Les 20 notícies que han marcat l'any 2019 al Berguedà

L'oposició al projecte d'incineradora, la victòria de la CUP de Berga el 26-M, la crisi de l'Associació Pro Disminuïts i les repercussions del procés sobiranista al territori coronen la llista de les informacions més destacades de l'any

30 de desembre del 2020
Actualitzat el 31 de desembre a les 18:25h
Manifestants contraris al projecte d'incineradora de Cercs davant l'Ajuntament de Cercs.
Manifestants contraris al projecte d'incineradora de Cercs davant l'Ajuntament de Cercs. | Pilar Màrquez Ambròs
L'oposició al projecte d'incineradora de residus industrials a l'antiga tèrmica de Cercs, l'àmplia victòria de la CUP a Berga que va permetre recuperar la vara d'alcaldessa a Montse Venturós després de la inhabilitació, la greu crisi de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, les repercussions del judici i la sentència de l'1-O al territori o la recuperació del convent de Sant Francesc amb l'esperada exposició antològica del pintor Joan Ferrer han estat algunes de les notícies més seguides al Berguedà durant aquest any 2019.

NacióBerguedà us ofereix una llista amb les 20 qüestions més destacades de l'any a la comarca. 

1. Tensió, ambient crispat i crits de dimissió contra l'alcalde de Cercs pel projecte d'incineradora El Govern ja té el projecte per a la incineradora de Cercs, que ara avaluarà

La Plataforma Antiincineració de Cercs va mostrar, poques hores després de conèixer-se la notícia, el seu rebuig frontal contra la planta de generació d'electricitat a partir de la crema de residus industrials que es vol instal·lar a l'antiga central tèrmica de Cercs. Des de llavors, la majoria d'ajuntaments, el Consell Comarcal del Berguedà i, fins i tot, la Diputació de Barcelona han aprovat mocions en contra. 

La plataforma denuncia que el projecte "és un sabotatge a l'emergència climàtica i ambiental" i estan disposats a impedir que tiri endavant escarmentats pels greus episodis de contaminació que van viure als anys 80 quan s'hi cremava carbó.

2. Montse Venturós (CUP): «Avui hem capgirat la història de Berga» | Montse Venturós recupera la vara d'alcaldessa de Berga després de la inhabilitació | El Berguedà constitueix els seus 31 ajuntaments amb protagonisme de les majories absolutes

La CUP va guanyar el pols a Berga el 26-M. La llista cupaire va quedar a les portes d'aconseguir la majoria absoluta i a més de 1.000 vots de diferència de la segona força més votada, JxCat. Una eufòrica Montse Venturós va assegurar aquella nit que "ara sí, a Berga, s'ha capgirat la història" d'una ciutat que, durant molts anys, va ser de tradició convergent.

Per Venturós, els resultats revaliden la tasca de la CUP al capdavant de l'Ajuntament, un mandat marcat per l'estalvi i la judicialització de la política. En els pròxims quatre anys, la CUP confia en tirar endavant projectes molt esperats com l'estació d'autobusos o la modernització del polígon. 
 

La CUP celebrant la victòria al Casal Panxo (arxiu). Foto: Ivan Genescà


3. L'Associació Pro Disminuïts es convertirà en fundació per superar la crisi econòmicaEl Berguedà busca solucions per la greu situació econòmica de l'entitat Pro Disminuïts Psíquics

L'associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà va aprovar el passat mes d'abril un pla de viabilitat per sortir de la greu situació econòmica en la qual es troba immersa. En els darrers mesos ha estrenat gerent i ha acordat convertir-se en fundació per superar una etapa de greus dificultats. El Consell Comarcal del Berguedà i 24 ajuntaments ja han fet l'aportació promesa que, de moment, s'enfila a 145.000 euros. 

4. Berga es retroba amb el convent de Sant Francesc gràcies a l'antologia de Joan FerrerJoan Ferrer: «La meva pintura vull que sigui la meva poesia; en comunió amb el cos, les mans, la tela i la textura»

L'exposició antològica del pintor Joan Ferrer al convent de Sant Francesc s'ha acomiadat aquest dissabte, després de tres mesos d'èxit. Des de setembre ha aconseguit reunir més de 5.500 visitants i ha suposat la recuperació de la planta baixa de l'equipament com a sala d'exposicions. 

5. «És l'hora de demostrar la força de la gent»: 2.000 persones se sumen a la columna berguedana per la llibertatEl carrer bull d'indignació contra la sentència de l'1-O, una setmana de protestes amb protagonisme berguedà

Les Marxes per la Llibertat van arrencar el dimecres 16 d'octubre des de diferents punts de Catalunya. Unes 2.000 persones, segons els organitzadors, van sortir de Berga en direcció Barcelona. La ciutat, doncs, va tornar a presumir de capital del sobiranisme. Els manifestants van mostrar pancartes a favor de la llibertat i de la independència. Hi va participar gent de totes les edats, fins i tot en cadira de rodes. Aquesta marxa va agrupar ciutadans del Berguedà, però també d'altres punts propers, com el Solsonès i la Cerdanya.

Les marxes van tallar els carrils que van en sentit Barcelona de diverses carreteres, com l'A-2, la C-16, l'N-340, la C-31 i l'AP-7, per canalitzar la indignació per la sentència del procés. 

El Tribunal Suprem va condemnar a quasi 100 anys de presó als líders polítics i socials independentistes i les reaccions no es van fer esperar arreu de Catalunya. El Berguedà no va ser una excepció i va acollir diverses manifestacions i talls de carretera durant la tardor.

6. VÍDEO Estelada gegant a la Patum durant el cant dels Segadors

Patum reivindicativa a Berga aquest 2019. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van desplegar una estelada gegant durant el Cant dels Segadors de dijous de Corpus i van repetir l'acció el diumenge, últim dia de festa i jornada en què la Patum va coincidir amb la revetlla de Sant Joan.

L'aparició de l'enorme estelada, molt mediàtica, va veure's acompanyada de crits d'"independència" i per la llibertat dels presos polítics catalans. 
 

Espectacular estelada a la Patum de Berga (arxiu). Foto: Adrià Costa


7. Detingut per agredir sexualment una dona de 72 anys a BergaDetingut un home de 36 anys com a presumpte autor d'una agressió sexual a GironellaBerga diu prou a les agressions sexuals amb una multitudinària concentració | Una menor de Berga denuncia haver patit abusos sexuals per part de dos homes a la zona del Menfis

Amb pocs dies de diferència, el Berguedà va veure's colpit, a principi d'any, per tres agressions sexuals. 

El primer cas que es va fer públic va ser en un portal de la Gran Via de Berga el diumenge 17 de febrer, quan un home de 33 anys va ser atrapat "in fraganti" per la policia quan estava agredint sexualment una dona de 72 anys. Més tard, va denunciar-se una agressió a Gironella i una menor va assegurar haver patit una agressió sexual a finals de gener en una discoteca abandonada a prop de Berga, el Menfis. 

Enmig de la indignació, 1.500 berguedans van sortir al carrer convocats pel col·lectiu feminista Xarxa de Bruixes per mostrar el seu rebuig a les agressions sexuals. 

8. La restauradora de la Patum alerta que el patrimoni material de la festa corre risc a l'espai actualEl govern de Berga es reuneix amb la consellera de Cultura per explorar vies de finançament per la Casa de la Patum

La restauradora de la Patum Gemma Rodríguez va alertar al Patronat del risc que corren les figures de la Patum i la resta de patrimoni físic de la festa a la Casa de la Patum. Això va derivar, a partir de la proposta de la regidoria, en la creació d'una comissió per buscar un nou espai per a les comparses "a mitjà termini". 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la regidora de Cultura, Roser Valverde, i la tècnica de l'àrea, Marta Planas, van reunir-se a l'octubre amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i els directors de Patrimoni i Cultura Popular, per començar a explorar vies per dotar la Patum d'un finançament estable i buscar com fer possible el projecte museogràfic de la Casa de la Patum que aniria situat a l'edifici de l'Ateneu, una de les assignatures pendents de la festa.

9. Mor als 75 anys l'exalcalde de Berga Agustí Ferrer GasolMultitudinari comiat a l'exalcalde Agustí Ferrer, berguedà «de soca-rel» i enamorat de la ciutat i la Patum

L'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga va omplir-se de gom a gom dissabte 30 de març amb motiu del funeral de l'exalcalde Agustí Ferrer Gasol, que va ser batlle entre 1987 i 1991. Va morir als 75 anys a causa d'un càncer, després que ja fes temps que la seva salut era delicada. Durant la missa, familiars, amics i coneguts van recordar el seu caire més humà, però també la seva figura com a alcalde i com a persona que ha deixat una profunda petjada a la ciutat.

"Era un entregat als seus, al poble i a la ciutat". "D'arrel, de soca-rel i d'ànima berguedana", va glossar el mossèn.  

10. Climent Forner, Premi d’Honor de Cultura del Berguedà

Mossèn Climent Forner ha rebut enguany el premi d’honor per la seva trajectòria vital especialment en la seva vessant literari, els premis els va lliurar el Consell Comarcal del Berguedà en la seva segona edició.

11. Pares i mestres de Sant Joan es tanquen al gimnàs de manera indefinida per la segona línia de P3 | Sant Joan demana més personal i atura les accions de protesta esperant el conveni d'inversions

Pares de l'escola Sant Joan de Berga van protagonitzar una setmana de tancada al centre per reclamar que no es tanqués una línia de P3. L'AMPA també va iniciar una campanya al carrer amb la instal·lació de 28 cadires en diferents espais de la ciutat per simbolitzar el seu rebuig al fet que el departament d'Educació només tingués en compte les xifres per negar-los el desdoblament de la línia.

La mobilització, que va coincidir amb el període electoral, va aconseguir sumar el suport polític dels candidats a alcalde dels diferents partits polítics de la ciutat. Finalment, es va acordar aturar les accions de protesta esperant el conveni d'inversions.

Actualment, el compromís del departament amb la ciutat és que, pel curs 2020-2021, cada escola, tant Sant Joan com Santa Eulàlia, sortirà "amb dos grups a la preinscripció" i el nombre de línies s'ajustarà després en funció de la demanda. 
 

Pares i mares durant la tancada a l'escola de Sant Joan (arxiu). Foto: AMPA Sant Joan


12. FOTOS Visita al flamant nou edifici de l'Institut Serra de Noet que diu adeu als barraconsAlumnes i professors de l'Institut Serra de Noet de Berga ja fan classe a l'edifici nou

Després d'un llarg camí, que ha comptat amb diversos retards i ha requerit de molta paciència, la comunitat educativa de l'Institut Serra de Noet ha pogut estrenar el nou edifici i dir adeu a les cargoleres que alumnes i professors ocupaven des de 2006. Les classes van començar el 30 d'abril d'enguany després de 13 cursos en provisionalitat. 

13. Denuncien un professor de l'Escola de Música de Berga per presumptes abusos sexuals L'Ajuntament de Berga es personarà com a acusació popular en el cas de violència sexual a l'Escola de Música 

Un exprofessor de l'Escola de Música de Berga, denunciat per presumptes abusos sexuals. El cas es va fer públic a principis d'aquest any i va generar una forta commoció a la ciutat de Berga. L'Ajuntament va anunciar que es personaria com acusació particular i, juntament amb l'Escola de Música, es va formar el professorat per tal que tinguessin eines per poder parlar d'aquests temes, i també van realitzar tallers dirigits a l'alumnat.

A finals del 2017, la noia va explicar els fets a la direcció de l'escola i, un any després, a finals del 2018, va presentar denúncia. Els fets van fer-se finalment públics el 2019. Es remunten a l'any 2014, quan la víctima tenia 17 anys i, segons manté la part denunciant, també a un període anterior quan la noia era menor de 16 anys. 

14. VÍDEO Un berguedà fa història en guanyar 5 milions de dòlars en un torneig de pòquer | La història del berguedà que ha guanyat cinc milions de dòlars fent del pòquer la seva feina

Ramon Colillas, de 30 anys i veí de Puig-reig, va aconseguir el premi més gran en diners que mai ha aconseguit un jugador estatal en un concurs de pòquer a escala mundial. Va embutxacar-se 5,1 milions de dòlars al Pokerstars Players Championship (PSPC), un torneig celebrat a les Bahames i que és un dels certàmens de pòquer més prestigiosos del món.
 

Ramon Colillas (arxiu). Foto: Adrià Costa


15. VÍDEO Un grup de joves roba un Crist de valor històric en una capella de BergaEl Crist de fusta de la capella de la Pietat de Berga torna al seu lloc després del furt

Els Mossos d'Esquadra van detenir a l'agost quatre joves acusats de robar la figura d'un crist de fusta de la capella de la Pietat de Berga, després d'una crida a les xarxes socials que va fer-se viral. La policia havia demanat col·laboració ciutadana per identificar els lladres. Per aquesta raó, van difondre imatges a les xarxes socials de la càmera de seguretat de la capella on es veia el moment del robatori.

La figura de fusta del segle XIX, considerada una peça amb valor històric, havia desaparegut el 24 de juny, just l'endemà de Patum, i va ser recuperada en bon estat. Els joves també s'havien emportat una espelma que van tornar. 

16. La C-16 entre Berga i Bagà tindrà un tercer carril reversible pioner a l'Estat | La CUP de Berga demana el soterrament de la C-16 al seu pas per l'entrada centre de la ciutat 

El projecte d'ampliació i tercer carril reversible de la C-16 de Berga a Bagà ha afrontat el període d'exposició pública. A hores d'ara, la Generalitat ha començat ja a estudiar les al·legacions presentades amb la previsió de poder començar les obres el 2020. 

Al gener, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, va presentar al territori tots els detalls de l'actuació, en una concorreguda reunió amb els alcaldes i agents econòmics i socials del Berguedà a la seu del consell comarcal. El sistema previst de tercer carril reversible és pioner a l'Estat, es tracta d'una barrera que separa els carrils de circulació en funció de les necessitats del trànsit mitjançant una màquina de transferència. La màquina agafa la barrera i la trasllada mentre va circulant a uns 15-20 km/h. 

A Berga, el traçat de la carretera ha causat preocupació. L'Ajuntament de Berga, de manera unànime, i després d'una moció de l'equip de govern de la CUP, va proposar recuperar la proposta inicial sobre l'ampliació de la C-16 que suposava el soterrament de la via al seu pas per Berga Centre. 

17. Salvem Coll de Pal denuncia l'inici d'obres de connexió amb La Molina | Ferrocarrils enllesteix els treballs del telecadira del Coll de Pal

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va enllestir a l'agost els treballs per posar en marxa el telecadira que uneix Coll de Pal amb l'estació de La Molina. Les obres van anar lligades a l'obertura d'una rasa que va xocar, una vegada més, amb l'oposició de la plataforma contrària al projecte, Salvem el Coll de Pal. 

18. La normativa del foc obliga ara a la Patum Infantil a apartar els Àngels del salt de Maces

La normativa del foc ha obligat a la Patum Infantil a apartar els Àngels del salt de Maces.

La Guàrdia Civil va advertir a l'Ajuntament de Berga que havia de complir la normativa del foc també en relació amb aquestes figures, de manera que les nenes que fan el paper no van poder participar del ball amb els fuets encesos i va haver-se de buscar una alternativa.

La festa reclama una llei pròpia per mantenir la seva essència. 

19. Fina Vizuete s'acomiada de la Policia Local amb «la satisfacció que atorga el deure complert» | Jaume Hernández Mercader, el nou cap de la Policia Local de Berga | Fina Vizuete: «Els moments de falta de personal han estat molt complicats»

Jaume Hernández Mercader, de 40 anys, va passar a ser el nou cap de la Policia Local de Berga quan la sergent Fina Vizuete va jubilar-se el passat 30 de juny després de 36 anys de servei a la ciutat. 

20. La berguedana Olga Arderiu, l'avantatjada futbolista que va excel·lir al Suprem. L'advocada de Carme Forcadell, una de les cares del judici de l'1-O.  

Com a advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, nascuda a Berga l'any 1975, ha estat una de les cares del judici de l'1-O al Suprem. "Treballo deu mil hores, els caps de setmana, les nits, i no tinc horaris. Soc conscient que és un judici històric que ho requereix", va afirmar a NacióBerguedà.
 

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, al Tribunal Suprem (arxiu). Foto: ND

 

Duet musical amb la neta de l'artista durant la inauguració de l'exposició antològica a Sant Francesc (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Concentració contra les agressions sexuals a Berga (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a