Les entitats alcen la veu en suport a Torra i Junqueras en una nova concentració independentista a Berga

Una setantena de persones es reuneixen a la plaça de Sant Pere en una protesta organitzada per l'ANC i Òmnium

19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 21:07h
Concentració a la plaça de Sant de Pere de Berga.
Concentració a la plaça de Sant de Pere de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Una setantena de manifestants independentistes han sortit de nou al carrer aquest dijous a la tarda a Berga per donar suport al president Quim Torra i al líder d'ERC empresonat, Oriol Junqueras. En l'acte, han denunciat "la injustícia" de l'estat espanyol. 
El país s'ha aixecat avui amb dues notícies judicials que han remogut de nou part de la ciutadania. Per una banda, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha reconegut la immunitat de Junqueras com a eurodiputat i, per l’altra, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha inhabilitat el president de la Generalitat durant un any i mig per desobediència. La reacció no s'ha fet esperar i diverses entitats han convocat concentracions arreu del país, com la de la capital berguedana. 

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Berga i Òmnium Berguedà han organitzat una protesta de rebuig al lloc habitual: la plaça de Sant Pere, centre neuràlgic de la ciutat. En aquest punt, s'han concentrat una setantena de persones per exigir l'alliberament dels presos i exiliats i protestar contra la inhabilitació del president. 

El poeta Toni Gol ha llegit un manifest que ha posat en evidència el crit "d'injustícia" de les entitats. "Avui, de nou, un jutge ha posat en entredit la democràcia: s'ha saltat la voluntat expressada a les urnes pel poble de Catalunya i ha decidit qui pot o no pot ser president de la Generalitat", ha denunciat en la lectura del document de les entitats sobiranistes. "Dia rere dia, l'estat espanyol es distancia més de les democràcies del segle XXI i europees, com ha quedat encara més clar avui, i s'embranca en una autarquia judicial que posa en perill qualsevol dret a la dissidència. allò que Europa considera drets, a Espanya són causes delictives", ha assegurat. 

"L'estat espanyol ha engegat una ràtzia repressiva contra l'independistme que recorda més als temps foscos que volíem passats que no pas al que s'espera d'un Estat de l'Europa del segle XXI", ha expressat Gol. "No podem tolerar més intromissions de la (in)justícia, qui decideix qui pot ser candidat a la presidència de la Generalitat, qui pot ser eurodiputat, qui pot ser diputat al congrés espanyol o al Parlament de Catalunya?", ha qüestionat. 

Toni Gol ha afirmat en llegir el text que "el camí del TSJC és molt perillós perquè crea un precedent que la societat civil no pot tolerar”. "Com més repressió patim, més persistirem", ha finalitzat. 

L'acte, que ha començat amb El Cant dels Ocells a càrrec de Xavier Torrabadella, que ha tocat el saxo dins de l'activitat de Músics per la Llibertat, ha acabat amb crits de "Llibertat, presos polítics" i aplaudiments. 

La ciutat de Berga coneix bé què és que t'inhabilitin un representant polític després que l'anterior mandat, els tribunals inhabilitessin a l'alcaldessa Montse Venturós durant un període de 6 mesos per no haver despenjat l'estelada del balcó en dos períodes electorals. 
 
Les entitats rebutgen la sentència del TSJC
 
En un comunicat conjunt, l’ANC i Òmnium han rebutjat "plenament" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i han assegurat que és un "exemple de la utilització de la judicatura per reprimir políticament les institucions catalanes". Segons han explicat, amb les mobilitzacions d’avui pretenen recordar que "només els catalans decideixen qui ha de ser el president de la Generalitat i els representants a Europa".
 

Xavier Torrabadella en el moment de tocar 'El Cant dels Ocells'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Lectura del manifest per part del poeta Toni Gol. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants durant la protesta a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Toni Gol amb un cartell de record als 31 presos polítics i exiliats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Concentració davant de l'Ajuntament de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a