Berga preveu col·locar una marquesina en els propers mesos per substituir el voladís al baixador de busos

El regidor Aleix Serra ha especificat que la normativa no permet arreglar la vella coberta de la parada, de la qual només han quedat les bigues, perquè l'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local (BCIL)

31 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:02h
Les bigues del voladís al baixador del passeig de la Pau de Berga.
Les bigues del voladís al baixador del passeig de la Pau de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El govern de Berga estudia col·locar, en els propers mesos, una marquesina, o bé un element similar, que protegeixi els viatgers de les inclemències meteorològiques, per substituir el voladís desaparegut del baixador d'autobusos del passeig de la Pau fa cinc anys. El regidor d'Urbanisme i Obres de l'Ajuntament de Berga, Aleix Serra, ha apuntat que s'ha d'acabar de concretar amb els serveis tècnics l'actuació que es fa. En tot cas, ha dit que l'acció es vol dur a terme durant "els primers mesos de 2020".

"Parlo d'una marquesina perquè sembla que seria el més factible i més ràpid", ha assegurat Serra.

Aleix Serra ha especificat que la normativa no permet arreglar el vell voladís perquè l'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local (BCIL). De manera que ara es treballa amb la idea de col·locar una mesura solució provisional al baixador, com la marquesina, fins que no es construeixi l'estació d'autobusos. Una opció alternativa a la marquesina, que de moment no està descartada, i que encara podria ser proposada pels tècnics; seria col·locar una teulada en un punt de la vora, mai al lloc on era abans, per la protecció de la qual gaudeix l'edifici on hi ha l'administració de l'Alsa. Berga és l'única capital de comarca que no disposa de terminal de busos. 

A hores d'ara, l'actual estructura només manté les sis bigues de ferro que subjectaven la coberta i això no permet que els usuaris del transport públic s'aixopluguin en cas de pluja i inclemències meteorològiques. La reparació o substitució del voladís ha estat els últims anys una de les reivindicacions dels usuaris de transport regular que agafen l'autobús a la ciutat de Berga, ja que abans de la ventada de 2015 aquest els permetia resguardar-se quan l'administració de venda de bitllets es troba tancada.

L'empresa Alsa havia assegurat que repararia el voladís utilitzant les bigues ja existents i va presentar una sol·licitud al consistori. No obstant això, l'antiguitat i el valor de l'edifici on se situa aquesta estructura, conegut com a Cal Gironella, han impedit fer-hi res. "No és el lloc més adequat per fer una actuació d'aquestes característiques, per això en principi es va descartar", ha apuntat Serra.

Tal com Serra va explicar ja en un dels darrers plens de l'any, el govern de la CUP ha pres el compromís de posar-hi una marquesina, o quelcom similar, "que sigui provisional, tenint en compte que potser no ha de durar gaire més". La ciutat confia en tirar endavant durant aquest mandat el projecte d'estació d'autobusos a la Rasa dels Molins. 

"El 2019 teníem altres terminis que havíem de complir, i hi ha hagut estretors econòmiques en l'àmbit municipal, però sabem què hem de fer els primers mesos de l'any 2020", ha dit Serra, respecte a la necessitat d'un nou element que eviti que els viatgers, que agafen el bus al baixador del passeig de la Pau, pateixin per la pluja mentre esperen. "Es tracta de comprar la marquesina i instal·lar-la, s'ha de mirar d'anivellar, perquè estarà situada en una zona que fa baixada, però en principi és possible", ha apuntat Serra. Cada any pel baixador del passeig de la Pau passen més de 100.000 persones.
Arxivat a