La plataforma que s'oposa a la incineradora de Cercs reclama una consulta ciutadana vinculant

Des de l'entitat asseguren que l'oposició al projecte entra ara en una fase "molt més intensa" un cop encetat el tràmit administratiu

23 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:13h
La central tèrmica de Cercs amb l'embassament de la Baells al fons.
La central tèrmica de Cercs amb l'embassament de la Baells al fons. | Pilar Màrquez Ambròs
La Plataforma Antiincineradora de Cercs demana que es consulti a la ciutadania sobre el projecte de crema de residus a l'antiga tèrmica. Una portaveu del grup, Martina Marcet, ha assegurat que, des de la plataforma, defensen que cal fer una consulta vinculant sobre el projecte a tots els municipis de la comarca que estiguin directament afectats per aquesta iniciativa.

"En primera instància, cal fer una consulta entre els veïns i veïnes del municipi de Cercs, però després, i tenint en compte l'impacte d'aquest projecte al territori, s'ha de fer una consulta comarcal, hi ha afectat el futur de l'alt Berguedà però també el de tota la comarca", ha dit la portaveu. "Hem de veure quina rebuda té i com s'articula, però és una demanda que fem des de la plataforma", ha afegit Marcet. 

"El projecte s'ha dut amb completa opacitat i quan ha sortit a la llum ja estava tot pactat i embastat. Això ho veiem també amb la reacció dels partits. Per un cantó, una majoria de partits ens van dir que estaven d'acord en presentar una moratòria a les incineradores perquè es voti al Parlament, però el cert és que de moment estem a l'espera", ha afirmat Marcet. "Veient que no ens en podem refiar, seguirem amb altres eines per continuar pressionant contra el projecte; una d'aquestes eines serà demanar que es faci una consulta sobre l'acceptació del projecte entre la població", ha apuntat. 

Martina Marcet ha explicat que no els ha sorprès que finalment el projecte hagi entrat a tràmit administratiu al departament de Territori i Sostenibilitat, tal com va informar NacióBerguedà dimecres passat. Amb tot, ha reiterat que aquesta és una mala notícia. "Des de la plataforma continuarem treballant en l'oposició al projecte, evidentment, ara entrem en una fase molt més intensa, perquè ja no suposarà tant moure coses a nivell polític com una mobilització constant de la població. També caldrà estudiar altres tipus de vies per intercedir-hi", ha assegurat Marcet. 

"Era molt difícil que no entrés, perquè qui hi ha al darrera és una empresa privada que té els seus interessos", ha admès Marcet. "El Consell Comarcal del Berguedà i els diferents plens dels municipis de la comarca, així com altres institucions de comarques veïnes, hi han votat en contra, però l'alcalde ha continuat defensant el projecte", ha lamentat la portaveu de la plataforma.

"En últim lloc qui en patirà les conseqüències són les persones, per això creiem que han de poder dir-hi la seva", ha reiterat Marcet. 

L'Ajuntament de Cercs, ha dit, que s'assessorarà amb experts de la UPC per posicionar-se sobre la incineradora. "No em puc posicionar en allò que facin la resta de municipis, i tampoc sé si legalment podem fer consultes vinculants, si qui té la potestat de decidir la Generalitat, se m'escapa una mica si això és possible", ha apuntat l'alcalde sobre la demanda de la plataforma. "Mantinc una mica el que he dit sempre, quan comptem amb la informació, podrem prendre decisions i actuacions, mentrestant és complicat posicionar-se", ha afirmat el batlle cercolí Jesús Calderer.