La junta de l'Agència del Berguedà aprova ara el sou del seu president

Lluís Vall cobrarà 21.286 euros bruts anuals per un 40% de dedicació

20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:33h
Junta de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el passat dimarts.
Junta de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el passat dimarts. | ADBerguedà
La junta de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha aprovat la proposta de retribució per al president de l'ens, Lluís Vall (JxCat). Vall cobrarà 21.286 euros bruts anuals per un 40% de dedicació. La retribució i dedicació del president de l'Agència de Desenvolupament era un dels punts de l'ordre del dia de la reunió que va celebrar-se dimarts passat, després que la mateixa junta hagués tombat la proposta al setembre.

La junta va aplegar 21 dels 37 socis de l'ens, entre els quals representants d'ajuntaments de la comarca, d'hostaleria i turisme, de l'empresariat i dels sindicats. D'aquests, 12 van votar a favor, 3 en contra i 6 es van abstenir. 

El president de l'Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ha explicat que "el diàleg" ha permès que aquesta vegada la seva retribució hagi rebut el vistiplau de la junta general. "Els diferents agents del teixit productiu i empresarial han tingut més temps de veure les diferents accions d'endreça que estem portant a terme a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i que volem afrontar de cara el 2020. Això també ha permès comprovar que hi ha un clima de diàleg i de ganes de qüestionar les coses tal com s'havien fet sempre, que volem que hi hagi transparència i la participació de tots els agents que en formen part", ha afirmat Vall. Lluís Vall manté que aquest sou no suposa afegir una retribució més a l'Agència, perquè l'ens ja no paga el sou del gerent que, des de fa dos anys, depèn directament del consell comarcal. 

Lluís Vall tindrà ara el 40% de dedicació a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el 60% com a regidor de l'Ajuntament de Gironella. Això li suposarà una retribució total d'uns 39.000 euros bruts anuals entre les dues administracions públiques. 

Segons ha explicat Lluís Vall, han votat a favor de la proposta membres de JxCat (6), de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (3), l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (1), l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà (1) i la Cambra de Comerç (1). Representants de la CUP (2) i l'alcaldessa independent de la Nou de Berguedà s'han abstingut, i entre els membres d'ERC hi ha hagut 3 abstencions i 3 vots en contra. Cal tenir en compte que cadascun dels responsables polítics de la junta general de l'Agència de Desenvolupament vota en representació del seu ajuntament i no del seu partit. 

La proposta de retribució aprovada és la mateixa que es va presentar al setembre i que en aquella ocasió es va tombar perquè es va considerar que no s'havia comunicat amb prou temps ni s'havia explicat prou bé. L'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat (CUP), ha subratllat que han valorat "els arguments a favor i en contra" per emetre el vot, que en aquesta ocasió ha estat una abstenció. "Encara ens falta informació de per què s'ha decidit passar ara a una direcció política, però se'ns diu que ell fitxarà, creiem que és millor tenir una retribució per complir amb uns horaris i una feina, que no pas per indemnitzacions per assistència", ha exposat Sebastià Prat. Prat ha explicat que no veuen amb bons ulls la xifra de 39.000 euros per dues retribucions públiques, ja que no s'ajusta a allò que "marca el codi ètic de la CUP" i "no és el que creiem que hauria de percebre un polític de la comarca".

Des de la CUP, es demana que es lideri bé l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per tal de treballar per la comarca i donar a conèixer la seva tasca als municipis. "Hem d'evitar que  s'entengui com una menjadora de càrrecs, fiscalitzarem la feina que es faci", ha apuntat l'alcalde d'Olvan.

Pel que fa a ERC, els republicans han reiterat que els vots a la junta general de l'ens no són de partit sinó que es decideixen en representació d'ajuntaments. Amb tot, el portaveu del grup al Consell Comarcal del Berguedà, Eduard Coronado, ha lamentat que no se'ls informés des d'un primer moment que la presidència de l'Agència de Desenvolupament implicaria un sou. Per Coronado, el sou del president de l'Agència queda inclòs dins del pressupost del Consell, un òrgan "que ja té tres dedicacions", encara que no al 100%. "Entenem que si el president del Consell Comarcal del Berguedà delegava unes funcions perquè ara algú altre assumís la presidència de l'Agència, que això s'hauria d'haver vist reflectit al seu sou amb una rebaixa i no ha estat així", ha considerat Coronado.