El Consell i 24 ajuntaments formalitzen l'acord per donar 145.934 euros a l'Associació Pro Disminuïts

Almenys tres ajuntaments més, entre ells el de Berga, estan en procés per sumar-s'hi les properes setmanes

02 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:49h
El gerent de Pro Disminuïts, Valentí Camprubí, va exposar la situació de l'entitat en un Consell d'Alcaldes (arxiu)
El gerent de Pro Disminuïts, Valentí Camprubí, va exposar la situació de l'entitat en un Consell d'Alcaldes (arxiu) | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà i 24 ajuntaments han formalitzat, abans d'acabar l'any 2019, l'acord per donar 145.934 euros per a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Així mateix, almenys tres ajuntaments més, entre ells el de Berga, estan en procés per sumar-s'hi les properes setmanes, segons ha explicat la consellera comarcal d'Atenció a les Persones, Anna Maria Serra. Tal com va informar NacióBerguedà, a principi de desembre, l'ens comarcal ja ha fet efectius els 66.690,24 euros de l'aportació extraordinària promesa a l'entitat, i el mes de gener pagarà el sou del primer mig any del nou gerent de l'associació, uns 24.000 euros. Durant l'últim mes ha tancat també l'acord amb una majoria d'ajuntaments per fer arribar a l'entitat les quantitats amb què s'havien compromès els consistoris. Dels 79.244 euros que hi posen els 24 ajuntaments, l'última setmana de desembre s'han fet efectius 64.000 euros i la resta arribaran a l'entitat dins de la primera quinzena de gener. 

El consell comarcal va demanar el mes d'agost als ajuntaments que donessin a l'entitat el 50% dels diners que reben els consistoris i l'ens comarcal a través dels fons de cohesió social de la Diputació de Barcelona. Fins a 27 van donar una resposta positiva i, d'aquests, 24 ja han formalitzat la documentació per efectuar l'ajuda. Els ajuntaments que ja han fet públic l'acord per ajudar l'entitat són Avià, Borredà, Casserres, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Cercs, l'Espunyola, Fígols, Gironella, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, la Nou de Berguedà, Olvan, Puig-reig, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Vallcebre i Viver i Serrateix. 

Els tres que resten, Berga, Bagà i Vilada, ho faran a principis del 2020.
 
L'entitat travessa una greu situació econòmica des del passat mes de gener i ha d'eixugar un desequilibri de 480.000 euros. El seu nou gerent, Valentí Camprubí, va exposar fa més d'un mes al Consell d'Alcaldes del Berguedà la situació econòmica d'aquesta entitat del tercer sector que a hores d'ara treballa per convertir-se en fundació amb participació de patrons públics.

Els diners recollits han de servir per ajudar a pagar nòmines del personal de l'entitat. D'entrada, consell comarcal i ajuntaments comptaven en fer efectiva una ajuda d'uns 200.000 euros a l'entitat. De moment, la xifra no hi arriba, però s'està pendent de l'aportació que faran els tres ajuntaments que queden a principi d'any. Hi ha quatre consistoris de la comarca que no faran aportacions perquè, segons han informat al Consell, travessen una situació econòmica complicada. 

El passat gener la secció sindical de la CGT de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, va denunciar, en un comunicat, que els treballadors de l'empresa no havien cobrat la paga extra de Nadal que els tocava segons conveni. L'associació Pro Disminuïts va aprovar el passat mes d'abril un pla de viabilitat per sortir de la greu situació econòmica en la qual es troba immersa.

En els  mesos ha estrenat gerent i ha acordat convertir-se en fundació per superar una etapa de greus dificultats. A més, l'entitat s'ha compromès ha reconèixer el deute amb els treballadors del Taller Coloma, que inclou la paga extra del Nadal passat, la d'aquest estiu i completar el sou pendent de tres mesos de la pujada del Salari Mínim Interprofessional.

La conversió en fundació, en marxa

La setmana que ve l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà té prevista una reunió, amb les administracions públiques implicades, per formalitzar la reactivació de la fundació que va crear-se l'any 2003, però que mai va entrar en funcionament. 

Els patrons inicials d'aquesta fundació són cinc: el president del Consell, Josep Lara - que per temes d'incompatibilitat laboral delegarà aquesta funció en la consellera Anna Maria Serra -, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la presidenta de l'Associació Pro Disminuïts, el president de l'AMPA i el gerent. Aquests signaran la documentació per reactivar aquest sistema. A partir d'aquí els estatuts de la fundació es podran modificar a les necessitats actuals de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics i el canvi de model que ha d'ajudar a l'entitat a recuperar-se començarà a caminar. La conversió en fundació és imprescindible per aconseguir finançament. 

Fins ara la presa de decisions corresponia a la junta de l’associació i ara passarà a fer-se per un grup de patrons. 

Una de les propostes del Consell per a la fundació era que hi hagués un tercer representant públic, que seria un batlle de la comarca escollit pel Consell d'Alcaldes. Des de l'Associació també van proposar que passessin a ser 10 patrons, incloent-hi familiars d'usuaris i persones de la societat civil. "Però la condició sine qua non per canviar o modificar estatuts o el patronatge és primerament reactivar aquesta fundació i en primera instància han de signar els patrons originals", ha explicat Serra.