Gironella estabilitzarà a principi d'any el talús del costat de l'ascensor per evitar despreniments

Es tracta d'uns treballs que començaran al gener o al febrer i que es pagaran al 100% amb una subvenció de 57.000 euros de la Diputació

30 de desembre del 2020
Actualitzat a les 18:37h
El talús del costat de l'ascensor on ara s'han col·locat tanques per seguretat.
El talús del costat de l'ascensor on ara s'han col·locat tanques per seguretat. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Gironella farà obres per consolidar el talús del costat de l'ascensor d'accés al nucli antic per tal d'evitar esllavissades. Es tracta d'uns treballs que començaran al gener o a principis de febrer i que es pagaran amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 57.000 euros.

L'alcalde de Gironella, David Font, ha explicat que, quan van començar les obres de l'ascensor, l'any 2015, els tècnics ja van detectar pedres que quedaven "desenganxades" de la roca mare. És per aquest motiu que es ven col·locar "uns testimonis de seguretat" que han aguantat bé tot aquest temps. "En canvi, hi ha altres punts on hem tingut petits despreniments, que es van accentuar amb les fortes pluges de fa un any", ha dit l'alcalde. 

Un mes i escaig enrere va haver-hi una esllavissada més gran que va fer que l'Ajuntament de Gironella s'acollís a un projecte de subvenció amb la Diputació de Barcelona per actuar al talús.  

Les obres consistiran ara en diferents treballs tècnics en punts del talús com la instal·lació i adaptació d'ancoratges i de malles de resistència, així com la desbrossada i sanejament per eliminar rocs inestables. "Hi ha alguns punts on es faran ancoratges directament contra la roca i s'hi aplicarà unes malles de resistència, i en algun altre punt també es farà un tractament de gunitat, que permet projectar ciment pintat directament contra les pedres", ha apuntat Font. "En total, crec que ocuparem una superfície que ronda els 600 o 700 metres quadrats, que és tota la zona fora del que seria la muralla que encara existeix, la muralla històrica: des del punt on comença l'ascensor en direcció a la colònia de Cal Metre", ha dit l'alcalde. 

"La Diputació tenia oberta una línia de suport per aquest tipus d'inclemències del temps, una vegada ens van resoldre el 100% del cost d'aquesta actuació, l'hem tirat endavant: hem fet la licitació i estem en el procés de licitació de l'empresa contractista", ha afegit.  De moment, per seguretat, s'han col·locat tanques en aquesta zona i el consistori ha retirat un dels bancs que hi havia. 

Un dels punts que es tindran en compte serà l'estètica per tal que els diferents elements concordin amb els espais a assegurar, sobretot l'àmbit del barri antic. "Hi haurà un element fixador i, per tant, hi haurà una malla de torsió de filferro que es veurà, però la part projectada amb formigó, buscarem un color el màxim de similar a aquesta pedra, que ja és d'un color terrós. Es veurà un petit canvi, però nosaltres volem prioritzar la seguretat d'aquest entorn", ha exposat David Font. 
Arxivat a