Tot a punt a Berga per una cavalcada que estrena nou model organitzatiu per ser «més oberta i transversal»

El canvi de model perseguia implicar més entitats i veïns, quelcom en què es continuarà treballant en no haver tingut la resposta esperada. Tanmateix, la ciutat tindrà avui el seu primer Baltasar "de veritat"

05 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:56h
Reis Mags d'Orient de Berga (arxiu).
Reis Mags d'Orient de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Berga promou en la cavalcada d'enguany un canvi organitzatiu amb l'objectiu de fer-la "més transversal" i obrir-la així a la participació d'entitats locals i veïns. D'entrada, s'han aconseguit canvis visibles amb la incorporació del seu primer Baltasar "de veritat" i patges sense betum. Però la crida a la participació que pretenia implicar més associacions i ciutadania en la fase de preparació de la cavalcada "no ha tingut la resposta esperada". Ho ha explicat la regidora de Festes, Roser Valverde, a NacióBerguedà. Per a la propera edició, aquest nou model "més obert" s'intentarà consolidar després d'introduir-hi canvis, si és necessari. La cavalcada sortirà a dos quarts de 6 d'aquesta tarda de la plaça Gernika i recorrerà els carrers de Berga. A la plaça de la Creu, les carrosses s'aturaran i els reis faran l'últim tram a peu fins a la plaça de Sant Pere, on es dirigeixen sempre als nens i nenes des del balcó de l'Ajuntament.  

Unes 120 persones fan possible la cavalcada de Berga any rere any. Fins ara, tres entitats s'encarregaven d'organitzar les carrosses amb el suport de l'Ajuntament de Berga: La Bauma dels Encantats s'encarregava de la del rei Melcior; la Penya Boletaire, de la de Gaspar; i el Grup de Colònies a Borredà, de la de Baltasar. "Els estem molt agraïts per la tasca que han realitzat tot aquest temps", ha recordat Valverde. "Com a regidora, els vaig demanar ser-hi, per acompanyar el relleu", ha dit. 

El nou plantejament busca que una comissió s'encarregui del conjunt de la desfilada dels Reis de l'Orient i que aquesta estigui formada per entitats, veïns i tècnics municipals. A més de les tres associacions que ja eren presents a la cavalcada, en aquesta ocasió s'hi han sumat alguns ciutadans a títol individual, l'entitat Unitat Contra el Racisme i el Feixisme i el grup d'esplai Punt i seguit. Tot plegat no ha tingut la requesta esperada, però es pren com l'estrena d'un "nou model" en el qual s'ha de continuar treballant un cop que passi la festa. "Volíem canviar el sistema que hi havia i que tothom se senti cridat a aportar idees", ha apuntat Roser Valverde. 
 
Una altra de les novetats d'aquest any, deixant de banda el Baltasar "de veritat" i el nou model organitzatiu, serà la renovació del vestuari dels patges que porten les torxes. Les espurnes que desprenen les torxes provoquen alguns desperfectes en els vestits i, per això, s'han confeccionat vestits nous amb un tipus de teixit ignífug que repel·leix les guspires que cauen al damunt dels portadors de les torxes. 

La Banda i la Jove Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga participaran en els diferents actes realitzant l’acompanyament musical durant l’arribada dels patges i la cavalcada de reis.
 
Visita als usuaris i usuàries de centres de dia i residències
 
Els Reis d'Orient també aprofitaran el seu viatge per visitar els usuaris i usuàries de diversos centres de dia i residències de la ciutat que no poden desplaçar-se per veure la cavalcada. Aquest mateix 5 de gener, abans de l'inici de la desfilada, passaran pels centres Cim d’Estela i l'Onada, així com per la Residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) i el dilluns 6 de gener, al matí, visitaran la Residència i l'Hospital Sant Bernabé.

Baltasars "de veritat" a diverses cavalcades del Berguedà

Fa dos anys que el col·lectiu "Casa Nostra Casa Vostra" defensa la campanya "Baltasar de veritat" perquè el rei negre no porti maquillatge i acabar així amb la pràctica del blackface.

Berga s'hi afegeix enguany per primera vegada. Gironella, on Ses Majestats arriben a les 6 de la tarda a les roques del Pont Vell i que és una de les cavalcades més singulars de la comarca, fa temps que compleix. A més, altres pobles o nuclis com Bagà, Cal Rosal o Avià (que ja s'hi va sumar l'any passat) han confirmat que tindran un Baltasar "de veritat" en la cavalcada d'aquesta tarda.
 
Arxivat a