L'Ajuntament de Cercs s'assessorarà amb experts de la UPC per valorar el projecte de la incineradora

L'informe dels tècnics de la universitat marcarà la posició de l'equip de govern del municipi

19 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:49h
 L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, davant de la central tèrmica en una imatge d'arxiu.
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, davant de la central tèrmica en una imatge d'arxiu. | ACN
La notícia que els tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat ja disposen del projecte executiu per a la incineradora, que vol impulsar a Cercs l'empresa manresana Em Spain Waste& Treatment, va fer saltar ahir les alarmes entre els seus opositors. Aquesta és una proposta que compta amb el rebuig de la majoria d'ajuntaments del Berguedà i dels consells comarcals del Berguedà, el Solsonès, el Bages, el Moianès o Osona, així com d'altres ens com la Diputació de Barcelona. La Generalitat ha d'avaluar ara el projecte i decidir si l'autoritza. Paral·lelament, l'equip de govern de Cercs s'assessorarà amb experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per posicionar-se sobre la qüestió. 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates - Junts per Catalunya), que des que va sortir a la llum el projecte, ha mantingut que veia amb bons ulls la iniciativa, per bé que eren els tècnics qui havien de pronunciar-s'hi, ha explicat aquest dijous a NacióBerguedà que el següent pas per l'Ajuntament cercolí serà "demanar hora amb Territori i Sostenibilitat per veure el document que se'ls ha entrat, i saber si ja és possible que tenir-hi accés". Un cop que l'Ajuntament tingui el projecte executiu damunt la taula, la intenció de l'equip de govern és assessorar-se amb experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per posicionar-se de manera definitiva sobre la iniciativa, tal com Calderer havia explicat també ja en una sessió informativa amb els veïns que va reunir més de 300 persones contràries a la incineradora.  

"Un cop tinguem nosaltres el projecte, la nostra intenció és acabar de tancar el nou conveni que estem fent amb la UPC, perquè els experts ens puguin fer una anàlisi del que ells opinen sobre el projecte, si pot tenir millores o si realment no és bo. A partir d'aquest informe dels experts, aquest és el plantejament que farem com a equip de govern", ha explicat Calderer.

La decisió vinculant és la de la Generalitat per bé que, més enllà de què li pertoca donar el vistiplau urbanístic, l'Ajuntament també hi ha de dir la seva. "Els permisos i l'autorització ambiental les ha de donar el departament de Territori i Sostenibilitat. Per fer-ho, el Govern demanarà diversos informes, un dels quals a l'Ajuntament", ha exposat Calderer. "És un informe que no és vinculant, però com que  ens hem de posicionar i hem de dir com ho valorem, i l'Ajuntament de Cercs no té tècnics per opinar directament sobre un projecte que deu ser d'una complexitat enorme: el que farem és assessorar-nos amb la UPC a l'hora de poder opinar, posicionar-nos a partir d'una anàlisi de gent experta", ha detallat. 

"L'informe de la universitat ha de marcar el nostre posicionament, per bé que parlar amb tècnics de la Generalitat també ens ajudarà", ha apuntat l'alcalde.