitiva pels Quatre Cantons. Encara que han pogut avançar a un ritme més ràpid, els altres dos mags també s'han fet centenars de fotos i han rebut amb els braços oberts a moltíssims nens i nenes que intentaven tocar-los, parlar-hi i abraçar-los. 

La Banda i la Jove Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga han realitzat l'acompanyament musical al capdavant de la cavalcada de reis. Així mateix, una carrossa de carbó tancava la cavalcada, per aquells infants que no s'han portat bé. 
 

Cavalcada de Reis de l'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La carrossa de Melcior. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels patges saludant als nens i nenes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els grups de ball, una de les novetats d'enguany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Reis d'Orient de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a