Neguit a Saldes per la inestabilitat d'un talús del camí de Feners on hi ha hagut esllavissades

Els veïns temen que hi pugui haver nous despreniments i l'Ajuntament demanarà ajuda perquè el cost d'estabilitzar-lo s'enfila als 353.000 euros

24 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:42h
La roca que va caure divendres al camí d'accés a Feners.
La roca que va caure divendres al camí d'accés a Feners. | Cedida

La roca que va caure divendres al camí d'accés a Feners. Foto: Cedida


Neguit de veïns i ajuntament a Saldes per la inestabilitat d'un talús del camí del nucli de Feners on divendres va haver-hi l'esllavissada d'una gran roca sense causar danys personals. Fa tot just un any, en el mateix punt, ja es van esllavisssar almenys 40 tones de roques de grans dimensions. L'alcalde de Saldes, Moisès Massana, ha explicat a NacióBerguedà que "les fortes pluges que van caure de dijous a divendres van fer que caigués una roca que es va netejar de seguida". Ara bé, ha afirmat que, són conscients que "és un talús inestable i perillós".

El cost d'actuar-hi s'enfila als 353.000 euros, una xifra que supera amb escreix les possibilitats econòmiques del consistori. Massana ha assegurat que, per això, demanaran ajuda per buscar alternatives i estabilitzar-lo. 

Després de contactar ja l'any passat amb les administracions supramunicipals com la Generalitat i la Diputació de Barcelona per analitzar l'estat del talús, i d'un estudi detallat dels geòlegs a càrrec de l'ens provincial, "fa menys de tres setmanes" que Saldes disposa d'un projecte executiu que valora en 353.373,31 euros els treballs necessaris per consolidar el talús. "És un estudi on se'ns diu exactament tot el que s'ha de fer, però el cost s'escapa totalment de les possibilitats de l'Ajuntament de Saldes", ha reiterat Massana. Els experts van estudiar l'estiu passat l'estat del talús sobre el terreny amb l'ús de drons. 

El camí va des de Saldes fins a Guixers (Solsonès) i dona accés al nucli de Molers, Can Blanc Vilacireres i Moripol. Per això, el consistori ha establert ara, un cop disposa del projecte executiu, converses amb el Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Gósol i Guixers, per buscar alternatives, i també ha estat en contacte amb els veïns afectats, molt preocupats per la situació.

"Parlarem amb les Diputacions de Barcelona i Lleida perquè es tracta d'un camí que uneix zones d'ambdues províncies, a través de Guixers i Sant Llorenç de Morunys. Mirarem com sortir de l'atzucac, som un poble de només 265 habitants i això supera en molt la quantitat que rebrem de meses de concertació i del PUOSC els pròxims quatre anys", ha lamentat Moisès Masana. "Hem tingut la mala sort que divendres passat van haver-hi pluges torrencials, aquests terrenys d'argiles i pedres es remouen amb les pluges i és una zona que és perillosa. Compartim el neguit dels veïns, i des que tenim la informació podem dir que estem treballant per buscar alguna solució ràpida perquè no podem esperar", ha exposat l'alcalde. 

El projecte que els ha entregat la Diputació determina, per exemple, que s'han de col·locar 1.188 metres quadrats de malla lligada amb capes d'alta resistència, 264 metres de teles d'encoratge de 32 mil·límetres de diàmetre per fixació de diferents blocs i 90 metres de  barrera dinàmica de caigudes contra pedres i blocs de 2 metres d'alçada. "Només aquesta barrera ja costarà 161.000 euros", ha apuntat Moisès Massana. A més, també s'hi hauran de fer tasques de sanejament i desbrossada. "És inassumible pel nostre ajuntament", ha dit l'alcalde. "El Consell Comarcal del Berguedà, les diputacions i la delegació del govern ho saben. Per part nostra, ens mantindrem en contacte amb totes les administracions comarcals i provincials afectades perquè entre tots hi hem de fer alguna cosa", ha afegit l'alcalde. 

En declaracions a aquest diari, una de les afectades, Mònica Albacete, veïna de la casa de Camp Blanc, que porta cada dia les seves dues filles a l'escola de Gósol, ha exposat la profunda preocupació que els suposa la inestabilitat del talús. La seva masia es troba en terme municipal de Gósol, però per arribar al poble, ha de passar per Feners, al municipi de Saldes i on hi ha aquest talús. "Estem molt preocupats per les esllavissades", ha avisat Albacete. "Passem amb por per aquest tram, sabem que han estat buscant solucions però tot el tema de les administracions va molt lent", ha lamentat. "Cada dia jo hi passo quatre vegades, dues de les quals porto les meves nenes, i passo pregant perquè no ens caigui res a sobre, és un perill", ha apuntat Mònica Albacete.

"És una situació de molta angoixa, tenim una casa de turisme rural, i si estem esperant que passi alguna desgràcia, nosaltres que hi passem tot sovint, tenim moltes paperetes de patir-ho", ha expressat. 

Si es tallés la circulació pel camí on hi ha el talús afectat, això obligaria les  famílies de la zona a fer volta per un camí sense asfaltar que va per Moripol, el nucli de Sorribes i que, d'allà, acaba sortint a la carretera B-400: un tram gairebé impracticable, sobretot els mesos d'hivern. "Està en molt mal estat, no podem dir a ningú que passi per aquesta altra pista", ha apuntat Albacete.
 
"L'altre dia havia plogut molt i, al matí, per por vaig agafar aquest camí alternatiu. Però a l'hora de dinar, vam decidir passar pel camí curt; i va ser poc després de tornar a casa amb les nenes, que va caure aquesta roca. No volem que ens passi res", ha dit Mònica Albacete. Albacete ha demanat a les administracions "que facin el que calgui" per arreglar-ho.