FOTOS i VÍDEOS Nit de Fia-faia i tradició a Sant Julià de Cerdanyola i Bagà

L'alt Berguedà dona la benvinguda al solstici d'hivern amb la crema de més de 700 faies

24 de desembre del 2019
Actualitzat el 25 de desembre a les 0:09h
Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola.
Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola. | Pilar Màrquez Ambròs
Sant Julià de Cerdanyola i Bagà han renovat aquesta nit de Nadal la tradició de la Fia-faia. L'olor de foc i fum de les faies, que s'han cremat aquest vespre per celebrar el solstici d'hivern, ha omplert carrers i places dels dos pobles de l'alt Berguedà. A Sant Julià de Cerdanyola, la crema general s'ha viscut com marca la tradició a la plaça de l'Església, després que un grup de 150 fallaires hagi transportat el foc des del Clos, on les torxes s'encenen en una vistosa baixada nocturna. La festa a Cerdanyola comença quan es pon el sol, amb el Pedraforca i les Penyes Altes del Moixeró de fons. 

A Bagà, centenars de faies més han baixat del Siti fins a omplir de foc la plaça Catalunya i la tradicional plaça Porxada. Més de 700 faies han cremat a les places de les dues poblacions. 
La celebració a ambdós municipis consisteix en la crema de torxes vegetals (cephalaria leucantha) el capvespre de Nadal, a partir de les campanes del tradicional Toc d'Oració.

Expectants, baganesos i cerdanyolencs, il·luminen la nit en un ambient festiu i de festa compartida entre famílies i amics. Entre els fallaires que han cremat les torxes, a Cerdanyola, hi havia l'alcalde Agustí Elias que ha demostrat els seus dots de fallaire, fent voleiar la torxa i deixant esteles de foc a l'aire. Diversos flaixos de fotògrafs han captat el moment, mentre alguns veïns comentaven la traça del batlle, un assidu convençut d'aquesta tradició, ben acompanyat de la família. "A la sortida, al Clos, avui han faltat alguns mocadors (fallaires), però la plaça és plena", ha valorat. 

També s'hi ha pogut veure la delegada del Govern a la Catalunya central, la purreigtenca Alba Camps.

A Cerdanyola, la intimitat de la petita plaça permet, a més, una germanor molt característica que persisteix malgrat que la festa hagi guanyat adeptes i visitants en els últims anys. El bastó de les faies de Sant Julià de Cerdanyola dona fermesa a les torxes i permet, a més, una millor subjecció. 
 
A Bagà, la Fia-faia ha acabat amb cants i desenes de fogueres a través de les quals han saltat fallaires petits i gran.
 

Rotllana al voltant de la foguera a la plaça de l'Església de Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Foguera enmig de la plaça. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'escalfor de les faies i les guspires, l'alegria i el característic "Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia" són protagonistes als dos nuclis. Els cants, les rotllanes i el tast del típic allioli de codony (a Cerdanyola s'han fet servir 8 quilos de codony i 8 quilos de pomes) han clos, per tant, una nova nit de tradició i foc a l'alt Berguedà.

L'1 de desembre de 2015, la Fia-faia va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb la resta de falles dels Pirineus. La celebració berguedana és l'única tradició fallaire que es fa coincidint amb el solstici d'hivern. Ben orgullosa de les seves marcades arrels paganes, s'ha tornat a convertir aquest 2019 en punt de trobada de centenars de persones.
 

 

Sant Julià de Cerdanyola ha celebrat la Fia-faia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El foc, protagonista de la nit de Nadal a l'alt Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una fallaire a Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs